Lionel Messi Datang Rumah


Messi came to our house yesterday and obviously Lampard not be able to join him since England "sudah kaput "

The "HD" portion does serve well
Bak kata lakiku
"abang nampak jerawat player jepun"

Obviously for those who likes to watch movie
It is truly superb experience

hmmm - takder ke orang astro nak bagi komisyen ni

posted under | 0 Comments

Selamat Ulang Tahun Sayang

Surat Kasih buat Anakku Wafiy - 27th June

Buat anakku Wafiy
Syukur kami atas rahmat-Nya dikurniakanmu
Penyeri kasih dan buah hati kami
Terima kasih kerana menjadi anak yang menceriakan kehidupan kami
Walau kadang dikau suka nangis berguling-guling di pagi hari
Atau suka usik dan jerit-jerit dengan kami

Kami tak mampu beri emas menggunung tinggi
Atau intan permata berlori-lori
Namun kasih kami tetap abadi
Ilmu yang diberi moga jadi bekalan di kemudian hari

Wafiy
Jadilah anak yang soleh
Anak yang berjuang di jalan Allah
Dan kami tetap mengasihimu
Walau beribu tahun nanti

posted under , | 4 Comments

Breastfeed Preparation


This entry dedicated to my friend whose now officially a FATHER---->ezran

He asked me on FB...yet since I'm kinda of "buta FB" so here the answer insted of FB

"Congratulation ....now you are a father...
Do congratulate your wife for me...cute la baby"

So what's the preparation to breastfeed your baby (based on my experience and observation)
1. Niat utk breastfeed mesti ada - ezran (checked)

2. Buy a good breastpump that suits you...eg...electric, battery operated, manual - ezran (checked) I know that he bought his wife Medela if I'm not mistaken

You may want to try it prior to your purchase. Kot berat ke pam tu...nak saiz kecik ke yg pesen bleh muat handbag :P

Kalau kiter selalu travel mungkin kena bli yang battery operated sebab kadang2 tempat yg kiter pergi takder electrical point yang bersesuaian. Bleh bli yang manual tapi time consuming...kalau kerje kiter jenis rushing hmmmmmm manual type ni tak sesooooooaai gitu.

Better bli yg double pumping sebabnya bagi KEBANYAKAN ORANG - less time consuming dan tempoh penyusuan lebih lama berbanding single pump. Selalunya kalau single pump ni...time pam sebelah..sebelah lagi sure bocor gak...hmmm tak selesa gitu

3. Bli cooler bag kalau perlu (selalunya perlu since kiter nak travel at least to and fro tempat kerja. Kalau kena outstation lagi dan yg sewaktu dengannya)

4. Bli botol banyak2 / tempat simpan susu eg plastik yang dikhaskan utk simpan EBM (expressed breast milk) atau tempat dadih (plastik dier jenis selamat digunakan utk simpan EBM). Trust me...kebanyakan pumping mother memang perlukan bender alah ni ...

5. Bli bender2 di atas kalau boleh masa 7 bulan ke atas pregnancy (Takut terberanak awal, anak kena masuk spital sebab jaundice dan sbg)

6. Urut "B" sebelum beranak bagi memudahkan pengaliran susu. Tapi kalau tak buat pun takper

KESILAPAN PARA IBU SELEPAS BERANAK

"Susu tak keluar...macam mana ni? Bagi formula jela".

Jgn bayangkan susu keluar memancut2 lepas beranak.

Newborn needs colostrum the so called "gold liquid", the first perfect protection for them. Dan selalunya kolostrum memang keluar sikit. Massage B and you gonna see yellow to orange in color,thick and sticky.Colostrum low in volume tu sebab orang selalu dok sebut measures in teaspoons rather than ounces), but high in concentrated nutrition for the newborn.

Newborn needs small quantity yet frequent feeding. Some babies breastfeed even hourly and some up to 3 hours. Tu agak penat sikit. Jadi para bapa tolong2la ibu2 ni. Tolong urut belakang ke..bagi minum air ke..haus ooooo
Colostrum has a laxative effect on the baby, helping him pass his early stools, which aids in the excretion of excess bilirubin and helps prevent jaundice.(That's why some says...Jgn bagi baby tido lama sangat ..kejutkan utk minum susu dan stimulate BM selain utk kurangkan risiko kuning).

Tapi kiter misinterpret kata susu tak cukup...insyaallah cukup. Lepas 3..4 ari baru susu matang produce. Susu matang ni hak yg kaler putih...dan keluar bnyk tu. Ha nii size perut baby. Kecik je kan.




So, macam mana nak check baby cukup susu ke tak?

Baby berak kaler ijau...pastu kuning kaler hak mustard. Tapi memang kalau BF baby berak banyak kali..wafiy sampai 6 ..8 kali gak...sampai hubby kena bli pampers paling besau berkoyan2 :P. Lepas tu masa susukan baby akan nampak/dengar baby telan/minum susu. Baby pun bijak...kalau dah kenyang..nanti die benti.




7. Buat stok susu sebelum naik kerja. Mungkin 2 3 minggu sebelum naik kerja. Tapi ada orang buat seawal beberapa hari selepas susu matang keluar. Tak kisah.

8. Ajar baby guna botol/syringe 2 3 minggu sebelum masuk kerja. Kalau baby ada nipple preferences bleh la bli puting bersesuaian cam MAM etc

9. Set your routine pump for work and during weekend

10. Support from family or friend. Kadang BF ni nampak cam mudah. Tapi selalunya ada macam2 hal jadi... susu low la... nipple crack la....stok tak cukup la etc. Mommy needs support from loved ones...kalau tak ramai gak yg putus di tengah jalan

Apa pun HAPPY BREASTFEED

Udah-udahla tu Menyusu--HUH

I'm in a great DESPAIR rite now

When someone told me
"udah-udala tu menyusu" wafiy dah 2 tahun
The CURT TONE sounds seems that I AM TOTALLY GUILTY for having extended breastfeeding after 2 years

I need to find assurance from Islamic view of breastfeed baby after 2 years

Kawan-kawan ----tolong daku

posted under | 4 Comments

A long long long Holiday

Friday was on Wesak Day
And this week..AGAIN..ku sakit mata

Alhamdulillah hari ni dah ok
Kalau tak melepas nak ke kenduri BIL di Ipoh esok
Halluuuu manyak tau nak kena tolong MIL...ku adalah unofficial advisor merangkap kepochi
Kinda of weird somehow since some of the suggestions not accepted by my MIL
contoh...kek fondant tak yahla masuk kotak. Kan ke dah cantik
Nak berkotak gak
Souvenier make it simple and elegant yet maybe the idea still not reach her
ekkke

Nevertheless since my SIL support me...bnyk yg jadik gak kekekekke

And again after a week of berkepit ngan wafiy (hantar ke taska pun takat sampai kul 3 - kes takut jangkit sakit mata)
Murah lak rezeki EBM ku ari ni
Selalunya pam sekali dapat at most 3 oz je sepagi
Ari ni dapat dekat 5 oz

Alhamdulillah..for a mommy with 23 days to go to reach 2 YEARS OF FULL BREASTFEEDING
Bersyukur sangat
Again

Alhamdulillah

Newer Posts Older Posts Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments