Extended Breastfeeding

Haaa..masih nyusu badan lagi...yaHHHH I did get the STARING LOOK from some people when they saw wafiy "nenen" though he already 1y 7 month. Looking at him, you may consider my baby "tembam" and kinda of "matang". (tak tau part mana hak ni. Tapi part bam bam tu, tgkla maknya yg tembam..mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi :P)

I get used to it..and sometimes ku boleh buat ceramah perdana ok. Just don't let me get started with it. si wafiy kadang lak...main aci dan je.

So, what is the fuss about extended breastfeeding:

" As your child becomes more independent, breastfeeding can be an important source of reassurance and emotional support. The strong connection your child feels with you while nursing will foster independence, not make him overly dependent or clingy as some may have you believe.

Forcing a child to stop nursing before he's developmentally ready won't necessarily create a more confident child; rather, it could make him more clingy.• If your child is sick, breast milk may be the only thing he can keep down. You'll feel better too, knowing that you're helping him fight off the illness.• If you travel a lot, breastfeeding is a lot easier than carrying around milk or worrying about having to buy any at your destination. And when you're staying overnight in a strange place, the comfort of your breast may be the best way to ease your child's fears and make him feel more secure." - Source: babycenter.com

posted under | 3 Comments

Januariku

Dan ku baru sahaja menghabiskan 2 hari lagi mc yang menjadikan jumlah mcku utk bulan januari 4 hari.

Kali ni demam terlampau panas sampai doc suspect denggi pulak..nauzubillah..though ku pulun air 100 plus masa kat umah

Aiiiii harula kes makcik ni...januari nan indah pun cuti dah berlambak...adeh..kerja dahla tgh berlonggok....huhuhuhuhuhu

posted under | 2 Comments

Maaf Sayang

My big sis called me


Big sis - "Dik, ada bnyk stok tak? Nuha punya stok tinggal sikit..tetiba dia minum bnyk kat taska"

Me - "hMM adala jugak. Tapi next month kena gi team building...Cam tak bleh offer la. Tambah pumping session la...bagi up sikit susu"


Nuha, her youngest daughter is my "anak susuan" Balik spital after delivery, my big sis kena cracked nipple yg teruk sebab nuha tak pandai latch...then I took turn bf her


Last month plak big sis ada meeting seminggu kat KL... from morning till nite and came back home around 11 pm. During the day, she's totally good Girl but at nite..biasala kan bf baby cranky sungguh. Finally each night, I bf her till she fall asleep...tu pun kena nyorok dari wafiy oooo. Gaduh ooooo


Nuha is yaya's sister...sepupu wafiy yang selalu pau susu wafiy dalam fridge masa kt kg
Hmm...maaf ye sayang...mak ngah tak mampu nak tolong

posted under | 5 Comments

Wonderland not Wonderpet

Apa yang penting "kerjasama"

Bersiaran dari Teater Room , TTDI exchange for divisional meeting

We have half day meeting with the main agenda to discuss on last year performance and this year KPI..yet it has been 1 hour and it still "sesi suai kenal" adeh......berkenalan itu bagus..but when u have something more important to be discussed isk...agak meleret dan memboringkan...Ala macam lepas ni tak bleh berkenalan (ekekkekeke)

Sesuatu yang ku memang "berbulu sikit" sesi suai kenal ni

Ada orang akan emphasize kerja itu ini (that's good) but the way it is being represented cam gah buat kerje adus....tapi somehow kerjenya simple jer.

And when it comes to me (short and simple okay). I'm not doing routine job okay. Just to complete 1 policy....it takes months ..lots of discussion....revise ngan big boss (mesti sure berpuluh kali) ngan stake holder lagi.. ngan management . Tiap kali policy..sure different treatment....

Ala biasala saper pandai cerite...u win the heart (ada ke ekekkekke)

Well...I don't care as long my immediate boss know what I've been doing all this while.

Talking about KPI??? bak kata orang kalau rezeki diberkati, walau sedikit mesti bahagia (hubby -----> well my BIG BANK memang sure kena kerja lebih....hehehehhehehe..
Talking about promotion??? Hehehehhee tak terpikir pun...though offered few times.
ku kan tgh berada di zon selesa and being a mom makes my world revolves around my family. Well u can call me pathethic but I have a very HAPPY LITTLE FAMILY :)

posted under | 0 Comments

Rutin mengepam

Entry 2 special utk sechdah, k.herni and all pumping mothers

Usai pulang dari JW Marriot - ku mc keesokan ari..lututku merengek2 kesakitan. Sambil berbunyi kruk krek kruk krek..ku diberikan mc dan pain killer (ingat nak buat mode sastera melayu ---> tak pandai la makcik)

Dan hari kamis sekali lagi ku ada seminar di JW Marriott tapi kali ni ku naik teksi...advance wooo lututku kan dah merengek2.

Firstly...umi sechdah dah bagi the coolest advise ever to her (lek sekdah, yusuf ok lagi tu. Upgrade 3 oz tu 4 oz per drinking).

Rutin "si pengepam"

Firstly, semua orang tau pasal konsep demand-supply kan...seelok-eloknya sepanjang tak bersama dengan baby kena pam 3 jam sekali. Buatlah rutin mengepam yang kiter boleh follow.

Jadualku:
Sesi 1. Pam pagi lepas bangun tido. Ku bangun setengah jam awal untuk mengepam. Ku bangun kul 5.30 pagi..kul 6 nak mandi, solat bersiap bagai
Sesi 2. Pam pukul 8.00. Selalunya before start the day at office dan selalunya ku buat lepas breakfast. Masyuk gitu. Lepas tu memang ada alasan utk ada "second breakfast" ekekekkeke
Sesi 3. Pam sebelum lunch/selepas lunch. bergantung kepada "kelaparan" dan sempatnya nak cilok masa
Sesi 4. Pam waktu time solat asar sebelum balik. Pam time petang memang agak kureng dari pagi sebab pagi hormon prolaktin tinggi. Tu sebab orang kata bagus pam tengah malam atau dinihari (ayat sastera wokeh). GM ku dulu kan pompuan, kadang time pam syok dier citer sambil teman aku pam :P
Sesi 5. Pam sebelum tido.

Ada orang buat sampai 6 kali sesi dengan bangun tengah malam. tapi ku tak larat. tapi frankly time table 5 kali sesi tu ku buat sampai wafiy setahun. Masuk setahun mood malas melanda jadi pam 2 kali.. hambik kau.. kadang cukup2 atau dapatla extra sikit..Jadi semenjak sebulan ni.. ku upkan jadi 3 sesi balik di ofis (umahku kan 2 tingkat..tak larat turun naik..lututku kan merengek2)

Sebenarnya masa baby less than 1 year..agak senang sikit nak upkan susu..lepas setahun ni iskkkk semangat kena lebih ooo. Tu sebab buatla stok utk kemudahan kendian hari. Ku pun masih bertatih2.

Ooo ye buat ibu2...masa utk mengepam anda buatla kesesuaian anda especially ku tahu semakin ramai anak semakin bnyk tanggungjawab (ni memang super mommy la kan mereka2 ini)

Ooo ye nanti ku share apa kena buat kalau susu drop...(ala standard la tu kadand di atas kadang di bawah)

posted under | 2 Comments

Bepuasa dan mengepam

This entry specially dedicated to sechdah and k.herni

Mengepam sambil puasa

"Hish kene pam jugak ke?"
"Larat ke nanti"
"Susu ada ke nanti?"

Insyaallah...kalau kita yakin dan berserah kepada-Nya mesti ada rezeki untuk anak
Ku dah 2 tahun berturut2 puasa penuh (courtesy of breastfeed). Alhamdulillah setakat ni, wafiy dah cecah setahun 7 bulan..masih ada rezeki lagi. Jadi tak kisahla nak puasa Ramadhan ke, ganti ke, nazar ke, sunat ke..mestila ada preparation sikit

1. Kalau boleh ada stok susu (just in case "pengeluaran" hari tu tak memberangsangkan blehla cilok EBM anda. Especially kalau poser bulan Ramadhan...tak payah buat stok bnyk2 sampai jadi pressure..semampunya. Kalau dapat 5 botol ke..10 botol ke...20 botol ke...semua boleh
2. Minum SECUKUPNYA. Bukanlah bergelen2 sampai asik nak terkucil je esoknya.. tak sedap gak ulang alik toilet...lagi kurang susu adela...Yg baiknya 8 gelas atau 2 liter (pandai2 la biler nak negok airnya)
3. Bnykkan intake protein dan calcium. Bleh minum air soya...makan kurma...sardin ke dan yang sewaktu dengannya. (sechdah kan terer buat roti sardin syiook pedas tu).Kurma tu lebih sikit makan. Dah 2 kali poser ni. kalau terbangun sahur time sempat tak sempat..kurma mesti wajib...Kalau nak marbeles lagi buat blended air soya + kurma..I tell U...pergh sedap
4. Pam seperti biasa... jgnla sebab poser..kalau selalu pam 3 kali, time poser jadi 2 kali..kalau tak mesti menggigit jari .
5. Tapi kadang ada jugak yang masih tak cukup buat bekalan anak esok ari. Apa kata bangun malam / pam di subuh ari (ala bangun la setengah jam awal sikit...takper untuk anak kiter jugak kan)...Emak yang jadi pengepam ni memang ada lebih "sacrifice" sikit bab bangun nak pam (tapi ku tak penah buat. Penah buat time pantang je..tak larat wooooo...tapi pam pagi2 lepas bangun tido dan sebelum tido memang wajib)
6. Dan daku yang akhir mesti buat "konsep hutang susu".

Ok itula ye emak2 sekalian. Ku ada kursus di JW Marriott..adeh malasnya nak naik Monorail

posted under , | 3 Comments

Dah mandi dah

Rutin pagi..

8.30 am - I called hubby
Me - "Sayang, wafiy dah bangun?"
Hubby - "Dah. Diap mandi dah. Tgh tgk katun. Jap lagi nak anta taska"

Tiap pagi itula rutin kami.......Uhhh sayang I owe u ...tima kasih sebab mandikan si bucuk wafiy and send him to school.. At least takderla awal sangat gi skool dan dier sempat joget2 tgk katun dulu

"Wafiy gi skool elok2 tau. Nanti petang mama ambik then kiter gi pasar malam" :)

posted under | 2 Comments

CInta Ofis

Dear bosses

We love our company so much..
We work so hard to boast the company performance
But why the parking is so limited
But why the parking is so expensive (2009 - Rm8, 2010 already Rm10)
But why the cleaning service at the food court is so lousy (pinggan bersepah, lantai kotor)
But why the cleaning service at the office don't even vacum my place anymore / not even lap2 meja pun
But why the smell is so stingy here and there

ooooooOOOOO WE LoVEEE Our Company Sooo MUCh .....but do OUr "company" Love us in return????

posted under | 1 Comments

Apa nak buat

Tadi bli breakfast kat food court eeeeiii ada bau yang amat tidak best di foos court side north
So ladies...please don't go that side early in the morning
Dengan air melimpah di sana sini
Meja tunggang langgang
Pinggan tak berkutip
Bau busuk eeeee terbantut seleraku ---> nasib baik ada bau coffee yang best tu sebab bleh abis satu pinggan maggi goreng ( ku bungkus makan di ofis okay)

Then masa nak bungkus makanan lak ada scene lain lak
Ada mamat ni dgn tak sengajanya telah tumpahkan the whole big plate of begedil yang baru diletakkan oleh tuan kedai
Dengan tak bercakap maaf atau sorry ..selamba bayar makanan dier that's it
Empunya kedai lak tak terkata
I hope the guy at least say sorry afterwards and do pay some amount to compensate
Mungkin malu kot tadi ramai orang kat kedai tu..hopefully

Pagi ni pun mama siap mandi..bersiap...solat di bilik lain
Takut si kecik terbangun
SIan kena antar gi taska pagi2 cam semalam
Memang akan nangis jugak biler nampak mama takder
But at least bleh layan kartun afterwards

Apa nak buat...redha je la kan

posted under | 1 Comments

MOnday BLUes

Nothing much to say

Monday Blues---penat ooo pagi tadi dok pujuk si kecik kat taska 15 minit

Buat wafiy
Biler besar nanti, jangan malu kiss mama banyak kali
Biler besar nanti, jangan malu jalan2 dengan mama sana sini
Biler besar nanti, jangan lupa pimpin tangan mama ke sana ke mari
Biler besar nanti, kasih pada mama dan abah tetap di hati

posted under | 0 Comments

It's not a good start for me

Well it's just nearly 1 week for the year of 2010 and I already started the whole year with EL on monday due to headache ---->tak larat nak gi klinik pun

and mc on thursday (half day as morning I went to the office) due to bad flu and cough

Indeed it's not a good start for the year od 2010 for me

Sigh........ (ala mode "high" tu sebab makan ubat)

Tak sabar esok nak gi Mid for Malaysia 1st Cholocate Fair of 2010 - 8 to 10 January at the Exhibition center, mid vall.

posted under | 0 Comments

My Honeybee..

I don't want to put any 2010 resolution here, malu gueee...ku hanya mahu mengadu domba

Uhh ohhh my bz honeybee wafiy... ku dah penah bercerita tapi ku masih susah hati

Months passed by and it was nearly 3 months we sent him to taska
And yet he still cry (macam kene dera oooooo)
Though his intake still normal, 9-10 oz of EBM and eat whatever offered to him (campur biskut tiger dalam beg)
He still not the bz bee macam kat umah...(tak penah nak dok diam)

He just sat near to the babysitter and once anyone opened the main door, he started crying
So just imagine, kalau cikgu2 setat kutip anak kul 3 lebih dier pun dah start nangis (walaupun kejap)

Frankly, I do not dare to go back home late (only once). Sian oooo dengar dier meraung
If there is no option and we need to stayback..we sent him to his old babysitter (bab ni tak nak balik ooooo seronok sangat main)

He already has separation anxiety..kalau tido malam pegang baju mama
Nak bgn pagi tu kena buat bunyi paling perlahan sebab mamat kecik ni sangat sensitip kang tak pasal2 meraung nak ikut

Someone told me ---> wafiy nak adik tu erkk kami belum bersedia rasanya
physically and mentally to cope with another

uhh oooh I miss my bz honeybee

posted under | 4 Comments

Taiping Mode

Sebetulnya sedang bersiaran dari Taiping Golf Resort

Semalam ada kerje sikit di TMTC Taiping and after 4 times went to Taiping only then we managed to went to Zoo Taiping, Muzium Taiping dan Doli

Doli takderla sedap sangat...sedap lagi char kuew teow Pulau Mutiara di Kajang
Tapi lepas ni nak pekene mee banjir udang lagi...itu sudah pasti tiap kali datang

Pagi tadi first time wafiy mandi kolam eeeee nakut tul anak bujang sorang ni
Dengan pelampung dan bola penuh di kiri kanan dok menjerit2 tgh kolam

Kami tinggal di Taiping Golf resort dengan sewa yang murah dari harga sebenar sebab sewa dari staff TM gak

Kalau uols nak datang sini mandi2 kolam sambil dok otel best..check this blog--->http://budgetroomtaiping.blogspot.com

Niat nak naik Bukit Larut...tapi tak sempat lak since malam ni ada barbecue family
takper next time ku pasti pergi

Wafiy dah sibuk nak tolong...kami ronggeng rokiah lagi :P

posted under , | 0 Comments
Newer Posts Older Posts Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments