Pumping mama


Sedar tak sedar lagi sebulan nak cukup setahun mama BF wafiy

Tak sangkanya...ada masa up ada masa down. Ada masa susu meriah ada masa susu merudum

Sebelum ni ada perasaan M.A.L.A.S yg amat. Tapi cepat2 insaf biler dah start curi freezer stash

Ada yg bagi encourage pun ada yg discourage (yg ni sila pekakkan telinga dan jengilkan bijik mata)

Macam mana nak spot pumping mother?????

1. Kat umah akan ada botol susu yg bnyk (for sure melebihi 6 botol..selalunya berbelas) OR
2. Peti ais besar / ada deep freezer sebab nak simpan susu OR
3. Pergi kerje, angkut beg bnyk (beg pam, cooler bag, handbag)

Jauh lagi perjalanan kami, dalam freezer ada at least insyaallah ada 80 paket susu 5/6 oz.. Ni tgh abiskan stock January (deep freezer bleh tahan 6 bulan)
Pengiraan kasar seminggu mama akan keluarkan 6 paket susu yang WAJIB diganti balik. Sekurang-kurangnya 6 paket mesti diganti balik...tapi cuba ganti lebih. Jadi sebulan mesti keluarkan 24 paket dan ganti balik dan tambah balik (That's how I survive..all this time)
Naper 6 paket ye? Ntah tak tau, dah terbiasa. Sebab selalunya ari senin mesti ada 2 fresh EBM dan 4 frozen, selasa 3 fresh 1 frozen, rabu 3 fresh 1 frozen, kamis dan jumaat semua fresh. Memang wajib spare kat umah pengasuh ada 2/3 botol. Just in case, mama balik lambat.
Apapun chaiyok2 mama



kepadaNya ku berserah



Adakah kiter dah bersedia andai diuji? Walau kiter dah berusaha...jangan lupa bertawakal kerana padaNya kiter berserah dan kepadaNya sudah ditentukan mana yang terbaik untuk kiter

Macam kat kampung mama ari tu, jiran kami abis terbakar satu umah. Kesian tinggal sehelai sepinggang. Kami hulurkan bantuan mana yang termampu.. Hubbby siap tolong angkat barang masa api mula nak marak. TApi rumah kampung kan..setengah jam semua abis licin.. Sempat bawa turun mender mudah2 je macam TV, kerusi, few bags.

Kisah lain, jiran kami di Sg Sekamat kena masuk pencuri. Nasib baik masa office hour dier masuk..tapi dapat la angkut laptop dan streamyx broadband. Pencuri tu sumpil gril tingkap bilik bawah belakang. Ni buat kami takut ni... kesian acik yah. Dahla baru siap kemas umah..ni nak kena kemas umah lagi

Yup gril oly acts as deterrent ...apapun kiter kena berusaha dan berserah padaNya kan...

posted under | 3 Comments

Lambat dapat menantu....



pssst- tu ilmu baru abah ajar camner nak kiss

Malam tadi, biler kami tgh tidokan wafiy we had this conversation.

Mama: wafiy jadi anak soleh ye..anak yg bijak..anak yg baik hati. Besar nanti bleh jadi angkawasan (mama suka quote jadi angkasawan sebagai perumpamaan jadi anak yg bijak)

Abah: tak nak la jadi angkawan... nanti lambat dapat menantu

Mama: hah. Ai dah pikir dapat menantu ke. Abih nak jadi apa?

Abah: jadi auditor ke...accountant ke. Bleh kawin cepat

Mama: ala tu abang je

Ekekekekeke. so ada auntie/uncle yg queue nak merisik wafiy..bleh la antar rombongan merisik ye :P

posted under | 3 Comments

Berpeluh beb

Selepas 2 tahun lebih..ari ni mama kena ngajo kat TMTC...ku tgh berpeluh...berdebar ekekekekke lawak lawak

wish me luck


posted under | 2 Comments

Bizi bee..



Siapakah yg paling sibuk kalau kat umah?
Yeeee betul Ahamd Nu'man Wafiy (ANW)

Sambil ronda2 rumah, tangan sebelah pegang sumi sebelah lagi pegang tepon menan. Tak makan pun sumi tu tapi sebab sumi tu kaler2..tiap2 ari mama tukar..warna merah,kuning, ijau, ungu.

Tepon mama ngan abah lak asik kena baling bawah..iskkkk abah kater tepon dier siap ada bunyi zztzzzt kalau guna (alasan nak tukar tepon la tu :P)

Jadi kami blikan tepon menan rege 90sen. Dalamnya patut ada jajan. Mama selotape penutupnya supaya tak terkeluar "isi perutnya" dan berbunyi2. Okla tu kan....
Kalau dier boring takle rasa sedih ku nak bli yg lain.

psssttt - ku agak kedekut bab nak blikan menan anak. Ampun ampun

posted under , | 3 Comments

Dapur yang comel



AS promised, mama upload gambar dapur kami yg dah siap direnovate.
Alhamdulillah, in two weeks time, kontraktor siap buat dapur ---->extend and hack the current wall.

Buat table top. Simen depan dan belakang. Jadi lepas ni sila tanam pokok dalam pasu.....pssst mama memang ada 3 pasu kosong sejak 3 tahun lepas yg tak tertanam pokok lagi dan last sekali minta kontraktor tu sambung tile kat tempat parking keta

Mama request buat tempat mesin basuh (siap lubang keluar air). Pastu yg tile kat car porch kat luar umah tu, mama minta dier tile kat tembok luar tu. Bleh buat duk sambil tengok wafiy main beskal.

Alhamdulillah, workmanship bleh tahan....

p/s- sila abaikan barang2 yg bersepah tu, tak abis kemas lagi tu

posted under | 3 Comments

Rindunya nak blog

Tak sempat/malas--lebih kurangla tu (for my case)
Safely located at Menara.....mama semakin bnyk makan opppsss lari mesej daa

Happy Mothers Day to all mommies....(takper though lambat)

Alhamdulillah renovation dapur dah siap. Comel je renovatenya..but di gave me some headache...hihihihihihihihi

Next mission is grill - buat sikit2. Lepas ni nak korek tabung ayam lak...cukup ke tak buat grill :P

nanti mama post gambar dapur kami yg comel tu

posted under | 1 Comments
Newer Posts Older Posts Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments