Sabah Part 2
































Again the story is in upward position instead of downward (ampun2.....)
Tiba di Kundasang petang tu, kami cari makanan dulu (snack food). Anda akan melepas pekan nabalu dan pekan kundasang untuk tiba di Kinabalu Pine Resort. Terdapat pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran..sila bayangkan macam anda pergi ke Cameron Highland. Menarik dan tempted sungguh nak shopping. Di Pekan Kundasang lebih kepada makanan sementara Pekan Nabalu kraftangan...Apa pun kat sabah memang bnyk anjing ...takut sungguh wafiy (Ala macam maknya jugak....sikit2 lari kat hubby...melekat je).
Macam nampak kucing berkeliaran kalau kat semenanjung tapi kat sabah yang berkeliaran anjing.
Pemandangan memang cantik....Seawal pukul 6 pagi (kat sana dah mula cerah) kami lepak kat beranda. Memang romantik. Lepas breakfast, main rabbit....lepak2 kat beberapa beranda di KPR kami pergi ke Sabah Tea Garden. Anda boleh pilih untuk ke Poring Hot Spring atau Sabah Tea Garden. Sebenarnya di Poring Hot Spring lebih banyak aktiviti, anda boleh berendam air panas, naik canopy walk, tgk taman rama2 dan beberapa muzium/memorial. kedua-dua tempat ini agak tak jauh...tapi disebabkan jalan berbelok2 dan berbukit-bukau, kedua2 nya boleh mengambil masa sehingga 30-45 minit dari kundasang. Anda juga akan melepasi pekan ranau yang agak moden
Tapi disebabkan kami nak leisure2 (dan tak nak dipaksa hubby naik canopy walk..gayat woo) kami memilih untuk ke Sabah Tea Garden sambil minum2 teh. Hubby kata ni compensation utk diriku yg kemaruk nak gi Cameron (selalu singgah sekejap2 je..tapi hubby tak nak holiday kat situ)
Kami singgah di Kinabalu Park. Nak masuk kena bayar RM3 untuk setiap dewasa..Kata dalam tu ada muzium jugak. Ada beberapa lodge/rumah rehat kalau anda nak duk situ. Tapi selalunya yg duk situ adalah pendaki2 ataupun mereka yang adventure. Tapi tak boleh nak tgk puncak G.Kianbalu pun dari lodge2 tu disebabkan ada bnyk pokok. Menarik lagi di KPR.
Petang tu kami pulang ke KKdan duduk di Promenade. Antara hotel yang dekat dengan tempat shopping di KK (Pasar Filipina...pasar ikan masin..pasar basah...SAFMA....Jamilah Jewellery...pasar malam...Waterfront..Plaza Wawasan...etc). Andainya anda tiada pengangkutan, anda bolehla duduk di sini /Le Meridien dan beberapa hotel lagi dan pergi berjalan ke tempat2 tu. Adalah dalam 10 minit berjalan (we did it ...backpacker style....seronok gak..tapi penat sungguh)




posted under | 2 Comments

First Day at Sabah
































opppps turutan gambar is upward instead of downward.
Well, happy face for mama and 'blur-blur' for wafiy. hello...trip ni sudah cancel berkali2....sajer je bagi tony fernandes kaye that should be self explanatory to see my face
We got RM0 seat during AA airfare
Add on for meals and baggage
Since it was 2 hours journey.....we brought our iPad as our savior
Tgklah abahnya....sengih (fuhhh lega wafiy tak loncat2 dalam kapal terbang - provided lotsa games, upin ipin, etc)
We arrived KK around 12 pm
Rent a car for 3 days (mak aiiih kereta sewa kat sabah mahal sungguh..murah lagi langkawi)
We dashed off to Kundasang
You'll find limited signboard and since sabah is consider quite a big state
Heading to kundasang without any available signage truely confusing
Thank God we had our GPS (in our BB) and map (manual le kirenya ni) to help us
psst - lepas ni kami bleh masuk amazing race la kan
tiap2 petang dalam 1...2 jam KK akan hujan, that's why kabus tebal
Challenging sungguh
nasib baik kami tak tempah T*Resort sebab jalan nak masuk ke resort tgh diperbaiki
Memang takkan duk situ la
and we stayed at Kinabalu Pine resort
Please request for room that facing the mountain
kalau nak tengok peak kena tengok pagi2 dalam kul 5-7 pagi (sini sembahyang awal sejam)
kalau tgk nampak kabus jela
Seriously dari dalam bilik, atas katil pun bleh nampak
Romantik gitu....nevertheless tv channel is so bad
tak yah bukak la ..sesuai utk leisure......honeymoon2 gitu
With Rm200 we got scrumptious dinner and breakfast at KPR too
Not bad la....tak kuasa mak nak cari makan di tgh2 kabus malam2 buta tu
We got soup (sedap wafiy siap hirup2), 2 types of veggie, fish and black pepper beef
kat resort tu ada rumah rabbit (tiap2 ari kami dok melawat rabbit 3 ekor yang besar, gemuk gebu tu)
Tungguuuuuuu utk part 2....


posted under , , | 2 Comments

Family Trip

Alhamdulillah selamat pulang dari Sabah

It's a new year
Hoping for a new challenge
To rejuvenate myself

psst - will update the trip later on

posted under , | 4 Comments
Newer Posts Older Posts Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments