Biskut Raya Pertama

Picture credit to: cikepel

Alhamdulillah. Akhirnya sempat buat biskut pertama utk tahun ni choc chip cookies.
Lepas sahur ari sabtu..kemas2 dapur..umah terus buat biskut
Kat recipe tu mention boleh buat 100+ keping biskut
Tapi mama dapat beratus2 keping...according to the sice of mini chipsmore
Seriously I thought that I should finish around 11 am....(with the intention to have some nap afterwards)
But I managed to complete nearly to 1 pm and 6 BOTTLES of it..phew
Mama tak sempat ambik gambar since wafiy dah pulun makan.
But I need to hide it since wafiy is having quite bad cough since thursday and the choc chip itself is full with choc and nuts (I put three different types of nuts) Marvelous gituh...
Ni recepinya
2 cawan tepung
4 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking soda
2 cawan gula
5 cawan oats dikisar
24 oz choc chip
2 cawan gula perang
1 sudu teh garam
18 oz coklat bar diparut
4 biji telur
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh esen vanila
3 cawan kekacang pelbagai jenis eg walnut, hazelnut, almond (daku blend kasar...tak rajin nak motongnya weih)
Cara-caranya
1. Oats dikisar sehingga halus
2. Pukul mentega bersama gula dan gula perang. Masukkan telur dan esen vanila
3. masukkan tepung, oats, garam, baking powder, baking doda dan gaul
4. Masukkan choc chip, kekacang dan parutan choc. Gaul sampai sebati
5. Bulatkan dan susun atas loyang dengan jarak 2 inci (I tell u biskut tu mengembang abis. Ku punya yang first bakar tu memang besar2 sungguh siap melekat2 lagi sebab tak tau jadi membesar dengan jayanya
6. bakar selama 10 minit pada suhu 180'C (ni tgk jenis oven..tapi standardnya gini)
Seriesly kalau tak rasa nak buat banyak..make half of the recipe

posted under | 5 Comments

Masih lagi Pengepam Tegar

Bagi menjawab pertanyaan kawan2 sekalian

wafiy masih lagi breastfeed at the age of 27 months old
My sis already gave assurance that from Islam perspective it is recommended to BF until 2 years old but it's okay if it's become extended breastfeed (2++)

Masih lagi pengepam tegar
Ku kendong beg pam ke hulu ke hilir

Iskkk anak no.2 nak upgrade freestyle la
Nak mintak hubby sponsor don't care.......(bleh ye sayang :P)

ehhhh belum mengandung lagi
Tunggu Family Business Plan beberapa tahun lagi (insyaallah kalau ada rezeki)

posted under , | 5 Comments

Halalkah ?????


We planned to have open fasting with some of our friends last sunday
Yet, on saturday morning when hubby read the newspaper

OMG...the restaurant listed under 1 of 24 hotels/restaurants with uncertain halal status
YIKE.....we were the organizer and kinda of panic for a while
We already invited NGO to join us
I sms-ed my unofficial advisor a.k.a abg faizal and sms-ed hotel to request for explanation and refund

Hubby was given the task to go shopping for open fasting in our taman on saturday morning
Waited for him around 11.30 we dashed off to the restaurant

We met the retaurant management the chef and even given an opportunity to check the kitchen, freezer and etc (macam pegawai JAKIM pun ada)

The kitchen more or less more like what we have in our kitchen (obviously not the finished side more towards the canned food...."ayam daging" ....others as well)
psst - kalau daku punya maskan sedap macam kat otel ..sure ku dah bukak katering

Do yo know that when you purchase canned food with logo halal from other than JAKIM eg dari Thailand..ke mana ke ...JAKIM will not accept it especially for hotel/restaurant that request for halal status?
OMG...kat dapurku ada beberapa produk yg ku bli ada cap halal tapi dari negara lain adehhhhhh
another thing is to make sure the product that labeled with JAKIM halal status still has valid halal status ...

basicallay we need to regularly browse http://www.halal.gov.my/
We are what we we eat....rite?

Moga Allah memelihara kita ..amin

posted under | 2 Comments

Kalau kiter susah ada orang tolong tak

Kalau kiter susah ada orang tolong tak?

Susah kan nak jawab persoalan tu...first thing mesti kene check the situation kan

Ari ahad on the way balik dari kampung keta hubby rosak....gear keta jem kalau dah jalan jauh
Nasib baik kami drive dua-dua keta..sebab ari jumaat tu mama balik awal skit. Ambik wafiy dan drive ke ofis abah. Dari sana bawak satu keta je

Nasib baik masa keta hubby tak bleh jalan tu dah memang kat Stesen Minyak Shell kat Grand Saga. Maka kami laki bini pun tolakla keta ke tepi. Wafiy??? Pemerhati yang penuh takjub melihat kekuatan mama dan abahnya

Time kami nak solat kat surau Shell tu dengar ada suara menjerit2

Rupanya ada 2 lelaki bermotosikal sambil bawak PARANG PANJANG nak belasah laki india yang bawak Merc ni (laki tu tgh isi minyak). Siap ada adegan lari2 sambil dikejar motor siap dihayun parang (macam tgk live drama pun ada). Nasib baik takder paper yang putus..kalau tak sah abah pitam

Hubby dah cuak sebab bilik solat kan asing2, dier dah ready kat luar kot nanti orang yang mengamuk tu buat cubaan nak masuk bilik solat pompuan (yang ada mama dan wafiy je waktu tu). Semua orang yang ada kat Stesen Minyak tu memang tak brani nak tolong, samada tengok je atau larikan diri.

Elok kami abis sembahyang laki India tu datang balik dengan tangan berdarah2. Few person tolong bagi ubat.... then he drove away

Memang tak dapat dilupakan. Mama pun terfikir...patutla banyak kes2 ngamuk macam ni tapi tak saper berani tolong. Memang tempah maut..

Apa pun kami bersyukur sebab takder jadi paper
Keta hubby pun dah elok semalam..adehhhhh mungkinkah si merah kami kena tukar ????

posted under | 4 Comments

The Journey in Ramadhan

Alhamdulillah masuk hari ke-3 kiter berpuasa

Mama sampai ops kul 7. Kul 7.40 parking penuh (yup u read it correctly..it is 7.40 am)
4.30 on the dot ku cabut ..dan sampai kul 5 (since ada dropkan opismet)
Itu pun kereta bnyk kat jalan..sure semau keluar lepas sahur

Mama bli 1 lauk di opis (just in case jem, adela 1 lauk buat makan jadi tinggal masak nasi je)
Mama order lauk dari en adenan (ex staff kampeni ni). Siap ada menu bleh pilih and the food is great. Fax to him the day before and u'll receive your food around 3 pm

Siap delivery to menara, annexe, KLJ, TTDI dan EPF KL..pergh murah rezeki
yela last year, mama ada tempah gak dari M***** T******. Tapi makanannya menghampakan. Tu tak sambung this year

Kami cuba bawak wafiy ke masjid utk terawih. Tak berjaya....berpaut menjerit2...adeh
Kami solat berjemaah di umah je tahun ni
Moga tahun depan kami dapat mendekatkan wafiy dengan masjid

Tahun ni bier dier ikut sembahyang jemaah dengan kami (regardless the fact dier solat 1 rakaat. Sikit sikit lama lama jadi bukit)

Ari ni nak balik kg tgk bapakku
Sigh.....moga Allah permudahkan bapaku utk berpuasa .....beribadat...haji...etc...amin

posted under | 0 Comments

Salam Ramadhan


Salam Ramadhan dari kami izzudin, zuraini dan wafiy

Moga tahun ini Allah kurnikan kekuatan kepada kita untuk menunaikan ibadah dengan lebih baik dari yang sebelumnya ...amin

posted under | 0 Comments

Wafiy and his cars


Wafiy has obsession of putting his cars on stack. Wait..not only car..it can be anything that can be stack. Let it be pans, spoons, etc. Both of us believe he has good coordination and balancing. Once he finished stacking things, "mama nenok ni" (pelat anakku)


ohh nila oreo cheesecake mama. Takder masa nak hias cantik2. Tu pun masak kul 10 malam tunggu abah balik. Siap tunggu mender alah ni cooling down for hour ...well I finished at 1 pm. Wafiy amat suka..(memang mamat ni kemaruk oreo pun)

posted under , | 2 Comments

Nilai 3 dan cheseecake

Last week 3 ari , pc masuk "klinik"
Lama tul. Nasib baik ada knowledge visit ke MAS di Subang, penuh ngan meeting
Takderla horror sangat...tapi minggu ni aghhhhhh sila buat kerja anda yang bertimbun tu

Tergoda melihat hasil rembatan kak yati di Nilai 3
Last weekend maka berjaya jugak memujuk lakiku ke Nilai 3
Nothing much..bli carpet yg amat berbaloi dan murah dan cantik dan few household items
Tapi bnyk lagi nak rembat either tak jumpa atau waktu tu cam terlalu berkira2
Biler consider balik barang2 tu kat KL, memang barang tu lagi murah
Kot berjaya pujuk hubby, nak gi lagi ujung minggu ni (sebenonya kena anta adik hubby kat USIM. His college was just 5 minutes journey to Nilai 3. Maka itu adalah alasan terbaik :) )

Dan ku telah berjaya membuat OREO CHEESECAKE YANG PERTAMA
Though it requires some enhancement later
Hubby tak makan sangat, dier tak minat bender2 manis (walaupun "made in kelantan")
Tu pun ku dah kurangkan sukatan
Ku sukala ...suka suki tul

Thanks kak farra.....ku sibuk tanya padamu sifu :)

posted under | 5 Comments
Newer Posts Older Posts Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments