Biskut Raya Pertama

Picture credit to: cikepel

Alhamdulillah. Akhirnya sempat buat biskut pertama utk tahun ni choc chip cookies.
Lepas sahur ari sabtu..kemas2 dapur..umah terus buat biskut
Kat recipe tu mention boleh buat 100+ keping biskut
Tapi mama dapat beratus2 keping...according to the sice of mini chipsmore
Seriously I thought that I should finish around 11 am....(with the intention to have some nap afterwards)
But I managed to complete nearly to 1 pm and 6 BOTTLES of it..phew
Mama tak sempat ambik gambar since wafiy dah pulun makan.
But I need to hide it since wafiy is having quite bad cough since thursday and the choc chip itself is full with choc and nuts (I put three different types of nuts) Marvelous gituh...
Ni recepinya
2 cawan tepung
4 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking soda
2 cawan gula
5 cawan oats dikisar
24 oz choc chip
2 cawan gula perang
1 sudu teh garam
18 oz coklat bar diparut
4 biji telur
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh esen vanila
3 cawan kekacang pelbagai jenis eg walnut, hazelnut, almond (daku blend kasar...tak rajin nak motongnya weih)
Cara-caranya
1. Oats dikisar sehingga halus
2. Pukul mentega bersama gula dan gula perang. Masukkan telur dan esen vanila
3. masukkan tepung, oats, garam, baking powder, baking doda dan gaul
4. Masukkan choc chip, kekacang dan parutan choc. Gaul sampai sebati
5. Bulatkan dan susun atas loyang dengan jarak 2 inci (I tell u biskut tu mengembang abis. Ku punya yang first bakar tu memang besar2 sungguh siap melekat2 lagi sebab tak tau jadi membesar dengan jayanya
6. bakar selama 10 minit pada suhu 180'C (ni tgk jenis oven..tapi standardnya gini)
Seriesly kalau tak rasa nak buat banyak..make half of the recipe

posted under |

5 kata kata:

Farra said...

wahhh nampak crunchy...sume org wat choc chip ..akak sorang je tak buat ehehe

aida said...

farra, tayah buat. Kang ramai je dok ngap. Tak sempat nak simpan buat raya pun

Zuedin said...

kak farra, kak aida - nampaknya gitula. tu hubby siap2 seal ngan selotape...:P

hernie said...

4 sept ni hidang eh..

Farra said...

mmg akutak buat aida, dah bosan..

Newer Post Older Post Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments