Ku memohon ...dan ku berserah

It was 2 am in the morning and I was still wide awake in front of lappy.......

It was my second attempt.....
My first attempt......I didn't have enough time
I didn't have any idea where to start
I just didn't have enough courage to continue

Hubby provoked me a bit
My desire well .....rite now a bit

Ku hanya berserah pada-Mu
kurniakan ku kekuatan
Di kala ku memulakan langkah ini......diselangi wafiy yang kerap kali merengek malam-malam yang penting ini

uuhhhhoohhhh doakan ku
Ku akan kongsikan pada kalian di kemudian hari...insyaallah cuma ku pohon bantuan teman2 untuk mendoakan ku agar aku dikurniakan kekuatan untuk meneruskan...amin

posted under | 0 Comments

Tabahkan hatimu

Sempat menziarahi kak hany dan kak aidaroyani di SDMC tghari tadi..menginsafkan diri tentang betapa kerdilnya diri ini.

Kak Hany dah boleh berbual2 dan duduk ditemani abg zainal yang tak lepas berada di sisi.
Kami sekeluarga tahu kalian amat tabah dan kami akan sentiasa mendoakan agar kalian dikurniakan yang terbaik dari-Nya

Kak aida ditemani ibu disisi.. semoga cepat sembuh dari demam denggi

Kadang kita di atas ..kadang kita di bawah

Semoga sentiasa mengingati pada-Nya walau di mana kita berada

posted under | 1 Comments

Pumping Mother

Edisi emo

Cait kat wing sebelah ada makcik2 sebelah telah menyibuk kata ibu ngepam ni bnyk "ngular"

Cait sekali lagi buat kamu

Ku preparekan surat utk kawanku --mintak doktor sign. Meh kut tak puas ati lagi..meh ku present kat depa2 ni. GM -GM pun tak bising, dier pulak lebih2.isk isk

"I am writing on behalf of ____________________ and ________________________. (Mother’s Name/Baby’s Name)

The American Academy of Pediatrics recommends that mothers give their babies nothing but breastmilk for the first 6 months of life, and continue giving breast milk for at least 1 year or longer. While nursing an infant this age, it is important for the mother to empty her breasts at regular intervals (ideally every two to three hours) in order to maintain her milk supply and prevent medical complications such as plugged ducts and mastitis (breast infection). The evidence also shows that the powerful boost to an infant’s immune system is via breastfeeding that helps lower the baby’s risk of many common childhood infections and diseases. This is especially important for working mothers whose infants are in childcare centers, where babies are at greater risk for illness. Research also shows that the longer a woman is able to breastfeed, the more she reduces her risk of diseases such as breast cancer and osteoporosis.


My recommendation is that ______________ be allowed several fifteen minute breaks each day, in addition to her regular lunch break, in order to express her milk with an electric breast pump. I hope that you will be willing to work with her regarding this matter, since regular milk expression during prolonged periods of mother-baby separation is in the best interest of both mother and child.

As an employer who supports your employee’s decision to provide her baby with the optimal infant nutrition, you will ensure a more loyal and productive employee, happy in the knowledge that she can contribute to her child’s health even when she is at work. She will have less absenteeism from her job because both she and her baby will be healthier. Research shows that providing support also benefits companies with lower health care costs. "

update --- ramai sarankan ku buat dunno je..ekekekekke ku ni kes pejuang hak asasi manusia. Ku tak suka diam sunyi...ku perjuangkan agar bakal2 ibu (next year ada 3 ibu yg akan bersalin ye) yg hopefully akan jadi pumping mother lebih mudah dan nampak formal. Orang kata mungkin ini akan buat yang tak tau akan lebih tau :). Tak ke gitu

posted under | 6 Comments

Orang Kampung

Sepanjang ku ditinggalkan bos yang menunaikan haji..ku hidup dalam keadaan yang agak kelam kelibut oppps tapi balik tetap kul 5 lebih sebelum kul 5.30.

Family will always comes first ...apatah lagi nak buat chicken dance ngan merempit tolak wafiy dalam tricycle.... O ye tghari ni nak merempit gi taiping lagi..ada presentation malam ni. Apela bijak sangat mama pilih malam ni ye---->mestila sebab kena tunggu drebar free. Ku tak blh drive jauh2 jalan lurus (highway).. sah lepas 15 minit terlelap... atau tak sedar diri bawak keta samapai 140km/h.

Ku kan duduk di area kampung
Nasi lemak masih lagi 60 sen... kuih masih lagi 3 seringgit
Pergi kedai naik moto tak yah pakai helmet. Anak pusing2 depan umah tak yah risau kereta lalu lalang
Tanam serai, kunyit, cekur, cili, limau purut dan betik
Ada lagi plan nak tanam 2...3 jenis pokok
Petang tak hujan cangkul tanah belakang rumah

Ku suka...ku gembira....

posted under | 2 Comments

Takper ke

Wafiy tgh happy duk kat umah bersama atuk, nenek dan maksu..So, minggu ni memang tak anta gi taska. Sibuk tul mamat kecik tu. Mama risau sangat on 2 things:

1. Wafiy tak nak minum susu sepanjang mama kat ofis (masa duk umah ngan atuk dan nenek ni). Siap nangis2 lagi.Tapi makan memang tak putus...roti, biskut, cheese, nasi, ayam, kerepek, etc

2. Wafiy amat tak suka taskanya. Kalau lalu depan taska then usik2 dier "anta wafiy gi taska ye". Menangis sambil pegang kuat kiter. Meruntun hati kami nengoknya. Sebenarnya dah anta dier dalam 3/4 minggu dah tgapi masih lagi jadi cenggitu. We worry so much. Plan nak tukar ke taska lain dekat umah, takder option la pulak. Nak anta taska kat ofis, tgh q panjang la pulak.

Takper ke mommies sekalian...tolongla nasihat sikit

posted under | 6 Comments

4 years back


Overdue post

Four years back..it was the day that both of us unite as husband and wifey


25th November 2005 the day it was


Blessed with 1 little handsome guy......the vow to love, take care and cherish each other shall always be with us

Doakan kami bahagia selamanya....



posted under | 0 Comments

Hari Bapa

Ari ni dua -dua hero mama di rumah..yg besar mc yg kecik dijaga oleh yg besar yg mc....
Sebelum ni penah dok citer ngan hubby masa selangor cuti next month..hubby kena take over since taska pun cuti (kami kan duduk di kajang, selangor)

He told me "ala senang je..pasang tv...kalau dier nak makan apa2 mesti dier sibuk cakap nanak nanak...."
Despite all that...I called him once in every hour and he called me back triple times asking

1."macam mana nak makan (refer to my big hero). wafiy dah makan...susahnya...."
2. "macam mana nak bagi susu?". "mana puting?""macam mana nak panaskan?"
3. "susu mana nak bagi?"---> I have the frozen and the cold one

and I keep asking him"
1. "wafiy dah minum susu?"
2. "wafiy dah makan ubat?"
and countless more questions...

and hubby now u know what I've been thru all this while especially since often I can see your face only on friday nite ..the rest hubby balik malam ku dah tido..pagi ku pergi kerje hubby tido coz penat sangat

update
Both of them survived..ekekeke..though later hubby rushed to the office for a meeting and left wafiy at taska and suddenly went with fever. Took him to the clinic and now he's ok cuma mam je jalan terkengkang kengkang---->semalam fire drill ooo dan ku turun dari tingkat 32 guna tangga amidst the fact that I have "sakit lutut tahap gaban"

love both of u...
I wear my heart on my sleeve la kan .... :)

posted under | 2 Comments

Kuala Sepetang ..here we come

For the past two weeks, only 4 days I managed to go to the office.
ITIL course followed by "wafiy sakit mata", mama demam and outstation.

Since abu amir pergi haji, maka mama terpaksa ganti untuk presentation bebudak induction di Taiping. Kami pekena mee banjir kuala sepetang Mak Teh lepas abis presentation. Kami order mee banjir udang RM10 dan mee goreng RM 6 dan RM10. 6 ringgit udang kolam...RM10 dan RM12 udang laut. Beria kami cari kedai ni since dah masuk majalah 3 la, tv la, etc.....but to be honest ada pro and contranya

Along the Kuala Sepetang road, there are plenty of shops that offer the same thing...pick which one that u like and if u go futher past kedai mak teh...u gonna find few kedai far way better in term of presentation and arrangement (kire lebih cun dan bersihla) rasa tak taula kan.

Udang memang bnyk...ku siap usik hubby "perut abang macam akuarium udang.....penuh tuuuu". Sedap la gak sebab pedas tapi mee banjirnya cair kuahnya dan banyak lalat wooooo....

Hubby kata...orang review sini utk bab bnyk udang so bleh la compensate ngan kekurangan yg lain..tapi ku agak tak setuju bab lalat...nanti ku upload gambar aaa

oo ye I'm still a pumping mother for those that keep on asking and alhamdulillah...rezeki wafiy masih panjang lagi utk fully breastfeed though cukup2 makan....sudah setahun 5 bulan...ku tak sangka

psst --sechdah----breastfeed is such a long journey yet it is so sweet to have special bonding with your baby that nobody else could offer

posted under , | 1 Comments

Part III - Baby wearing

Kami pulang dari Langkawi dengan 2 beg besar...2 beg pack dan wafiy masih lagi tak expert berjalan. Remember that we parked our car at Menara T* and took lrt to Sentral then went by bus to LCCT.

So, how we manage to survive...now mama dah upgrade dari ring sling ke double shoulder. bli dari SNuggbaby -----best and recommended. All this while masa ring sling hubby tak nak bawak sebab dier cakap sebijik macam minah indon dan memang lebih sesuai utk pompuan but now...pass it to him and he will happily carry wafiy here and there (wafiy 10 kg tau mau senget makcik dukung 2/3 jam.

oo ye sila abaikan mama dalam rupa bentuk optimus prime (perasan) kes orang selsema dan batuk tapi nak gi bercuti...elak orang lain dari kena

next time - kiter share the benefit of baby wearing (sebelum ni penah dah)...

Part II ---foooooood


Google a while before we flew to Langkawi and list down few "must stop" shops. Please remember that we don't even think about the cholestrol what so eva....that's why pipi masing2 naik kembung balik langkawi

I must say...some sounds better over the net than the taste

1. Laksa "power", location dekat dengan area airport...buat pusingan keliling pulau akan jumpa lori laksa power...the taste sedapla jugak tapi biler ditiup angin laut sambil menghirup air cendol jadi superb......

2. Kedai seafood alia di pantai chenang...agak tersorok sikit....ask them to cook their specialty ...sedap sedap...tambah2 udang hak besar + sotong + ketam

3. Kedai Rasta...classy but the taste is superb...romantik gitu....

4. Kedai roti Tun M...bertentang dengan Petronas Play Smart...berhadapan dengan dock kapal2 ekslusif gitu...kedai roti bertemakan japanese..must try for the cheese portion..sedap giler...kami bli 4 tak sampai otel semua dah abis..lepas ni kena Pavilion utk rasa lagi

5. Restoran Jailani...hmmm tomyam kaw giler sambil ditiup angin malam ...isk romantik

tu jela kot...nanti korang mengata kitorang asik mencekik je ekekekekekeke (btul la tu kan)


posted under | 2 Comments

Honeymoon Part I

tajuk biar gempak ..bagi semua jeles ekekekekekeke

atas permintaan ramai (kunun2 la tu ramainya)...kami bercuti di langkawi
(aikk situ lagi kan ke pernah pergi....sajer nak makan coklat banyak2 :P. Another reason, mama tak nak rasa KECIWA lagi sebab dah few times kami dah bli tiket gi tempat2 best dan terpaksa cancel sebab ......)

Few facts:
1. We bought ticket during Air Asia RM0 seat promotion..murah gak for our family pergi dan balik less RM250.
2. For hotel we booked via Go Holiday Air Asia. The 3rd night was free (yippie..sah bukan T* Re***t) We stayed at langkasuka hotel (frugal kes..:P baru masuk umah daaaa sengkek)...the size of the room is BIG...KING SIZE + SINGLE BED (pergh best bergolek2 seisi keluarga)
3. We rent Kia Picanto Auto for the rate of RM70 which should be at least RM80 during school break ..ku sudah jatuh cinta pada kia picanto
psst - sayang nanti gaji dah 5 angka bleh belanja 1. ku tak mau Nissan Murano ekekekekke
4. Kami cuma pergi Cable Car and few places yg ada binatang eg Underwater World..we were more excited to show penguin to wafiy than jalan2 tgh panas ke Dataran Lang
5. Kami pergi almost to all kedai makan yg orang kata best di Langkawi ----akan cerita part II nanti
6. We went to LCCT by bus, parked our car at Menara then took LRT to Sentral-----how we go back and forth while bring wafiy + beg yg besar + beg laptop + beg pump --part III
7. kenapa bnyk part sangat daaa..supaya ku ada mender nak citer..:P

posted under | 3 Comments

Hectic

Long overdue post

Safely back from our holiday last week though hubby rushed to the office afterward and later came back home around 2 am. Kami tak pergi jalan beria atau soping beria...just spend time together though hubby keep on receiving call and doing his work at hotel (huh nila kes bercuti time orang lain kerja). Main agenda bnyk dipenuhi aktiviti food testing based on recommendation by many over the net......dari "seclassy restaurant till lori tepi jalan".

Returned to office with piles of works....balik lambat
and for this week ..went for ITIL course and exam

This weekend, kena balik kelantan and next week dash off to taiping outstation...the other week..adik hubby nak merisik lak...pretty bz

huh...anyway holiday once in a blue moon memang dapat releasekan tension
apa lagi mari cuti2 Malaysia lagi

posted under | 3 Comments

Our Honeymoon


thanks friends for those attending our open house last week..for those not invited...we are so sorry..maybe we missed out your names. Nevertheless, our home sweet home always open for friends and families...just inform us first. Otherwise..air bujang le jawabnya

We are going for our honeymoon this year one month earlier...to avoid traffic congestion and end year overdue job (psstttt boossss maaf la ye).

Sayang
by ajai & marsha
ku sayang kamu
memang ku cinta
Ku taruh hati ku
pada bicara tentang cinta
kau mungkin pun tahu
kata hati mu
Aku cuba menghalang
tapi ku tak terdaya kasih
namun sayang yang hadir
membawa sinar
Lena aku didalam pelukanmu
ku tak pernah rasa cinta oo sebegini
bisakah terus begini
pertahankan cintaku
Kata hati jangan lepaskan cinta
kerna kita seharuslah hidup bersama
biar badai datang melanda
cinta tak akan goyang
masa akan tentukan
kesetian hati ini
kita terus begini hingga akhirnya
Memangku cintaku sayang kamu
Aku cintaku sayang padamu...
May Allah rahmati hidup, rezeki dan jodoh kami hingga akhir hayat...amin




posted under | 3 Comments

Mood di pagi hari

Piss off sungguh....di waktu pagi...hujan turun renyai-renyai
Sahla kan jem dan agak mencabar bab nak nyelit2

Tapi apa salahnya bagi signal kot nak nyelit kiri kanan....
pastu buat muka tak bersalah
wei luku kang...baru tau

bahaya sungguh
macamla bayar extra monthly installment kereta tu kalau bagi bnyk signal
isk

psstttt - ini mood bengkek di pagi hari sila abaikan

posted under | 0 Comments

Being a mom

I'm not complaining.......

Biler anak menangis...kiter yang sibuk2 dulu
Biler anak sakit......kiter yg terasa dulu
Biler anak ketawa riang ria...kiter pulak yang terasa nak melompat2
Biler anak pandai buat itu ini...kiter pulak yang bangga lebih2

Tapi biler anak nakal...rasa nak luku je..ekekeke

But because of being a mom
Mama tunggu wafiy kat luar taska (it was first time beb)
Kot dier kene luku
Kot dier kena buli
Kot dier nangis guling2
Kot dier buat peel
Kot dier belasah anak orang
Kot dier "geget" anak orang
Mama yg trauma...he did cry though.....tapi selepas dipujuk oleh kakak2 di taska dia belasah tido seround

Being a mom.......is totally makes a woman becomes a supermommy

posted under | 3 Comments

Kisah dolu-dolu

Lama ku tak berjumpa dengan Nurul, kawan baik masa kat U dulu. Masa alpha dan beta (foundation dan first year), kami memang satu group dan selalu lepak umah each other utk siapkan assignment.

Last jumpa masa aku kawin. Nama jer kerje satu kompeni. Mungkin sebab lain building, kami terputus hubungan.

And last week, we had a date. Yes, it was totally awesome and most of our conversation filled with laughter. Mamat2 belakang kitorang asik jeling2 je. Tak puas / jeles. kami tak kisah.

She still single but don’t quite sure whether still available or not. Hihihihihihi sorry Nurul.

Then, suddenly She asked me when hubby approached me to couple gitu……as she remembered one romantic story (for me la kan of course) about us.

"It was 8 years ago when I was hospitalized due to apendiks. We still not couple yet back that time. When hubby reached the hospital, I was ready for the operation procedure and he was not able to see me.

Pretty much to say…he nearly cry or should I say cover line tak bagi nangis …:P
.
Yet, he came the next day after persistently asking his group mate; wawa and irra to accompany him during the class.


Bla bla bla…it was the patience and determination that makes me fell in love with hubby…."

Even now after 4 years of marriage, hubby lebih sabar dariku.....especially time daku ngada :P

"Abang, thank you for loving me"


posted under | 0 Comments

Hero kecik dan Hero Besar

ok mama belum preggie lagi...bendera baru naik. Patutla seminggu susu kurang...Alhamdulillah..ni dah back to normal ------>10/11 oz...cukup-cukup buat wafiy yg minum 10 oz.

Hero Besar
Last week hectic as hubby kene gastrik teruk..kami pi spital pantai kul 2 pagi siap angkut wafiy.
Lepas kena sedas injection, dalam kul 4 pagi kami balik....half day la mama duk siapkan makanan abah and take care of him

Hero Kecik
jumaat angkut hero keciklak jumpa paed since dier dah batuk 3 minggu tak baik2.
siap x-ray, nak check paru2. Alhamdulillah, nothing severe...dr prescribe ubat lain dan kalau tak baik lagi kena datang balik. And this week, he shows some improvement though it lill' slow.

sabtu ahad penuh ngan jemputan open house...and finally both of us kena diarrhea. Biasala tu kan...time bnyk open house.

Anyway congrats to amri - the newly wed & sekdah for the new baby (dah 2 minggu lepas dah beranak, baru sempat ku lawat)

posted under | 2 Comments

Edisi Gundah Gulana

Alhamdulillah ari sabtu selamat tiba ke KL. sempat beraya di kelantan dan sabak.

tapi minggu ni hati gundah gulana

RED ALERT RED ALERT


mama pump dapat 7 oz je semalam. wafiy lak lately main isap2...nenen sikit...main...nenen sikit main. mama not even menstruate.....dulu penag gak jadi macam ni....especially biler balik kg lama2..kes baby sibuk main kurang minum...susahnya nak upkan balik

aggghhhh kuatkan semangat seriau oooo

ari ni start pump 3 kali balik kat ofis

ya Allah bantulah hambamu ini




posted under | 3 Comments

Salam Aidilfitri & Maaf Zahir Batin


Malam ni kami akan pulang ke Kelantan bersama daun ketupat penuh di bonet kereta.
Kali ni dapat ehsan diskaun tol seronok la sikit eceh
Hubby dah pesan itu ini....aihhhh rindu makanan jawa nampak lakiku itu

Yang tak bestnya, wafiy pulak demam.....pagi tadi pun pun baru balik jumpa dr kat spital
Mama dah check klinik yg company cover...just in case

Hopefully by tonight he will be ok....

Apa pun kami sekeluarga dengan rasa rendah diri ingin memohon maaf di atas segala keterlanjuran, salah laku dan kata....halalkan makan minum kami ...semoga kiter berjumpa lagi


posted under | 2 Comments

Edisi Gigih

Ku masih tak sempat upload gambo pengembaraan zuedin & ummion...takper bleh refer di sini.

Last week ku attend inivitation kak rita (MLO) sempena jamuan berbuka puasa....thanks akak (if u read this ok)...sedap sedap makanannya.....kambing golek siap ada 2 ekor. Tapi ku makan sikit, tu pun ehsan abu amir yg sempat merembat beberapa ketul utk familynya.
Ini case hubby buka tempat lain, ku buka tempat lain...

Bertemu tokey lunatots (sue shanteks), tokey sayangbabyibu(dhiya) dan tokey sarakids (farah).

sue kata ku gigih bawak wafiy gi ke sana..sini tanpa hubby di sisi. Sebelum ni ku soping dengan wafiy ke Tesco ---->>>>nak buek camno, lakiku itu agak sibuk......asik keliling jumpa itu dan ini (pssstttt abang jgn lupa date kiter di apartment (kedai makan di The Curve) lepas raya)

Ku kata pada sue...ku tak cukup gigih sepertimu kalau tak pasti ku sudah jadi tokey ekekekekeke

Ku rasa orang gigih adalah seperti (orang di kelilingku yeee kawan2)
1. acikyah a.k.a jiranku yg hubbynya kerja di Tampin...duk di umah ber2 ngan haziqah. seminggu sekali baru hubby balik
2. nina teman di ofis TTDI...hubbynya di Johor dan dia besarkan anaknya di KL seorang...
3. kak wati a.k.a ummimon yg gigih besarkan anak2 3 orang (sebelum bibik datang menolong) sebab hubby nya lagi sibuk dari hubbyku
4. sue shanteks yg sibuk dok promo breastfeed
.........dan ramai lagi yg jadi supermummy

ku tgh cuba jadi lebih gigih dan tidak malas......takut2 wafiy pun naik malas...isk mintak dijauhkan..

apa pun sekarang ku tgh gigih siapkan biskut raya ibu mertuaku :)

posted under | 2 Comments

Pengembaraan Zuedin & Ummimon

macam gempak sehhhh sebenonya alkisah petang semalam hubby ummimon ada meeting, so ummimon pun numpang daku..ku tak kisah, ada geng berborak gitu

sebelum tu...ku dah jadi hulk hogan sebab ada keta block ketaku....abis ku tolak ownernya datang..kurang asam buat muka derk je ..(nasib baik bulan poser....kalau tak pasti ku angkat - angkat tangan tanda marah)

pehtu beratur punyala lama dalam 20 minit...adeh...dahla pagi tu nak masuk parking q dalam 1 jam setengah...parking bayar pun semua penuh.....
nasib baik ada novel dalam keta..ummimon time ni dah start sedut asap kereta orang kat entrance parking :P

masa tu enjin dah start tak best..dah masuk NPE, kami exit ke kerinchi balik cari kedai keta

mamat india tu pun betulkan filter la, plug la, isi minyak itam la........
psst - -------ummimon baru belajo semua ni semalam ekekekekke

elok siap ku merempit cepat...sebab petang tu ada dat ngan jiran a.k.a acik yah...sib baik sempat

gambo ku pengembaraan akan ku post kemudian

demikianlah pengembaraan zuedin & ummimon
psstt - nasib baik ada geng..kalau tak sah aku nangis...hubby dahla kat vietnam
atau bile keta rosak tgh jalan semalam, mungkin ku naik alphard semalam wakakakakkaa

posted under | 2 Comments

Perihal kasut

Yeee daku comot yg amat

pergi kerja berselipar..bukan preggie mommy pun
tapi sebab ku sakit lutut

ku kena makan glucosomine...
ku malu naik tangga ada rupa terkengkang kengkang..sakit ooooo

ku kalau pakai heel tak sampai 2 inci tak sah..
hambik kau sekarang flat je selipar yg ku bli time preggie je ku ulang semula

(ku amat cerewet bab beli selipar)
jadi andai jumpaku jalan terhencot2, muka comot -----> ku sakit lutut ok!!!

p/s - ku dah rindu hubby...dier outstation gi vietnam........ooo sayang jgn lupa kami ye wink wink

posted under | 3 Comments

Adakah gara2 sardin

Ari ni mode happy sebab esok nak balik kg
baru abis pam - hah tetiba dapat dekat 9 oz utk sekali pam (semenjak wafiy dah masuk setahun ni....pam kat ofis sehari dapat 12 oz la at most dan wafiy consume 10 oz)

Adakah ia gara2 roti SARDIN goreng semalam

Tidak syak lagi --------. sardin kan one of protein resources

posted under | 5 Comments

Mudah atau malas

Alhamdulillah...dah hari ke-6 kiter berpuasa. Sempat balik kg mama last weekend..and this week too :P

Setakat ni mama sempat masak di umah coz adik hubby ada kat umah.Bleh tolong tgk2kan wafiy masa mama masak. Mamat kecik asik sibuk nak nolong...bagi menan tahan 2 minit je. Last2 abis bertabur semua kat lantai..nak jugak mama angkat....adeh. Setakat ni tak bli heavy meal lagi kat param "pasar ramadhan"

But next week..biler adik hubby dah masuk sekolah susah sikit la

So...mama opt for mangkuk tingkat yg bleh delivery ke rumah. Takut tak sempat masak at least dah ada makanan.. Nak keluar parking dari ofis pun g at least 15 minit..... Belum jem lagi...adeh adeh. Ada gak nak masak lauk2 tambahan...but at least dah ada something kalau tak sempat (mama tak reti makan lauk sikit2 :P. Tu sebab tembam ekekekkekee)

Ok gak price RM140 for 2 people utk mangkuk tingkat tu..yela kalau gi param sah2 abis lebih dari tu. Don't ask me about the taste as it shall starts on september. Lagipun bukan sorang je yg masak. Ikut agen yg masak cuma menu akan sama. (mama doa bnyk2...tukang masak tu terer masak)

Moreover, with the H1N1 issue...it is better to be careful

Lagipun malam tak rasa flat...insyaallah Allah permudahkan utk beribadat..kalau tak masuk 9.30 je dah flat giler (ke sibuk buat kuih raya tak tau la kan)

Kesimpulannya...mudah atau malas :P

posted under | 3 Comments

Salam Ramadhan

Wahai rakan-rakan seagama..kami sekeluarga mengucapkan

"Selamat Menyambut Ramadhan"

Semoga kehadiran ramadhan kali ini akan lebih mendekatkan diri kita kepada-Nya insyaallah
Perbanyakkanlah solat sunat, tadarus, selawat dan salam

Buat ibu-ibu yang menyusukan moga Allah kurniakan kekuatan kepada kiter untuk meneruskan misi penyusuan kiter.

Ni merupakan tahun ke-2 mama BF time puasa. Yg penting:

1. minum secukupnya
2. makan kurma
3. eat and drink lots of protein eg air soya
4. jgn lupa makan makanan seimbang..sayur buah


posted under | 3 Comments

Smart baby


Uhhh oooh si kecik suka flip buku. Yg peliknya kalau newpaper confirm dier koyak2kan. tapi kalau buku dier dok ralik flip muka surat tu. Sampai muncung-muncung mulut

Mama baru perasan sebelum ni masa kat umah lama...yelakan umah kecik..so the center of attraction selalu depan tv...kami kurang interaction

Tapi biler dah pindah umah sendiri ni...tv kat tgkt atas lak mama maleh nak turun naik
So, kami selalu bukak pc dan main flash card. Frankly speaking...mama sekarang lebih rajin layan wafiy dari astro (nampak sangat kaki nengok tv)

I browse thru the net and found brillkids. How we can teach our baby to learn and read..
The baby's mind is like sponge and it is never to early to teach them something. Just make it interesting and follow their cue and steps

How about u? Mind to share???


posted under | 3 Comments

The Bizi Bee

Yup hubby is totally the bizi bee for the past few weeks. Cian cayang balik lewat2 kul 3/4 pagi

Wafiy pun totally blur sebab malam tak nampak abahnya...pagi bangun biler nak gi umah nanny baru nampak abahnya (Rasanya si kecik ni rindu nak main bola ngan abah)

Walau sofa dah sampai..umahku memang lapang...sebab belum ada perhiasan.nanti nantilah...seronok lak nengok hero 2 orang tu main bola kat hall

Oo sekarang mama keluar umah pukul 6.30...sebab ada bnyk station
1. pergi hantar wafiy ke umah nanny lama kat BMC (6.45 sampai)
2. keluar dari BMC kena beratur sebab ada traffic light (7.00 baru dapat keluar)
3. kul 7.30 sampai ofis terus gi breakfast
4. 7.50 sampai ofis.......bnyk ehhhh

ni tgh kecek2 nanny dier suh pindah sg sekamat gak (sesaper tau umah utk disewa)

ooo ye..bab yg abah selalu balik lewat tu..mencabar sikit. sebab mama ni penakut
lagipun ada kes few months back orang masuk rumah (biasala perumahan baru)

Kami install Xtend alarm system. Alhamdulillah installation dapat murah..GSM based since takder fixed line lagi area tu. cuma bayar bulan2 utk monitoring svc..siap minta pasang smoke detector (really recommended sesaper nak pasang... customer svc so far memuaskan)
Pastu siap bagi panic button kat atas ngan bawah (kot panic time kecemasan...tekan je button tu eg..fire, burglary, sakit nak beranak tapi laki kat ofis :p)

Ari tu mama accidentally terlanggar tingkap abih berbunyi...svc center call dok tanya"puan ada masalah paper ke?" beria tanya kot ada paper. Abah pun sibuk call sebab both of us akan dapat sms notification

Rasa senang hati sikit nak tinggal umah..abah pun tak susah hati sangat biler balik lambat
apapun tawakal kepadaNya


posted under | 2 Comments

Alhamdulillah

Kami dah duduk rumah baru seminggu lebih..

Berpindah hari sabtu, ni masuk minggu ke-2. Cepat betul movers tu angkat. Datang pukul 9 pukul 11 siap hantar ke rumah baru. 2 trip lori 5 tan okey.


Tapi the whole week tak sempat kemas umah pun. Hubby kena kerja sabtu dan ahad. Balik lak pukul 3/4 pagi. It kinda' chaos at our home. Sikit lagi macam tongkang pecah

Weekend lepas baru kemas sikit2. Seronok duk umah sendiri walau macam surau (lapang). Seronok petang2 lepak depan umah tgk miow miow kata wafiy

Abah seronok surau dekat je.

posted under | 0 Comments

Eeee geli

Bermula dengan hari yang agak malang
Pagi2 lagi potong kereta orang, nampak driver dier tgh korek hidung...yaiks

Kereta depan pun tgh korek idung yaiksss

Keretaku dipotong orang, drivernya pun tgh korek hidung yaiks

Adakah itu tabiat orang Malaysia sekarang mengorek idung sambil drive

adeh


posted under | 5 Comments

check list

Check list pindah rumah

Pack barang - half done
Terminate phone - pending
Tukar alamat bil - pending
Tukar astro - pending sampai jumaat...wafiy nak tgk jim jam
Mover - done (tunggu sabtu ni...kena delay pindah abah sibuk)
Alarm system - done (Kami ambik xtend system)
Cuci rumah - half done (kena mop balik)
lampu - area dapur ada problem
Hood & hob installation - done
Grill - done
Pengasuh - maintain yg dulu

apa lagi eeek...

bak kata kak wati - since hubby sibuk...wife jadi independent. 75% jobs mama yang kena cari...approval je abah (ala2 nak dapat approval BOARD gitu - almaklum duit2 pun kan dari BOARD ekekekkeke)

Sayang u owe me Tony Romas kay

Luv wifey izzudin


posted under | 0 Comments

Semak semak

Ujung minggu ni dah pindah ke rumah baru..tapi masih bnyk lagi tak masuk kotak
Ambik movers ofis ari tu since kami tak nak angkut barang sendiri (sila baca--mereka angkut semua, kami tunjuk begitu begini)

Since kami nak pindah ari jumaat (31/7 ujung bulan ) maka kami berpindah laki bini + movers je.

Tensen nak kemas barang..mama masukkan barang dalam kotak wafiy pun "tolong sama"

Akhirnya bnyk abah buat..mama kena distract wafiy

adeh adeh...

posted under | 0 Comments

3 more weeks to go




Actually it is less than 3 weeks...
Hujung minggu ni pasang lampu dan kipas. pasang hood hob...pasang semua mak nenek

Hujung minggu depan bawa balik kg barang2 yg kitorang tak nak pakai kat umah baru..ni edisi mengangkut

the next week masuk umah baru.Umah penuh kotak...tapi kami tak siap kemas lagi

Mak aiiih umah kecik je...barang tak sangka banyak.
Last week kami bagi kat charity baju lama dalam 8 plastik besar (hah 8!)

alkisah baju yg bnyk tak muat (nampak no kami ber2 makin bulat)

atau baju yg rasa dah tak nak pakai


tu tak kire lagi paper/ majalah nak buang...ada few bags (naper bag? sebab senang nak bawa gi tempat recycle. beg tu pulak korang bayangkan beg balik kampung yg amat BESAR TU yeeee


masuk minggu ni...dah minggu ke-3 kami mop lantai


salah cuci kot...masih berabuk.

Memandangkan wafiy sekarang tgh jadi "mop bergerak"

Kami kena make sure lantai betul2 bersih


Takut mamat kecik tu naik gatal

few people told me to wash using acid

bancuh ngan air baru bersih


adeh...sakit pinggang woooo basuh tiap2 mingu
wish us luck



posted under | 3 Comments

erkkk malasnya

malasnya nak pack

ofis baru abis pindah..nasib baik barang dari kotak yg pindah masa bulan 5 ari tu tak keluarkan lagi...so ni dari tgkt 45 gi tingkat 32 lak

(movers pun yg angkutnya)

tapi nak pindah umah ku tak larat nak kemas barang

bnyknya mender...adeh tak larat

ada apa2 tips kengkawan


posted under | 2 Comments

The 1 year journey of my breastfeeding


Alhamdulillah ....murah rezeki wafiy....mama berjaya fully breastfeed for 1 year.

I must say..it was not a smooth sailing journey
Ku tak dapat menyusukan the first one hour sebab ku mintak dr bius sampai tido lepas bersalin
Ku dapat negative feedback for the first 3 days....ku tetap menyusu tapi orang sekelilingku macm paksa bagi formula
ku turutkan bli jugak walau tak pernah berbukak tin tu
Luka2 sebab baby tak pandai latching..ku tahan..ku kuatkan semangat

Orang mesti selalu tanya...tak susah ke....banyak susu ke....kenyang ke.. and many more
ada time susu mencurah2..ada time segan nak keluar
Beg pam memang ku kendong ke hulu ke hilir
Botol susu lak memang penat kena basuh bnyk tiap ari
Tapi ku puas hati

Such a wonderful journey...seronok sangat....especially bila tgk si kecik sengih2, buat suara "ngada2" nak minta susu, sendawa after bf, etc and the list goes on (time ni rasa nak terbang balik peluk cium musyuk mama tu)

Bersyukur sebab abah pun bnyk support ...atuk...nenek....mak long (ku siap influence...dan alhamdulillah anak no 3 dan 4 dier pun pengepam sepertiku

Ku tak letak target apa2. Takut kelabu mata. Apa pun semoga berterusan rezeki wafiy..amin


posted under , | 3 Comments

Happy Birthday



Last week, kami celebrate birthday mama dan wafiy (mine-26th june, wafiy 27th june).
Abah gave us cards...1 for each of us..wafiy dah selamat godek godek kad tu....

Kami tgk Transformers - for the 1 year old boy happily slept for the first one hour inside the cinema hall....kire okla kan...suka btul wafiy tgk..

memula kami takut gak kalau wafiy nangis..tapi mungkin sebab nanny dier suka pasang home teater makanya dier ilek aja. Then we went to Mydear Warehouse sale. AGAIN????

yup..we bought high chair, car seat for abah's car, toys (kire hadiah la ni)

on sunday we went to sunway piramid to met umar's family (ein & noyo). umar was born on 6th july which 1 week apart from wafiy..kire cam belated birthday for wafiy dan celebrate awal for umar

umar bagi beg Barney..though mama disapprove wafiy bring it to nanny's house as she afraid that wafiy might "GEGET" itu "dinasour kaler ungu"

Mama and abah wish u wafiy

"Semoga menjadi anak yang soleh..dipanjangkan umur..dimurahkan rezeki...menjadi anak yang bijak dan berjuang di juang Allah" amin..........

We LOVE U SO MUCH DEAR


posted under | 5 Comments

Kereta kecil warna ijau


Abahku pulang dari kerja
Abahku beli kan kereta
Kereta kecil warna ijau
Bolehku bawa ke sekolah
Pon pon pon pon pon pon pon pon pon
Kereta kecilku berbunyi
Marilah adik mari naik
Bolehku bawa jumpa nenek



posted under , | 2 Comments

Masih terkenang


Barang yg pergi usah dikenang...namun kadang ku terkenang kenang gak.

Ni masa operasi clearkan freezer ari tu. "RAJIN" anak mama ni tolong. Mama isi, dier buang keluar...
oh anakku andai kau tau yg itu susumu

3 tong merah tu ku buang susu. Apa pun ku dah ok kembali insyaallah. TIma kasih kawan2 tanpamu siapalah diriku


posted under , | 1 Comments

600 oz of EBM

I shall not forget the day I threw away 600 oz of EBM out of my deep freezer.

It was friday morning, I opened the deep freezer and huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

CAIR EBMKU.....More or less 100 packs of 5/6 oz of EBM

Tak pasti saper tersilap tutup suis......ku dah redha..

both of us took EL. Ku tak pergi ofis sebab sah mata sepet (memang nangis semahu-mahunya) Ku luah perasaan pada kak rita MLO. Thanks dear sis

Hubby pun cuti sebab nak pujuk... ku tak mampu buang EBM tu. Hubby yg buat. Dibuang satu satu dalam toilet

Subhanallah..dahla sekarang susu tgh merudum....Besarnya dugaanmu

Ku redha dgn apa yg berlaku tapi hati memang tgh gundah gulana. Akibatnya...susu makin susah nak keluar.

Ya Allah kuatkan semangatku. Semoga rezeki Ahmad Nu'man Wafiy masih lagi berpanjangan

posted under , | 14 Comments

Pumping mama


Sedar tak sedar lagi sebulan nak cukup setahun mama BF wafiy

Tak sangkanya...ada masa up ada masa down. Ada masa susu meriah ada masa susu merudum

Sebelum ni ada perasaan M.A.L.A.S yg amat. Tapi cepat2 insaf biler dah start curi freezer stash

Ada yg bagi encourage pun ada yg discourage (yg ni sila pekakkan telinga dan jengilkan bijik mata)

Macam mana nak spot pumping mother?????

1. Kat umah akan ada botol susu yg bnyk (for sure melebihi 6 botol..selalunya berbelas) OR
2. Peti ais besar / ada deep freezer sebab nak simpan susu OR
3. Pergi kerje, angkut beg bnyk (beg pam, cooler bag, handbag)

Jauh lagi perjalanan kami, dalam freezer ada at least insyaallah ada 80 paket susu 5/6 oz.. Ni tgh abiskan stock January (deep freezer bleh tahan 6 bulan)
Pengiraan kasar seminggu mama akan keluarkan 6 paket susu yang WAJIB diganti balik. Sekurang-kurangnya 6 paket mesti diganti balik...tapi cuba ganti lebih. Jadi sebulan mesti keluarkan 24 paket dan ganti balik dan tambah balik (That's how I survive..all this time)
Naper 6 paket ye? Ntah tak tau, dah terbiasa. Sebab selalunya ari senin mesti ada 2 fresh EBM dan 4 frozen, selasa 3 fresh 1 frozen, rabu 3 fresh 1 frozen, kamis dan jumaat semua fresh. Memang wajib spare kat umah pengasuh ada 2/3 botol. Just in case, mama balik lambat.
Apapun chaiyok2 mama



kepadaNya ku berserah



Adakah kiter dah bersedia andai diuji? Walau kiter dah berusaha...jangan lupa bertawakal kerana padaNya kiter berserah dan kepadaNya sudah ditentukan mana yang terbaik untuk kiter

Macam kat kampung mama ari tu, jiran kami abis terbakar satu umah. Kesian tinggal sehelai sepinggang. Kami hulurkan bantuan mana yang termampu.. Hubbby siap tolong angkat barang masa api mula nak marak. TApi rumah kampung kan..setengah jam semua abis licin.. Sempat bawa turun mender mudah2 je macam TV, kerusi, few bags.

Kisah lain, jiran kami di Sg Sekamat kena masuk pencuri. Nasib baik masa office hour dier masuk..tapi dapat la angkut laptop dan streamyx broadband. Pencuri tu sumpil gril tingkap bilik bawah belakang. Ni buat kami takut ni... kesian acik yah. Dahla baru siap kemas umah..ni nak kena kemas umah lagi

Yup gril oly acts as deterrent ...apapun kiter kena berusaha dan berserah padaNya kan...

posted under | 3 Comments
Newer Posts Older Posts Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin

Blog Archive

There was an error in this gadget

Blog Archive

Followers


Recent Comments