tiup sawang dulu

Fuh fuh

Tebal sgt

posted under | 1 Comments

Salam Aidilfitri & Maaf Zahir Batin




Menjelang aidilfitri yang bakal tiba, kami sekeluarga ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf di atas segala keterlanjuran, kekurangan dan halalkan makan minum kami


Moga Ramadhan kali ini mengajar kita menjadi insan yang lebih bertaqwa dan kehadiran Aidilfitri akan lebih disyukuri


Kami doakan keselamatan dan kesejahteraan teman-teman sepanjang perayaan ini


Salam Aidilfitri & Maaf Zahir Batin


Izzudin, Zuraini & Wafiy



posted under , | 1 Comments

bersediakah kita

weekend tempoh hari kami berniat untuk menghabiskan cuti hanya kami ber3
sabtu menghadiri aqiqah dan tahlil jiran depan
ahad menghadiri aqiqah dan tahlil jiran kami yang meninggal pada hujung tahun lepas
seawal usia 32 tahun, beliau meninggalkan seorang balu dan 2 anak kecil yang kini berusia setahun dan 3 tahun
pemergian akibat leukimia

seawal pagi ahad kami menerima sms
"mohd azzimir jusoh meninggal dunia malam tadi pada pukul 9.45 malam kerana sudden heart failure"

subhanallah....beliaru baru berusia 30 tahun
isteri sebatch kami semasa di MMU baru berusia 29 tahun
meninggalkan 2 anak berusia 5 tahun dan 3 tahun

pemergian yang tidak diduga kerana arwah sihat, tidak merokok
pemergian yg amat mudah
malam itu mereka sekeluarga makan di luar
ketika makan, pengsan di restoran
lalu mereka bergegas pulang ke rumah
kerana arwah tidak mahu pergi ke klinik
mereka membuat pemeriksaan sendiri tahap BP dan gula di rumah
semuanya terkawal

sedang ibu mertua mengurut belakang arwah...tetiber arwah tersandar
begitu mudah
alhamdulillah Allah turut mudahkan juga urusan jenazah

semoga Allah kurniakan kekuatan buat isteri, rosziana dan anak2
dan semoga arwah ditempatkan bersama dengan roh orang yang beriman

tapi kiter yg masih di sini
bagaimana bekalan kiter kelak

subhanallah.....

posted under | 3 Comments

Menunaikan Tanggungjawab

Anda sudah menunaikan tanggungjawab membayar cukai anda?

Tarikh tutup adalah 30 april 2011

psst -- thank God, hubby tolong buatkan. apa gunanya teman sebilik chartered accountant ye tak? thanks sayang

posted under | 0 Comments

Fuh fuh

fuh fuh

tiup sawang dulu
angkara "muka buku" saya jadi tak rajin memblog

ditambah mode dlm keadaan "tayar di bawah" - demotivated

bismillahirrahman nirrahim...

saya buat keje ofis dulu ye kawan2

posted under | 2 Comments

saya nak jadi hebat macam emak saya

Saya nak jadi hebat macam emak saya

Sejak saya kecik, bapak kerja di puchong
Jadi emak duduk di kg ber-2 dgn saya
Bapak balik hujung minggu je
Kakak belajar di nilampuri kelantan sblm pindah ke UM kl

Emak bukanlah sihat mana
Emak ada lelah teruk
Tiap2 bulan kami kena pergi hospital universiti
Emak kena sedut mesin besar yg saya panggil belalai gajah
Masa emak mengandungkan saya, emak kena marah dengan doktor since it risked her life
Itu sebabnya saya beza 9 tahun dengan kakak saya
Sebab nak anak lagi 1 jugak, emak tetap mengandungkan saya
Masa tu telefon pun takde.
Saya masih ingat, saya baca surat emak pada kakak waktu tu
Teruknya penyakit emak, kalau bulan poser, waktu tghari lepas balik dari tadika (emak saya cikgu tadika) emak mesti terbaring je.
Makanan berbuka pun pakcik jiran sebelah yg belikan
Insyaallah lepas buka, makan ubat emak sihat balik
Makan sahur saya, tak pernah makan sendiri
Emak yang suapkan....manjanya saya waktu tu

Tapi hebatnya emak saya, walau sakit tapi emak kuat semangat
Emak seorang yg suka bangun awal. Pukul 5 emak dah bgn
Emak dah sibuk buat itu ini
Balik sekolah, sesudah mkn tghari emak sapu keliling umah.
Emak mop rumah
Emak memang pengemas sampai keliling umah kami penuh dgn bunga orkid.
Emak siap ada rumah orkid yang sangat meriah.
Emah bela burung merpati dan ikan kelisa.
Emak sangat kreatif dan pandai memasak yg mana bakat kedua-dua tu ada pada kakak saya je

Kalau ada orang kawin, kadang2 diorang panggil emak hias pelamin, bilik pengantin
Pakcik makcik semua suka datng umah sebab emak rajin memasak
Kalau nak raya, lepas terawih emak sibuk buat kuih.
Berbalang2, paling kurang ada 12 jenis kuih.
Kuih yg susah2 pulak tu. Tat nenas bentuk nenas siap gunting satu2, kuih marmar, bnyk lg la kuih yang payah2 nak dibuat
Almaklum anak murid emak suka datang umah beramai2.
Budak tadika kan, kalau datang beramai-ramai paling kurang 5 orang
Siap datang berkali-kali
Kalau tinggal kat umah saya dgn kakak je, kami mesti menyorok sebab penat nak layan murid emak
Emak suka benda2 kraftangan. Buat bunga dari sisik ikan, ubi kayu, mengait dll
Kalau sihat, emak pergi kebun tgk pisang dengan pokok koko.
Belek2 bunga orkid dia
Walau emak cuma cikgu tadika, emak pandai simpan duit
Emak mampu beli emas yg waktu tu pun dah beribu2.
Kalau adik beradik emak kesempitan, diorang cari emak
Lepas maghrib, emak wirid panjang, ngaji sampai isyak
Emak rajin bgn malam jugak

Memang emak garang
Kalau emak kata putih, putihla
Saya memang takut dengan emak

Walau saya cuma kenal emak 11 tahun je, tapi didikan emak yang menjadikan siapa saya
Saya harap saya boleh jadi hebat macam emak

Saya harap saya boleh jadi kuat macam emak saya
Rasanya semua orang rasa emak mereka hebat kan


Saya rindu emak
Saya sayang emak saya

Al-fatihah buat zubaidah bt hj muhyi

posted under | 6 Comments

between part2 and part 3

Lembab btul mama wafiy nak update part3.

So what actually happen between part2 and part 3
All the piccas are inside my lappy and it is having problem right now. I sent my lappie twice for repair and I need to wait for 3 days for it to be fixed. Piles of work are waiting for me. Could not afford it.

Secondly. I get flu, fever and cough and I still not fully recover yet. Penat berjalan kot

Thirdly is the one that we are most concern is .......insyaallah wafiy will be a big brother.
According to my LMP (last menstrual period), I should be around 7 weeks, yet according to the ultrasound I am 4/5 weeks preggie. The most concerning part is I miscarriaged before wafiy. It was blighted ovum. Doc gives us another date to check and we hope bpeverything will be fine. Doakan ye kawan2.

I do get nausiness, low BP as usual. No morning sickness yet. Drove back home cause me rasa nak pitam. I cook whateva simple dish that I think wafiy can eat. Paling teruk roti cicah milo dengan sosej. Bad mama....huhuhuhu

Jan- march also mark the biziest period for hubby. Audit, BOD meeting, whatnot.
Came back home around 4 to 5 am. Last nite he came back home around 1 am and continue his work until 7 am. He still sleeping and looking from his face I bet his BP may shoot up anytime. He feels so guilty...huhu

Some suggests to get help from our family.
My parents are not feeling well right after hajj
PIL still work and MIL has youngest son to be looked after at home

The answer as usual..... Pandai2la puan zuraini ye. Just stay strong

Pray the best for us...insyaallah

posted under | 7 Comments

Sabah Part 2
































Again the story is in upward position instead of downward (ampun2.....)
Tiba di Kundasang petang tu, kami cari makanan dulu (snack food). Anda akan melepas pekan nabalu dan pekan kundasang untuk tiba di Kinabalu Pine Resort. Terdapat pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran..sila bayangkan macam anda pergi ke Cameron Highland. Menarik dan tempted sungguh nak shopping. Di Pekan Kundasang lebih kepada makanan sementara Pekan Nabalu kraftangan...Apa pun kat sabah memang bnyk anjing ...takut sungguh wafiy (Ala macam maknya jugak....sikit2 lari kat hubby...melekat je).
Macam nampak kucing berkeliaran kalau kat semenanjung tapi kat sabah yang berkeliaran anjing.
Pemandangan memang cantik....Seawal pukul 6 pagi (kat sana dah mula cerah) kami lepak kat beranda. Memang romantik. Lepas breakfast, main rabbit....lepak2 kat beberapa beranda di KPR kami pergi ke Sabah Tea Garden. Anda boleh pilih untuk ke Poring Hot Spring atau Sabah Tea Garden. Sebenarnya di Poring Hot Spring lebih banyak aktiviti, anda boleh berendam air panas, naik canopy walk, tgk taman rama2 dan beberapa muzium/memorial. kedua-dua tempat ini agak tak jauh...tapi disebabkan jalan berbelok2 dan berbukit-bukau, kedua2 nya boleh mengambil masa sehingga 30-45 minit dari kundasang. Anda juga akan melepasi pekan ranau yang agak moden
Tapi disebabkan kami nak leisure2 (dan tak nak dipaksa hubby naik canopy walk..gayat woo) kami memilih untuk ke Sabah Tea Garden sambil minum2 teh. Hubby kata ni compensation utk diriku yg kemaruk nak gi Cameron (selalu singgah sekejap2 je..tapi hubby tak nak holiday kat situ)
Kami singgah di Kinabalu Park. Nak masuk kena bayar RM3 untuk setiap dewasa..Kata dalam tu ada muzium jugak. Ada beberapa lodge/rumah rehat kalau anda nak duk situ. Tapi selalunya yg duk situ adalah pendaki2 ataupun mereka yang adventure. Tapi tak boleh nak tgk puncak G.Kianbalu pun dari lodge2 tu disebabkan ada bnyk pokok. Menarik lagi di KPR.
Petang tu kami pulang ke KKdan duduk di Promenade. Antara hotel yang dekat dengan tempat shopping di KK (Pasar Filipina...pasar ikan masin..pasar basah...SAFMA....Jamilah Jewellery...pasar malam...Waterfront..Plaza Wawasan...etc). Andainya anda tiada pengangkutan, anda bolehla duduk di sini /Le Meridien dan beberapa hotel lagi dan pergi berjalan ke tempat2 tu. Adalah dalam 10 minit berjalan (we did it ...backpacker style....seronok gak..tapi penat sungguh)




posted under | 2 Comments

First Day at Sabah
































opppps turutan gambar is upward instead of downward.
Well, happy face for mama and 'blur-blur' for wafiy. hello...trip ni sudah cancel berkali2....sajer je bagi tony fernandes kaye that should be self explanatory to see my face
We got RM0 seat during AA airfare
Add on for meals and baggage
Since it was 2 hours journey.....we brought our iPad as our savior
Tgklah abahnya....sengih (fuhhh lega wafiy tak loncat2 dalam kapal terbang - provided lotsa games, upin ipin, etc)
We arrived KK around 12 pm
Rent a car for 3 days (mak aiiih kereta sewa kat sabah mahal sungguh..murah lagi langkawi)
We dashed off to Kundasang
You'll find limited signboard and since sabah is consider quite a big state
Heading to kundasang without any available signage truely confusing
Thank God we had our GPS (in our BB) and map (manual le kirenya ni) to help us
psst - lepas ni kami bleh masuk amazing race la kan
tiap2 petang dalam 1...2 jam KK akan hujan, that's why kabus tebal
Challenging sungguh
nasib baik kami tak tempah T*Resort sebab jalan nak masuk ke resort tgh diperbaiki
Memang takkan duk situ la
and we stayed at Kinabalu Pine resort
Please request for room that facing the mountain
kalau nak tengok peak kena tengok pagi2 dalam kul 5-7 pagi (sini sembahyang awal sejam)
kalau tgk nampak kabus jela
Seriously dari dalam bilik, atas katil pun bleh nampak
Romantik gitu....nevertheless tv channel is so bad
tak yah bukak la ..sesuai utk leisure......honeymoon2 gitu
With Rm200 we got scrumptious dinner and breakfast at KPR too
Not bad la....tak kuasa mak nak cari makan di tgh2 kabus malam2 buta tu
We got soup (sedap wafiy siap hirup2), 2 types of veggie, fish and black pepper beef
kat resort tu ada rumah rabbit (tiap2 ari kami dok melawat rabbit 3 ekor yang besar, gemuk gebu tu)
Tungguuuuuuu utk part 2....


posted under , , | 2 Comments

Family Trip

Alhamdulillah selamat pulang dari Sabah

It's a new year
Hoping for a new challenge
To rejuvenate myself

psst - will update the trip later on

posted under , | 4 Comments
Older Posts
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin

Tik Tok Tik Tok

Followers


Recent Comments