kosong

Syok sungguh. Parking kosong
Keluar umah 7.30,7.50 sampai ofis.
Ohhhh minggu ni sungguh heaven. Siapkan keje kami (oh unit kami bnyk relate dgn policy making, utk confirmation owner, operation dan implementation baru jumpa unit lain )

Ada orang kerje, tapi tak bleh buat pape since semua kena tunggu response org lain.

Masuk next year, sure jem teruK

posted under | 0 Comments

Takziah dan tahniah

Kala kiter bersuka pasti ada yang berduka
Apabile kami dikejutkan berita 'pulangnya' jiran kami arwah en lokman ke rahmatullah
terasa betapa kerdilnya diri ini
Arwah masih lagi muda belum mencecah 33 kalau tak silap
Anak2 masih kecil masuk 3 tahun dan beberapa bulan
Moga Allah kurniakan kekuatan kepada kak fizah meneruskan hari2 mendatang
Kami jiran2 tetap akan ada di sisi
Insyaallah

Hari yang sama
Kami meraikan penyatuan 2 hati
emeli dan suaminya
di dewan yang meriah, berhias indah

Andai kiter pergi
Bagaiman bekalan diri ini
Bagaimana bekalan untuk yang disayangi

Inilah peluang untuk kami menilai diri ......

posted under | 0 Comments

Tuan Baru

Alhamdulillah
my beloved deep freezer now with kak yati serving her beloved amar
(Nasib baik en matrix muat nak angkut)

hihihihihi
dah beberapa ketika freezer tersebut direhatkan (almaklum aktiviti mengepam dah abis..stok takder..stok makanan pun takderla bnyk sgt utk keluarga kami yg comel...)
Sebelum ni ada gak orang tumpang susu

by the time wafiy nak ada adik
insyaallah amar pun dah besar

bnyk tu kenangan ....paling hebat kenangan 600++ oz susu banjir dalam tu :P

wafiy minat tul dengan firas
all this while..kalau orang datang nak main mainan dier sure kedekut sakan
ni siap tayang toy box dier..offer lagi

Play School????

Alhamdulillah parent dah selamat sampai hari ahad
Batuk ...batuk..selsema..demam yg kami rasakan memang selalunya jemaah haji akan ada usai pulang menunaikan haji
Moga cepat sembuh ye atuk dan nenek

Wafiyyy....
Kena rotavirus dari taska.....anak2 kami yang antar ke taska (baby room) mostly kena
dari ari jumaat sampai ari ni masih tak henti2
muntah...cirit..demam
Cuma ari ni berkurang ke cirit2 ..malam tadi berapa round muntah dah
Ubat pun dah bertukar
Susah hatinya
Mama ingat nak tukar taska...tapi jenuh cari tak jumpa yang berkenan
Nak antar ke playschool ..kekangan masa pulak sebab bukak kul 7.30 pagi
Bab mahal toksah citer (paling kurang Rm1+++..bulan2 paling kurang RM4++)
Semua playschool yg ada baca quran ...belajar sembahyang
Cuti mama dah abis
Tak tau nak buat macam mana
Ari ni anta ke umah pengasuh lama yg duk nun kg kerinchi
Silap2 aribulan mama nak ambik unpaid leave je
Tengoklah nanti macam mana

posted under | 4 Comments

A Good Leader

Who is the Great Leader

A person who can lead..not instruct
A person who can motivate..not complaining
A person who can initiate or at least give some idea..not just grab whatever given
A person who can advise..not babbling

Whether you are a superior, subordinate, mother, single.....
You are the leader for yourself

Well are u a good leader?????????????

posted under | 2 Comments

Selamat Ulang Tahun Sayang

Selamat Ulang Tahun Sayang

Thank you for being the person you are
Thank you for being my very good friend
Thank you for being a good 'abah'
Thank you for being with us

HAPPY 28 YEARS YOUNG SAYANG

pssttt - biler abang nak balik dari outstation ni? Bleh dating

posted under | 0 Comments

Aku penat

Aku penat..penat
Memenuhi permintaan orang lain
Aku penat..penat
Memastikan orang lain tak sakit hati
Aku penat..penat
Memastikan kemudahan orang lain
Aku tak nak susahkan orang lain
Aku hanya ada 1
Namun ku ada Allah tempat ku mengadu dan memohon kekuatan

posted under | 2 Comments

Kisah Pengepam selama 28 bulan

Akhirnya..ku sudah berenti mengepam di opis...tapi masih lagi fully BF di rumah
Isk....rasa pelik lak biler dah tak angkut beg pam/cooler bag gi ofis
Kalau tak itula yg ku kelek ke hulu ke hilir
Tak campur lagi kalut2 nak mengepam di tgh meeting
Atau time gi workshop sibuk cari port nak pam
Kadang2 plug tu kat toilet (nasib baik toilet otl2 ni bersih licin wangi)
Atau di tgh alam surau
Kalau ku pam tangan sahla lama
Kurang2 15 minit
Orang interview pasal BF sambil mengepam (toksah citer banyaknya)
Yg ku seronok biler ada orang yg jadi bersemangat biler tgk daku
Deep freezer pun dah bleh off (on balik biler projek adik wafiy tiber :P)
Botol2 yang berpuluh2 tu pun dah selamat masuk kabinet
Pam je tak sempat nak bersihkan lagi
Pastu nak simpan elok2 masuk stor
eeiiii pengepam tegar 28 bulan rupanya ye :)

posted under | 7 Comments

Setelah 5 tahun


It's our 5th anniversary. Yup u read it correctly....kami kawin awal
Tapi mungkin kami ni kadang2 suka usik manja2 kadang ada orang tanya
Ehhh dah kawin ke? Isk dah kawin tak bleh main lari2....usik2 ke?
Alhamdulillah dikurniakan wafiy (a.k.a Ben10 warrior and timmy time BIG FAN)
Abang
Thank you for being the shoulder for me to cry on (siap meleleh2 hingus)
Thank you for being by my side during up and down
Thank you for being my very good friend (though I always need to wait until midnite just to share stories---->tula abang balik lambat...bibi menceceh tengah malam)
I'm sorry for whateva mistakes I did
Orang tua kata
Mana nak manis kalau tak masam...pahit..pedas
Semoga Allah kurniakan jodoh berkekalan dunia dan akhirat
Dimurahkan rezeki dan semakin dekat dengan-Nya
Amin..........

posted under | 5 Comments

Pengorbanan

Fuh fuh tiup sawang
Tiap kali nak berblog je mesti ada hal...(ke malas...alasan ....:P)

Apapun kami sekeluarga nak mengucapkan salam aidiladha kepada semua rakan2
Dan ketahuilah bahawa untuk mencapai sesuatu selalunya memerlukan pengorbanan

Mungkin tak berblog sebab all this while susah hati (I may smile and laugh yet deep inside I keep all my problems all with me). Bapa was admitted to King Faisal Hospital....usus berdarah...memang kena teruk sebab sampai terpaksa masuk darah. He took pain killer since arrived at Madinah for his knee pain...it explained why he got "usus berdarah". Alhamdulilllah...dah keluar cuma masih tidak kuat ...kami mintak bapa upah orang...if needed put him in wheel chair. Telefon mekah..hmm toksah kire..hampir tiap hari macam call fixed line ke fixed line. Doakan semuanya sihat dan selamat ye teman2

posted under | 5 Comments

Alhamdulillah

Alhamdulillah....perjalanan 3 minggu yang penuh dengan siri demam...batuk...selsema...etc etc semakin pulih
Cuma hubby masih lagi batuk teruk
Albeit the fact that he gets 3 days mc until wednesday.....he still wants to to go to work
And we shall go for leave on thursday and friday
Insyallah my parent will go for Hajj...alhamdulillah

Moga Allah kurniakan kekuatan kepada mereka berdua
Selamat pergi dan pulang
Doakan ye kawan2

Moga lepas ni Allah murahkan rezeki kami untuk mengikut jejak mereka..amin

posted under | 5 Comments

KPJ Kajang

The clock shows 8.04 am and my little family now staying at Kajang Specialist Hospital

It's neither me nor hubby...it is wafiy
Fever since saturday with temperature shoot up to 39++c each time after 6 hours of taking medicine
Accompanied with flu and cough since wednesday
And vomiting badly on saturday and sunday

Ended hospitalized ....supposed to be warded at An nur Bangi--- wad penuh wooo
We opted for KPJ Kajang....and we still need to wait for 2 hours since all rooms are full
Sent to Day Care for a while before 'checked- in' to 2 bedded room

Taking into consideration that wafiy still breastfeed..later we choose single bedded room
Nanti tambahla mana yg patut since company cover 2 bedded room

His condition looks good and improves a little bit...
And last week mama already got my 2 emcees...sakit lutut tak tahan sampai jumpa pakar
Later I shall go for physio exercise that will be done at home by myself
Tak sampai cucuk2 lagi tak bengkak lagi

Makanya that's why kami tak buat open house
tapi jemputla datang singgah bebiler ke umah kami ...kot2 balik soping dari kajang atau lepas pekena sate samuri kajang nak singgah minum teh sambil makan biskut raya/yg seangkatan dengannya

okla hero kecik yang cranky sepanjang malam bangun...doakan kami semua sihat2 ye

Salam Aidilfitri


Di kesempatan ini..kami sekeluarga ingin menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf di atas keterlanjuran...salah silap yang disengajakan atau tidak disengajakan

Halalkan makan minum kami
Moga kite ketemu lagi

Kami doakan anda selamat tiba ke destinasi anda
dan selamat tiba di sini

Kami akan berada di Sabak Bernam dari khamis sehingga selasa dan Pasir Mas sehingga Sabtu
Jadi kalau lalu di situ bolehla singgah

pstt---- rumah kami sentiasa terbuka untuk kalian datang beraya

posted under | 4 Comments

Sepi dan Syurgamu Ramadan

Sepi..
Jalan semakin sepi
Sebab bebudak dan mak bapak ramai dah balik kg

Anda dengar rumors kata ari kamis raya?
Weih peluh weih
Malam tu baru nak balik kg

Sekarang sibuk tgk citer Syurgamu Ramadan kat tv3

"Marah tanda Sayang"
"Benci Tanda Rindu"

iskkkk

posted under | 0 Comments

May Allah Bless Her

When we were in Uni timu, we used to be in the same class
Never been so close to her
Yet since we are scholars..and used to went to the training at Terengganu together then at least we do sometimes exchanged glances....say bye ..hi..

In August...she's positively detected having MENINGOMA BRAIN TUMOR
It effects her eyes since the tumor compress the optic nerves
The recovery chance of undergoing operation is 40-60 with 40% success rate
She may go blind

Then she go for alternative and having cyberknife (scary huh) , taking steroid and whatnots
And indeed a STRONG LADY she is
Drive alone to the hospital everyday for her treatment
Take care oh her 1 year old baby and doing her home chores

despite the fact that her RIGHT EYESIGHT IS BLUR

Semoga dengan kehadiran Ramadhan ini
"Allah kurniakan kesihatan dan dilimpahi rezeki kepada sahabatku Rubaizah "

Amin....

posted under | 4 Comments

Biskut Raya Pertama

Picture credit to: cikepel

Alhamdulillah. Akhirnya sempat buat biskut pertama utk tahun ni choc chip cookies.
Lepas sahur ari sabtu..kemas2 dapur..umah terus buat biskut
Kat recipe tu mention boleh buat 100+ keping biskut
Tapi mama dapat beratus2 keping...according to the sice of mini chipsmore
Seriously I thought that I should finish around 11 am....(with the intention to have some nap afterwards)
But I managed to complete nearly to 1 pm and 6 BOTTLES of it..phew
Mama tak sempat ambik gambar since wafiy dah pulun makan.
But I need to hide it since wafiy is having quite bad cough since thursday and the choc chip itself is full with choc and nuts (I put three different types of nuts) Marvelous gituh...
Ni recepinya
2 cawan tepung
4 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking soda
2 cawan gula
5 cawan oats dikisar
24 oz choc chip
2 cawan gula perang
1 sudu teh garam
18 oz coklat bar diparut
4 biji telur
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh esen vanila
3 cawan kekacang pelbagai jenis eg walnut, hazelnut, almond (daku blend kasar...tak rajin nak motongnya weih)
Cara-caranya
1. Oats dikisar sehingga halus
2. Pukul mentega bersama gula dan gula perang. Masukkan telur dan esen vanila
3. masukkan tepung, oats, garam, baking powder, baking doda dan gaul
4. Masukkan choc chip, kekacang dan parutan choc. Gaul sampai sebati
5. Bulatkan dan susun atas loyang dengan jarak 2 inci (I tell u biskut tu mengembang abis. Ku punya yang first bakar tu memang besar2 sungguh siap melekat2 lagi sebab tak tau jadi membesar dengan jayanya
6. bakar selama 10 minit pada suhu 180'C (ni tgk jenis oven..tapi standardnya gini)
Seriesly kalau tak rasa nak buat banyak..make half of the recipe

posted under | 5 Comments

Masih lagi Pengepam Tegar

Bagi menjawab pertanyaan kawan2 sekalian

wafiy masih lagi breastfeed at the age of 27 months old
My sis already gave assurance that from Islam perspective it is recommended to BF until 2 years old but it's okay if it's become extended breastfeed (2++)

Masih lagi pengepam tegar
Ku kendong beg pam ke hulu ke hilir

Iskkk anak no.2 nak upgrade freestyle la
Nak mintak hubby sponsor don't care.......(bleh ye sayang :P)

ehhhh belum mengandung lagi
Tunggu Family Business Plan beberapa tahun lagi (insyaallah kalau ada rezeki)

posted under , | 5 Comments

Halalkah ?????


We planned to have open fasting with some of our friends last sunday
Yet, on saturday morning when hubby read the newspaper

OMG...the restaurant listed under 1 of 24 hotels/restaurants with uncertain halal status
YIKE.....we were the organizer and kinda of panic for a while
We already invited NGO to join us
I sms-ed my unofficial advisor a.k.a abg faizal and sms-ed hotel to request for explanation and refund

Hubby was given the task to go shopping for open fasting in our taman on saturday morning
Waited for him around 11.30 we dashed off to the restaurant

We met the retaurant management the chef and even given an opportunity to check the kitchen, freezer and etc (macam pegawai JAKIM pun ada)

The kitchen more or less more like what we have in our kitchen (obviously not the finished side more towards the canned food...."ayam daging" ....others as well)
psst - kalau daku punya maskan sedap macam kat otel ..sure ku dah bukak katering

Do yo know that when you purchase canned food with logo halal from other than JAKIM eg dari Thailand..ke mana ke ...JAKIM will not accept it especially for hotel/restaurant that request for halal status?
OMG...kat dapurku ada beberapa produk yg ku bli ada cap halal tapi dari negara lain adehhhhhh
another thing is to make sure the product that labeled with JAKIM halal status still has valid halal status ...

basicallay we need to regularly browse http://www.halal.gov.my/
We are what we we eat....rite?

Moga Allah memelihara kita ..amin

posted under | 2 Comments

Kalau kiter susah ada orang tolong tak

Kalau kiter susah ada orang tolong tak?

Susah kan nak jawab persoalan tu...first thing mesti kene check the situation kan

Ari ahad on the way balik dari kampung keta hubby rosak....gear keta jem kalau dah jalan jauh
Nasib baik kami drive dua-dua keta..sebab ari jumaat tu mama balik awal skit. Ambik wafiy dan drive ke ofis abah. Dari sana bawak satu keta je

Nasib baik masa keta hubby tak bleh jalan tu dah memang kat Stesen Minyak Shell kat Grand Saga. Maka kami laki bini pun tolakla keta ke tepi. Wafiy??? Pemerhati yang penuh takjub melihat kekuatan mama dan abahnya

Time kami nak solat kat surau Shell tu dengar ada suara menjerit2

Rupanya ada 2 lelaki bermotosikal sambil bawak PARANG PANJANG nak belasah laki india yang bawak Merc ni (laki tu tgh isi minyak). Siap ada adegan lari2 sambil dikejar motor siap dihayun parang (macam tgk live drama pun ada). Nasib baik takder paper yang putus..kalau tak sah abah pitam

Hubby dah cuak sebab bilik solat kan asing2, dier dah ready kat luar kot nanti orang yang mengamuk tu buat cubaan nak masuk bilik solat pompuan (yang ada mama dan wafiy je waktu tu). Semua orang yang ada kat Stesen Minyak tu memang tak brani nak tolong, samada tengok je atau larikan diri.

Elok kami abis sembahyang laki India tu datang balik dengan tangan berdarah2. Few person tolong bagi ubat.... then he drove away

Memang tak dapat dilupakan. Mama pun terfikir...patutla banyak kes2 ngamuk macam ni tapi tak saper berani tolong. Memang tempah maut..

Apa pun kami bersyukur sebab takder jadi paper
Keta hubby pun dah elok semalam..adehhhhh mungkinkah si merah kami kena tukar ????

posted under | 4 Comments

The Journey in Ramadhan

Alhamdulillah masuk hari ke-3 kiter berpuasa

Mama sampai ops kul 7. Kul 7.40 parking penuh (yup u read it correctly..it is 7.40 am)
4.30 on the dot ku cabut ..dan sampai kul 5 (since ada dropkan opismet)
Itu pun kereta bnyk kat jalan..sure semau keluar lepas sahur

Mama bli 1 lauk di opis (just in case jem, adela 1 lauk buat makan jadi tinggal masak nasi je)
Mama order lauk dari en adenan (ex staff kampeni ni). Siap ada menu bleh pilih and the food is great. Fax to him the day before and u'll receive your food around 3 pm

Siap delivery to menara, annexe, KLJ, TTDI dan EPF KL..pergh murah rezeki
yela last year, mama ada tempah gak dari M***** T******. Tapi makanannya menghampakan. Tu tak sambung this year

Kami cuba bawak wafiy ke masjid utk terawih. Tak berjaya....berpaut menjerit2...adeh
Kami solat berjemaah di umah je tahun ni
Moga tahun depan kami dapat mendekatkan wafiy dengan masjid

Tahun ni bier dier ikut sembahyang jemaah dengan kami (regardless the fact dier solat 1 rakaat. Sikit sikit lama lama jadi bukit)

Ari ni nak balik kg tgk bapakku
Sigh.....moga Allah permudahkan bapaku utk berpuasa .....beribadat...haji...etc...amin

posted under | 0 Comments

Salam Ramadhan


Salam Ramadhan dari kami izzudin, zuraini dan wafiy

Moga tahun ini Allah kurnikan kekuatan kepada kita untuk menunaikan ibadah dengan lebih baik dari yang sebelumnya ...amin

posted under | 0 Comments

Wafiy and his cars


Wafiy has obsession of putting his cars on stack. Wait..not only car..it can be anything that can be stack. Let it be pans, spoons, etc. Both of us believe he has good coordination and balancing. Once he finished stacking things, "mama nenok ni" (pelat anakku)


ohh nila oreo cheesecake mama. Takder masa nak hias cantik2. Tu pun masak kul 10 malam tunggu abah balik. Siap tunggu mender alah ni cooling down for hour ...well I finished at 1 pm. Wafiy amat suka..(memang mamat ni kemaruk oreo pun)

posted under , | 2 Comments

Nilai 3 dan cheseecake

Last week 3 ari , pc masuk "klinik"
Lama tul. Nasib baik ada knowledge visit ke MAS di Subang, penuh ngan meeting
Takderla horror sangat...tapi minggu ni aghhhhhh sila buat kerja anda yang bertimbun tu

Tergoda melihat hasil rembatan kak yati di Nilai 3
Last weekend maka berjaya jugak memujuk lakiku ke Nilai 3
Nothing much..bli carpet yg amat berbaloi dan murah dan cantik dan few household items
Tapi bnyk lagi nak rembat either tak jumpa atau waktu tu cam terlalu berkira2
Biler consider balik barang2 tu kat KL, memang barang tu lagi murah
Kot berjaya pujuk hubby, nak gi lagi ujung minggu ni (sebenonya kena anta adik hubby kat USIM. His college was just 5 minutes journey to Nilai 3. Maka itu adalah alasan terbaik :) )

Dan ku telah berjaya membuat OREO CHEESECAKE YANG PERTAMA
Though it requires some enhancement later
Hubby tak makan sangat, dier tak minat bender2 manis (walaupun "made in kelantan")
Tu pun ku dah kurangkan sukatan
Ku sukala ...suka suki tul

Thanks kak farra.....ku sibuk tanya padamu sifu :)

posted under | 5 Comments

Wafiy Mat Bonceng


Oppssss lain pulak...si wafiy yg jadi mamat bonceng
Haziqah plan bawa keta ekekekkeke

Kalau umi haziqah balik lambat, haziqah tumpang kami
Seronok gak tetiba ada anak 2 orang
Siap mandikan...makan...golek2 tgk tv

Dan kalau mama wafiy balik lambat
Numpang le si umah haziqah
Lucky enough rite :)

Kalau tak manela nak letak si hero kecik kalau mama balik lambat

posted under , , | 0 Comments

Penangan Buku

Orang lain baca buku bleh tido lepas tu
Mama baca buku selagi tak abis tak bleh tido
Be it until 4 am pun ok
Nasib baik sedar diri nak kerje esoknya
Kul 1 pun ok la
Itu pun dok terkenang2 sibuk nak abiskan
I have 6 more books to go...2 abis sudah and I'm smiling ear to ear

Total damage for books this month?
Erkkkk ......

Anyone knows where to get second hand book online (provided the condition still good)...inform ye

posted under | 3 Comments

Wafiy's Attempt on Malaysia Book of Record and Birthday Cake


Yesterday, wafiy's kindy had an attempt for "Most Number of Children's Foot Print Under 12 YO". Obvious enough once I took him, I checked his feet. His painted with red color. Others were painted in blue, yellow, etc. (Tak taula kot kaler tu diorang bagi same kaler ngan baju bebudak ni). Well, we'll see whether they manage to position themselves inside the record book or not.



And this was the birthday cake that I bought from my colleague for family's celebration last weekend. Nice huh....well chek more for it at http://ovenheaven.blogspot.com. All is edible since it is in fondant with nice taste as it is made from mashmallow. Bebudak ni excited habih tgk Thomas Train Cake. Dan purposely buat dalam bentuk gerabak. So sekali makan abis satu gerabak. Kire cam ada 3 kali potong kek (bijak kan)
kalau dalam flavor red velvet utk cake tu lagi best...the red velvet stands for cheese cake mix with chocolate in red color. Do you know that the original color for chocolate is red instead of chocolate? Perhaps due to the naming convention, they change the color :)

posted under , , | 0 Comments

Shopping and mopping


Orang lain shopping kasut, beg Coach...mama wafiy shopping cloth diaper (AGAIN !!!!). It's my first attempt purchasing printed CD. sebelum ni tak berkenan. Tetiber berkenan lak design GFH (gift from heaven) ni....not to mention far way cheaper. Design lain yg rege sama murah tak minat lak. Rasa kelakar sangat
For this weekend.. we shall celebrate birthday (second celebration actually) wafiy ngan atuk ngan nenek. Birthday nenek 2 jun, mama 26 jun, mak su 26 jun, nuha (sepupu wafiy) 9 jun, wafiy 27 jun, atuk 1 july. So...kirela kek tu berapa tingkat. ekekekkeke kami nak buat doa selamat sesama keluarga. Siap tempah kek keretapi Thomas dengan beberapa gerabak (nanti mama upload ye)
We had the first celebration at Tony Roma's dan jalan2 di Sunway Pyramid. Indulged ourselves with the famous Ribs, etc ..listnya panjangnya.


Hmm sebenarnya mama dalam mode 'boring'. Yup I'm in a very comfort zone at the office.
I don't really think that I'm part of "War mode" ---by the way that's what the staff at my company should be now.

Frankly...I need challenge..Help help...tulun tulun.....

posted under | 4 Comments

Lionel Messi Datang Rumah


Messi came to our house yesterday and obviously Lampard not be able to join him since England "sudah kaput "

The "HD" portion does serve well
Bak kata lakiku
"abang nampak jerawat player jepun"

Obviously for those who likes to watch movie
It is truly superb experience

hmmm - takder ke orang astro nak bagi komisyen ni

posted under | 0 Comments

Selamat Ulang Tahun Sayang

Surat Kasih buat Anakku Wafiy - 27th June

Buat anakku Wafiy
Syukur kami atas rahmat-Nya dikurniakanmu
Penyeri kasih dan buah hati kami
Terima kasih kerana menjadi anak yang menceriakan kehidupan kami
Walau kadang dikau suka nangis berguling-guling di pagi hari
Atau suka usik dan jerit-jerit dengan kami

Kami tak mampu beri emas menggunung tinggi
Atau intan permata berlori-lori
Namun kasih kami tetap abadi
Ilmu yang diberi moga jadi bekalan di kemudian hari

Wafiy
Jadilah anak yang soleh
Anak yang berjuang di jalan Allah
Dan kami tetap mengasihimu
Walau beribu tahun nanti

posted under , | 4 Comments

Breastfeed Preparation


This entry dedicated to my friend whose now officially a FATHER---->ezran

He asked me on FB...yet since I'm kinda of "buta FB" so here the answer insted of FB

"Congratulation ....now you are a father...
Do congratulate your wife for me...cute la baby"

So what's the preparation to breastfeed your baby (based on my experience and observation)
1. Niat utk breastfeed mesti ada - ezran (checked)

2. Buy a good breastpump that suits you...eg...electric, battery operated, manual - ezran (checked) I know that he bought his wife Medela if I'm not mistaken

You may want to try it prior to your purchase. Kot berat ke pam tu...nak saiz kecik ke yg pesen bleh muat handbag :P

Kalau kiter selalu travel mungkin kena bli yang battery operated sebab kadang2 tempat yg kiter pergi takder electrical point yang bersesuaian. Bleh bli yang manual tapi time consuming...kalau kerje kiter jenis rushing hmmmmmm manual type ni tak sesooooooaai gitu.

Better bli yg double pumping sebabnya bagi KEBANYAKAN ORANG - less time consuming dan tempoh penyusuan lebih lama berbanding single pump. Selalunya kalau single pump ni...time pam sebelah..sebelah lagi sure bocor gak...hmmm tak selesa gitu

3. Bli cooler bag kalau perlu (selalunya perlu since kiter nak travel at least to and fro tempat kerja. Kalau kena outstation lagi dan yg sewaktu dengannya)

4. Bli botol banyak2 / tempat simpan susu eg plastik yang dikhaskan utk simpan EBM (expressed breast milk) atau tempat dadih (plastik dier jenis selamat digunakan utk simpan EBM). Trust me...kebanyakan pumping mother memang perlukan bender alah ni ...

5. Bli bender2 di atas kalau boleh masa 7 bulan ke atas pregnancy (Takut terberanak awal, anak kena masuk spital sebab jaundice dan sbg)

6. Urut "B" sebelum beranak bagi memudahkan pengaliran susu. Tapi kalau tak buat pun takper

KESILAPAN PARA IBU SELEPAS BERANAK

"Susu tak keluar...macam mana ni? Bagi formula jela".

Jgn bayangkan susu keluar memancut2 lepas beranak.

Newborn needs colostrum the so called "gold liquid", the first perfect protection for them. Dan selalunya kolostrum memang keluar sikit. Massage B and you gonna see yellow to orange in color,thick and sticky.Colostrum low in volume tu sebab orang selalu dok sebut measures in teaspoons rather than ounces), but high in concentrated nutrition for the newborn.

Newborn needs small quantity yet frequent feeding. Some babies breastfeed even hourly and some up to 3 hours. Tu agak penat sikit. Jadi para bapa tolong2la ibu2 ni. Tolong urut belakang ke..bagi minum air ke..haus ooooo
Colostrum has a laxative effect on the baby, helping him pass his early stools, which aids in the excretion of excess bilirubin and helps prevent jaundice.(That's why some says...Jgn bagi baby tido lama sangat ..kejutkan utk minum susu dan stimulate BM selain utk kurangkan risiko kuning).

Tapi kiter misinterpret kata susu tak cukup...insyaallah cukup. Lepas 3..4 ari baru susu matang produce. Susu matang ni hak yg kaler putih...dan keluar bnyk tu. Ha nii size perut baby. Kecik je kan.




So, macam mana nak check baby cukup susu ke tak?

Baby berak kaler ijau...pastu kuning kaler hak mustard. Tapi memang kalau BF baby berak banyak kali..wafiy sampai 6 ..8 kali gak...sampai hubby kena bli pampers paling besau berkoyan2 :P. Lepas tu masa susukan baby akan nampak/dengar baby telan/minum susu. Baby pun bijak...kalau dah kenyang..nanti die benti.




7. Buat stok susu sebelum naik kerja. Mungkin 2 3 minggu sebelum naik kerja. Tapi ada orang buat seawal beberapa hari selepas susu matang keluar. Tak kisah.

8. Ajar baby guna botol/syringe 2 3 minggu sebelum masuk kerja. Kalau baby ada nipple preferences bleh la bli puting bersesuaian cam MAM etc

9. Set your routine pump for work and during weekend

10. Support from family or friend. Kadang BF ni nampak cam mudah. Tapi selalunya ada macam2 hal jadi... susu low la... nipple crack la....stok tak cukup la etc. Mommy needs support from loved ones...kalau tak ramai gak yg putus di tengah jalan

Apa pun HAPPY BREASTFEED

Udah-udahla tu Menyusu--HUH

I'm in a great DESPAIR rite now

When someone told me
"udah-udala tu menyusu" wafiy dah 2 tahun
The CURT TONE sounds seems that I AM TOTALLY GUILTY for having extended breastfeeding after 2 years

I need to find assurance from Islamic view of breastfeed baby after 2 years

Kawan-kawan ----tolong daku

posted under | 4 Comments

A long long long Holiday

Friday was on Wesak Day
And this week..AGAIN..ku sakit mata

Alhamdulillah hari ni dah ok
Kalau tak melepas nak ke kenduri BIL di Ipoh esok
Halluuuu manyak tau nak kena tolong MIL...ku adalah unofficial advisor merangkap kepochi
Kinda of weird somehow since some of the suggestions not accepted by my MIL
contoh...kek fondant tak yahla masuk kotak. Kan ke dah cantik
Nak berkotak gak
Souvenier make it simple and elegant yet maybe the idea still not reach her
ekkke

Nevertheless since my SIL support me...bnyk yg jadik gak kekekekke

And again after a week of berkepit ngan wafiy (hantar ke taska pun takat sampai kul 3 - kes takut jangkit sakit mata)
Murah lak rezeki EBM ku ari ni
Selalunya pam sekali dapat at most 3 oz je sepagi
Ari ni dapat dekat 5 oz

Alhamdulillah..for a mommy with 23 days to go to reach 2 YEARS OF FULL BREASTFEEDING
Bersyukur sangat
Again

Alhamdulillah

Lifeline4Gaza ....berdoalah untuk mereka

Allah...rasa gugur jantung ini tatkala membaca

Terkini, Konvoi Freedom Flotilla Di Serang, 2 Aktivis Meninggal Dunia, Lebih 30 cedera

31 Mei – Mavi Marmara, Laut Tengah(10.30pg waktu Malaysia) – Konvoi Freedom Flotilla di serang, menurut laporan televisyen di Turki, 2 orang aktivis meninggal dunia, hampir dari 30 orang cedera.
Laporan dari live streaming IHH bahawa 2 orang yang telah meninggal dunia dan hampir 30 orang tercedera kerana serangan helikopter dari Israel. Belum ada keterangan mengenai siapa yang terkorban dan yang tercederaa tersebut.
Penyerangan yang dilakukan Israel ini dilakukan saat kapal Mavi Marmara sedang berada di perairan antarabangsa.


sumber: http://haluanpalestin.haluan.org.my/


Beberapa NGO bersatu dan bekerjasama menganjurkan program-program dalam usaha mengumpul dana daripada masyarakat Malaysia yang prihatin terhadap krisis kemanusiaan ini melalui sebuah projek yang dinamakan “Lifeline4Gaza – Break The Siege” ataupun “Talian Hayat Untuk Gaza – Menerobos Tembok Kematian.” Antara pertubuhan tersebut termasuklah Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi-institusi Pengajian Tinggi Malaysia (HALUAN), Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Jemaah Islah Malaysia (JIM), Palestinian Center of Excellence (PACE), Aqsa Syarif, Dewan Pemuda Masjid Malaysia (Dewan Pemuda), Pertubuhan Mawaddah Malaysia, dan Viva Palestina Malaysia (VPM). Bagi menjayakan misi menghantar bantuan ke Gaza ini, mereka akan menyertai usaha konvoi antarabangsa yang diketuai oleh sebuah NGO dari Negara Turki iaitu Foundation for Human Rights & Freedoms & Humanitarian Relief (Insan Hak ve Hurriyetleri – atau lebih dikenali sebagai I.H.H.) bersama-sama NGO-NGO antarabangsa yang lain seperti Free Gaza Movement dan European Campaign to End the Siege on Gaza (ECESG.)

Allah bantulah mereka dan permudahkanlah usaha mereka..subhanallah

posted under | 0 Comments

World Cup Fever

Phew.....at last we managed to paint the hall (read:hubby)

The World Cup is coming soon and I make CLEAR STATEMENT to hubby that the "world cup thingy" (read: tv) only can be mounted on the wall once it has been painted

Walla..hubby started to paint around 12 midnite and finished saturday noon
Then we went to IKEA to find the tv cabinet
Reached around 6 pm and after so much deliberation between the two of us (nak pilih hak mana berkenan campur fit in our budget since nanti kami plan nak buat built cabinet in the future. almaklum tabung ayam tak cukup lagi so kena postpone dulu)

Grabbed another household accessories and went back around 10 just to find out bad traffic that cause us 1 hour to get out of that place. On sunday, the "entertainment box" safely mounted on the wall by the deliveryman. "World Cup" punya penangan , we took ** inch plasma tv...adeh adeh

I just found out that Wireless LAN can be accessed at the parking entrance of -2 Menara **
psstt - case tunggu parking...kire tak tunggu sia2 gitu jela

posted under | 0 Comments

Breastfeed for 23 months and still going

Yup..it is such a long and wonderful journey
I never put any target...takut "putih mata"

Saper kata tak pernah dapat 0.5 oz sekali pam (pernah banyak kali gak)
Saper kata tak pernah bengkak susu sebab pam tak btul (penah siap demam 2 kali)
Saper kata bnyk susu (isk....cukup2 je sebenarnya)
Saper kata tak bizi (kadang2 ku pam di cubicle terbukaku yang menghadap 2 bilik GM dan di tepi laluan sibuk)
Saper kata ku asik dok telan pul banyk susu eg Fenugreek (3 bulan je makan nyeh nyeh nyeh)
Saper kata stokku bnyk (ku penah buang stok 600++ oz TAU....menangis tak hingat punya)
Saper kata aku tak pernah kena kutuk ngan kakak2 yang tgk aku pam sikit cakap aku sia2 (ku buat CERAMAH PERDANA lepas tu)

Bnyk tul up and down nya
Nak mencecah 2 tahun lagila bnyk dugaannya
Wafiy tak suka FM.....not even fresh milk..even with different flavor (Shall I say that I don't have any other option.....hihihihii kinda of .......yet it gives me motivation)

Sampai setahun 9 bulan mana ku pergi beg pam masti ku kelek sana sini
Cuma sekarang....kalau balik kg for weekend ku pam tangan je..masuk cawan/botol (sila jgn tiru edisi malas ni)
Even team building pun ku angkut beg pamku ...family holiday apetah lagi.
Dapat sebotol pun jadila
Bnyk orang lagi bnyk susu dariku dan anak mereka takderla balun EBM sampai 30 oz (penahla ada zaman si wafiy dok bantai EBM ngan nanny dier)
Tapi antara benda beza yg ku perasan kenapa ku masih ada stok adalah

1. Weekend pun ku pam....malam sebelum tido tu memangla (tak termasuk di ofis ye)
2. Ku kumpul sikit2 susuku...1 oz ...0.5 oz..2 oz pun jadila..campur2 dapat 4/5 oz. Even pagi ni pun ku dapat 2 oz je

Apa2 pun ku sengih je ...kalau susah hati susuku lagi tak mau keluar (merajuk kot ekekekke)
Sembahyang je ku pohon padaNya

Moga masih ada lagi rezeki utk anak bujang ku ..HAH BUJANG DAH

posted under , | 4 Comments

Double B Story

Isk lamanya tak update

Last week baru balik outstation and this thursday another trip to KT AGAIN
Balik hari..okla. At least hubby tak yah cuti cam daku kena gi outstation ke Taiping (sebab ku angkut the whole clan with me hihihihihihihihi)

And this saturday, I'll go for teambuilding at Langkawi
balik KL ari senin. Pergi balik naik flight
Thank goodness PIL akan datang teman hubby this weekend
I hope everything will be ok. First time tau..lakiku alone with wafiy
Siang takperla...but couldn't imagine at nite
Pandai2 la lakiku

Alhamdulillah...Big B masuk last month
Thanks "bosses" nanti ku belanja makan
Tetiba tahun ni dapat lebih sikit
Nothing much...dah berniat nearly half of it nak bagi my parents
So the rest...ku clearkan apa yg patut....'termasuk soping' :P

masih lagi fully Breastfeed dalam umur wafiy 23 bulan
Frankly.. lagi dekat 2 tahun..lagi berpeluh nak pam beb
nanti2 ku citer......
ku tgh pulun buat slide utk presentation ari kamis
ada major change

Nikmat Allah

Hmmm ku pandang yang di atas kadang ku jadi tak mensyukuri apa yang kami ada
Ku pandang ke bawah.....alangkah syukurnya nikmat yang kami ada


Alhamdulillah....

posted under | 0 Comments

Miss my 2 heroes

Bersiaran dari rumah...El dah masuk 2 hari ni

Wafiy demam panas....kalau panas..panas sungguh
Check kat klinik ari tu doktor kata demam biasa
Demam on off since saturday and today the complete package of flu and cough tag along with the fever
Malam memang tak bleh tido
Bukan setakat merengek.....guling2 lagi. Tapi menjelang pagi elokla pulak
Tapi asyik tido je
Ubat semua dah bagi
Risaunya hati

We are going to the hospital today if he doesn't show much improvement
Huuuhuhuhuhu by the way..hubby on really tight schedule that he needs to even spend nite at the office since last week
Rasanya kalau kampeni tu kitorang punya ..I bet by end of this year kitorang memang dah jadi millionaire..Malangnya kuli cabuk je
So...I'm all alone
He promises me that the job will be over this afternoon

Hope soooo
Kalau tak mama wafiy nak "mengamuk tahap dewa" depan ofis hubby

update
sib baik hubby balik tghari tu...so tak sempat meroyan depan ofis hubby. balik tu tido berpeluk-pelukan ngan wafiy. Sayu lak nengoknya

posted under , | 4 Comments

Passion and Casting

Usai dari training Teaming with Passion kat ofis
Kat kampeni ni semua wajib pergi
And it is indeed an interesting training to join
Siap berpeluh...berserak suara bagai

You learn something that u already know
Yup it is
So what's the heck ..
Well it's just that we simply forgot to put it into action
What had been taught to us since we were small
Back to Allah...be corteous ....pendek kata bersopan santun dan sabar itu separuh dari iman

And other story
Since last week a production team was doing their casting at our housing area
Yet I don't have any clue whose the actor /actress
But since I don't catch a glimpse of Fahrin Ahmad.....or Jehan Miskin
I just simply ignore it

wakakakkaka
Jangan marah abang
Apa pun kau tetap POOOOJAAAANNN HATIKU :)

posted under | 2 Comments

Setiap tahun

Mengalahkan orang dapat bonus 9 bulan

Kat sini, kalau time2 gini pandai je dealer kereta buat auto show kat lobi
Kot ada yang increment lebih2...bonus melimpah2 nak tukar kereta
Tahun ni Toyo** buat auto show
Selalunya tiap2 tahun sure gilir2 nya dari Toyo**, Ho****, even Malaysian car

But I bet kalau kat Cel***, buat auto show Merce***, B** sure ada yang rembat
almaklum masyuk je tahun ni

Apa pun ku tetap suka suki dengan Kancil biruku :)
Jemput naik ..jemput naik

posted under | 4 Comments

Hasil Tuaian Kami

Dah 2 minggu tak melawat tanaman belakang umah

Mak dok bising "kacang panjang ngan bendi kau dah masak tu. Petikla"
Hihihihihihi almaklum..orang tak biasa bercucuk tanam
Bendi dah masak. Siap ada yang dah tua. Takpela kami buat benih pokok seterusnya
Kacang panjang lak dah siap masuk dalam nasi goreng pagi tadi

Senyum lebar hubby tgk hasil tanaman dier
Bangga tul

Nanti biler2 free kena cabut rumput lak
Dah semak balik dah

posted under | 0 Comments

Anak..anak

The time finally has come

And to be frank we kinda of worry that we are not be able to manage it properly
Wafiy's tantrum...phew


Minggu lepas start la mula
Tetiba pukul2
Menjerit2
Tak bleh tunggu sikit..startla gear 3 (hambik bukan gear 1 pun)


Uuuuhhh ooohhhh................
Semalam merajuk ngan mama sampai nangis dekat 20 minit. Alih2 biler mama cakap nak jalan (memang nak keluar pun time tu) terus diam. Excited je

Subhanallah..mencabar jadi mak bapak ni
Moga Allah bantu kami agar dapat mendidik anak-anak kami menjadi anak-anak yang soleh ..amin

posted under , | 0 Comments

Selamat sudah

update - Sudah selamat mengambil EBMku semalam. thanks again kak zarid sebab sudi meminjamkan peti

bnyknya plan nak buat minggu ni sigh

posted under | 0 Comments

EBM ku di Peti Orang

We received notice by TNB saying that there will be electricity shut down for this thursday from 11 am to 6 pm

"Berpeluh makcik baca kertas kuning tu"

Bukan apa....mana la ku nak simpan stok EBM yang nyawa2 ikan tu. Adala adalam 13/14 bungkus of 5 oz

Nasib baik ada kak zarid yg rumah dekat..bleh jadi penyelamat. Thanks akak
Maka selamat la ku hantar EBM tu malam tadi. Tumpang sat. Nanti jumaat ku kutip semula.

Phewwww selesai satu masalah

posted under | 5 Comments

Kemahuan ????

Senyap sunyi yeee...

Balik kg last week sebab bapak sakit
Balik malam rabu dan balik sini hari ahad
Alhamdulillah....nampak perubahan yg bagus

Dari asyik muntah sejam sekali..tak makan cuma minum 3 sudu nestum
Makes me worry to death
Dia tak nak masuk hospital yg dekat dekat umah due to bad experience and treatment
Nak bawak balik KL memang tak larat travel
Berbekalkan ubat2 klinik, injection dan doa...alhamdulillah
Tapi kalau lepas kena lagi nak kena bawak gi spital jugak

Emak meninggal masa ku umur 11 tahun
Tiada galang ganti cuma untuk bapak ku cubamenjadi anak yang baik
Dengan keluarga yang agak kecil dengan 3 orang anak perempuan
Kakak pulang ke kelantan dan adik yg masih di tingkatan 2
Maka tanggungjawab itu adalah padaku

Hubby dan orang sekeliling selalu tanya
Tak nak buat PhD kat UK, Autralia..etc?
Kemahuan memangla ada
namun memikirkan bapakku ...ku letak harapan ke tepi
Ku sambung Master di Shah Alam je
Dan walau ku sambung PhD pun mungkin di sini-sini saja

Itulah kemahuan mungkin berbeza dari realiti yang sebenarnya
Apa pun ku cuma ada seorang bapak je

posted under | 0 Comments

SPM dan anak kita

Di ofis orang dok berbisik2 ..ada ke "duit lebih kampeni bagi tahun ni?"
"Berapa bnyk".... and list goes on

Being me...insyallah kalau ada rezeki tak ke mana...(walaupun lebih bnyk lebih bagus utk ku berjalan2 bersama hubby dan wafiy :) )

Dan hari ni ku EL ...asik berlari anak keluar masuk toilet
Nasib baik anak tak angkut sekali
Sib baik ada ayah chik --->adik hubby yg ambik result SPM tadi
Alhamdulillah takderla dapat cemerlang sampai semuanya A (hubby sila jangan kembang semangkuk k)

Tapi knowing him.....dierlah paling sabar dalam ahli keluarganya
You can just ask him for anything
Kalau time raya...saper lagi yg paling sabar buat roti jala sampai 3 kg pagi2 buta..kalau tak dier
Antara pakciknya...yang paling wafiy suka ..dierla orangnya
Bak kata orang "sejuk perut ibunya"

Mungkin anak kiter takla sebijak sampai jadi angkasawan negara
Atau juga antara mereka yang terkaya
Atau juga mereka yang banyak A waktu periksanya
Namun andai dia yang yang mendengar kata
Dahan yang boleh dipaut ketika waktu apa jua
Berilmu dan beragama
Pasti sejuk perut ibunya...amin.... semua ibu pasti mahu yang terbaik untuk anaknya

esok pagi2 nak outstation ke Taiping lagi..tapi ni dah lepas tgh malam hubby tak balik lagi
Sigh....

posted under | 4 Comments

Sabar itu separuh daripada iman

PISS OFF.....herg

Sabar- sabar.........

posted under | 0 Comments

Love



"Love does not consist of gazing at each other

but in looking together in the same direction"

posted under | 0 Comments

Dating with Hubby and Wafiy

Well, 5 stars for Avatar
Yup....both of us had fun watching it....(kalau ada lagi movie tu kat Jusco Cheras Selatan..we might watch it again)
Cuma hak kena pakai spek 3D tu yg renyah sikit
Just imagine that both of us couldn't even survive without having our "additional eyes". And the next thing we did, were put it on top of it...pergh kelakar pun ada..kejap2 melurut ke bawah :P

Wafiy????
Tido selama sejam setengah dengan jayanya selepas penat ronda KLCC tghari tu...Bangun dan join tgk Avatar...

Romantic dinner??? tak sempat
So we convert it to a nice homemade lunch for our small family --nasi beriani, ayam tandoori, dalca, acar, pepedam dan sambal cili

I used mango yogurt since hubby couldn't found any plain yogurt. belasahla labu....sedap je

posted under | 2 Comments

At 20 months

Erk this week output kurang memberangsangkan. 7 oz at most. Wafiy minum 9/10. Cilok yang beku la..........Kes nak angkat bendera jepun

uhh oooh and the breastfeed journey still strong at 20 months

posted under | 0 Comments

Shall we....my dear

Yup...jem seperti biasa minggu ni walaupun better than a week before CNY holiday

And it was a tough week for hubby
Well..came back around 3 am and worked over the weekend
With hp problem....sigh

So...shall we proceed with our date this friday my dear?

Yes..Avatar it is at KLCC
Friday afternoon after jumaat prayer
(baru sekarang sempat tgk...janganla gelakkan).

And we plan for romantic dinner for the three of us (tak tau la hak ni jadi romantik je idak..ngan si wafiy terkinja2 dalan high chair)

Sabtu ahad..buat aktiviti mengempiskan perut dengan bercucuk tanam belakang rumah dan pusing satu taman barang seround dua

posted under | 3 Comments

Pagi yang indah

Less than 20 minutes I reached office. Siap bleh bli sarapan on the way lagi!!

Syioknya kalau tetiap hari gini. Korang cutila lagi cutila lagi

Hidungku dah sumbat...biasala berjangkit

posted under | 1 Comments

Takperla sayang

selamat tiba dari kelate kul 11 pm ari selasa..selepas hampir 12 jam journey.
Dan hari ni, hari khamis ku terpaksa EL sebab wafiy demam dari semalam..demam dari kelantan lagi on off since friday...biler panas, panas sungguh tu pun kat umah sempat "wilie" (btul ke ejaannya) ngan ketanya

alhamdulillah abang ipar pun dah selamat bertukar "status". semoga jodoh mereka berkekalan ke akhir hayat

On journey mode - kami pulang ke kelantan malam jumaat pada pukul exactly 12 malam. jalan lengang sungguh. Kami tiba di RnR Gua Musang pukul 4.30 tido dan tido sampai kul 6.30 sebelum sambung journey pukul 7 dan selamat tiba di kelantan pukul 9 pagi

balik kl ari selasa 11 pagi. Kami guna bnyk jalan kampung, jadi jem dapat dikurangkan..ye je. singgah di stesen minyak yg agak baru sampai tak ramai orang..mandikan wafiy dan solat... then masuk mempaga dan keluar semula di bentung utk makan malam isi minyak dan reload touch n go (kes lupa nak reload).

dari bentung ke kl mama yg drive..hubby memang tak larat dah....
cian hubby he supposed to take one day leave on wednesday yet he need to go to the office
and he told me that he needs to work during weekend too
Poor hubby....
Takperla sayang

daku pulak cuti hari rabu tapi kamis terpaksa ambik EL. panas sungguh badan si kecik
ni dah kul 11 pagi..dier baru bangun sebab malam tadi tak dapat tido
Takperla sayang

posted under , | 5 Comments

Shopping with baby


Well indeed he is a happy lad

If abah is not around yet mama rasa nak "panas bontot" nak gi jalan. Kami tetap gi jalan

Masa cuti memang selalu jalan ber2, ke Jusco, Tesco atau ke pasar malam

One day you may find a "beautiful mom" wearing her beautiful double shoulder Snuggbaby pulling her shopping trolly (ni yg pesen macam makcik2 gi pasar tu)

or on other day you may find her pushing her son in a shopping cart with lot of shopping bags (to be exact membukit okeh)

or you may find her just simply walk around with her son -- window shopping while chasing her boy who is jumping up and down the alley

If it is sunny day, sunglass for wafiy (yg hak RM7) is a MUST

eitherwise he's gonna cry his heart out (silau weih)

But in his hand "toys" , "roti", "biskut" is a MUST HAVE THING too

that's picture of yesterday. We went to buy few things at Jusco Cheras Balakong..Balik hujan daaa..penat ooo ukur Jusco wafiy tido jap


posted under , , | 7 Comments

Breakfast

Ku jeles orang bgn pagi sempat buat breakfast utk hubby tercinta
Ku bngn awal gak..time bangun tula si kecik merengek..dari kul 5 ke 5.30 ke kul 6
Kalut itu ini......kul 6.50 kena keluar sebab kalau tak mesti jem teruk since rumah lalu depan sekolah dan jem kat highway

BTW minggu ini jem yang AMAT TERUK
Ku ulangi JEM YANG AMAT TERUK. Selalu kelaur 6.50, 7.20 paling busuk 7.30 sampai opis. La ni sampai 7.45. Tu dah abis nyelit dah tu.
Adeh...sebab diorang bersemangat nak siapkan kerje sebelum cuti panjang CNY ke..hopefully.

Lututku memang merengek la jawabnya.....
psstt- yg sakit lutut kanan..walau ku pakai auto kaki kanan mesti kena guna.
Nantila ku pikirkan cadangan hubby utk tukar ke auto

Tapi biler pikir-pikirkan balik, hubby pun takdela berminat pun nak breaskfast-breakfast ni
Kalau cuti..ku dah kebulur sibuk masak itu ini, beli itu ini..die makan sikit je
So, kesimpulannya..ku buat breakfast biler wafiy besar sikit ..biler dah tak bangun minum susu malam (eeeiii hello kang adik dier lak mintak) For the time being, biarlah plannya gitu dulu ekekekek

Dan biarlah ku bangun lewat sikit..sebab ku cuba sabar menanti hubby yang selalu balik lewat tiap ari....Nanti nak teman hubby ...makan malam...borak-borak...main ngan wafiy...guling guling anak beranak (at times ku kena make sure si kecik berjaga lewat sikit sebab abah sibuk nak main ngan dier..rindu katanya)

okla ku tgh survey hantaran lak ni..MIL suh preparekan satu...ku ni mana reti ...:P

posted under | 3 Comments

Masuk opis

yup.. I'm back after nearly one week of mc
Sayu jer breakfast pagi tadi kat food court. Selalu ada tukang teman a.k.a wafiy a.k.a tukang sepah lepas breakfast

Ku tak check mail lagi....bnyknya nak kena siapkan since jumaat nak cuti sampai rabu. My BIL (abang hubby) nak kawin...hmmmmm adeh...ku tgh kumpul semangat sambil makan2 depan lappy

posted under | 0 Comments

Miss HIM Dearly

I miss him dearly
Yesterday he came back home at 4.20 am
And he told me that the deadline is nearing
uhh ohh I miss him DEARLY despite the fact I am on "sakit mata" mode
If not ......bleh ku tipu sunat ku kata ku nangis teresak-esak rindumu ekekekke

psst -- macam tak biasa ekekkee..biasala ambik mode baca buku genre romantic :P

posted under | 0 Comments

Erkkk haru biru

yer seperti tajuknya...ku mc untuk ari senin dan selasa sebab sakit mata (senin tu tak valid pun sebab wilayah cuti). dan hari ni (rabu) walau mataku masih merah..ku jengukkan diri ke opis. Sajer je bagi peluang kat sesaper yg nak sakit mata, mintak dariku ekekkekee. Ku dapat mc dari spital pantai (kami pegi 11 pm sebab baru sampai dari kg dan pulang kul 1 pagi..adeh penat tunggu je lebih)

Alhamdullillah setakat ni hubby dan wafiy tak kena

Waktu ni la rasa bersyukur atas nikmat-Nya. Since mama diasingkan di umah dan wafiy dihantar ke taska. Sempat baca 2 buku by my all time favourite authors--Judith Mcnaught and Julie Garwood entitled Double Standard and My Gentle Warrior.

Yaaa ku tau both are romantic books..what to do
Iris Johansen pun termasuk dalam kesukaanku dan ku tgh completekan collection buku mereka
Ku takderla romantik pun .. but I really love the way how a man tries to win his woman heart ekekekke

pssst - ku disuruh sambung cuti lagi..sakit mata alkisahnya

posted under | 2 Comments

Extended Breastfeeding

Haaa..masih nyusu badan lagi...yaHHHH I did get the STARING LOOK from some people when they saw wafiy "nenen" though he already 1y 7 month. Looking at him, you may consider my baby "tembam" and kinda of "matang". (tak tau part mana hak ni. Tapi part bam bam tu, tgkla maknya yg tembam..mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi :P)

I get used to it..and sometimes ku boleh buat ceramah perdana ok. Just don't let me get started with it. si wafiy kadang lak...main aci dan je.

So, what is the fuss about extended breastfeeding:

" As your child becomes more independent, breastfeeding can be an important source of reassurance and emotional support. The strong connection your child feels with you while nursing will foster independence, not make him overly dependent or clingy as some may have you believe.

Forcing a child to stop nursing before he's developmentally ready won't necessarily create a more confident child; rather, it could make him more clingy.• If your child is sick, breast milk may be the only thing he can keep down. You'll feel better too, knowing that you're helping him fight off the illness.• If you travel a lot, breastfeeding is a lot easier than carrying around milk or worrying about having to buy any at your destination. And when you're staying overnight in a strange place, the comfort of your breast may be the best way to ease your child's fears and make him feel more secure." - Source: babycenter.com

posted under | 3 Comments

Januariku

Dan ku baru sahaja menghabiskan 2 hari lagi mc yang menjadikan jumlah mcku utk bulan januari 4 hari.

Kali ni demam terlampau panas sampai doc suspect denggi pulak..nauzubillah..though ku pulun air 100 plus masa kat umah

Aiiiii harula kes makcik ni...januari nan indah pun cuti dah berlambak...adeh..kerja dahla tgh berlonggok....huhuhuhuhuhu

posted under | 2 Comments

Maaf Sayang

My big sis called me


Big sis - "Dik, ada bnyk stok tak? Nuha punya stok tinggal sikit..tetiba dia minum bnyk kat taska"

Me - "hMM adala jugak. Tapi next month kena gi team building...Cam tak bleh offer la. Tambah pumping session la...bagi up sikit susu"


Nuha, her youngest daughter is my "anak susuan" Balik spital after delivery, my big sis kena cracked nipple yg teruk sebab nuha tak pandai latch...then I took turn bf her


Last month plak big sis ada meeting seminggu kat KL... from morning till nite and came back home around 11 pm. During the day, she's totally good Girl but at nite..biasala kan bf baby cranky sungguh. Finally each night, I bf her till she fall asleep...tu pun kena nyorok dari wafiy oooo. Gaduh ooooo


Nuha is yaya's sister...sepupu wafiy yang selalu pau susu wafiy dalam fridge masa kt kg
Hmm...maaf ye sayang...mak ngah tak mampu nak tolong

posted under | 5 Comments

Wonderland not Wonderpet

Apa yang penting "kerjasama"

Bersiaran dari Teater Room , TTDI exchange for divisional meeting

We have half day meeting with the main agenda to discuss on last year performance and this year KPI..yet it has been 1 hour and it still "sesi suai kenal" adeh......berkenalan itu bagus..but when u have something more important to be discussed isk...agak meleret dan memboringkan...Ala macam lepas ni tak bleh berkenalan (ekekkekeke)

Sesuatu yang ku memang "berbulu sikit" sesi suai kenal ni

Ada orang akan emphasize kerja itu ini (that's good) but the way it is being represented cam gah buat kerje adus....tapi somehow kerjenya simple jer.

And when it comes to me (short and simple okay). I'm not doing routine job okay. Just to complete 1 policy....it takes months ..lots of discussion....revise ngan big boss (mesti sure berpuluh kali) ngan stake holder lagi.. ngan management . Tiap kali policy..sure different treatment....

Ala biasala saper pandai cerite...u win the heart (ada ke ekekkekke)

Well...I don't care as long my immediate boss know what I've been doing all this while.

Talking about KPI??? bak kata orang kalau rezeki diberkati, walau sedikit mesti bahagia (hubby -----> well my BIG BANK memang sure kena kerja lebih....hehehehhehehe..
Talking about promotion??? Hehehehhee tak terpikir pun...though offered few times.
ku kan tgh berada di zon selesa and being a mom makes my world revolves around my family. Well u can call me pathethic but I have a very HAPPY LITTLE FAMILY :)

posted under | 0 Comments

Rutin mengepam

Entry 2 special utk sechdah, k.herni and all pumping mothers

Usai pulang dari JW Marriot - ku mc keesokan ari..lututku merengek2 kesakitan. Sambil berbunyi kruk krek kruk krek..ku diberikan mc dan pain killer (ingat nak buat mode sastera melayu ---> tak pandai la makcik)

Dan hari kamis sekali lagi ku ada seminar di JW Marriott tapi kali ni ku naik teksi...advance wooo lututku kan dah merengek2.

Firstly...umi sechdah dah bagi the coolest advise ever to her (lek sekdah, yusuf ok lagi tu. Upgrade 3 oz tu 4 oz per drinking).

Rutin "si pengepam"

Firstly, semua orang tau pasal konsep demand-supply kan...seelok-eloknya sepanjang tak bersama dengan baby kena pam 3 jam sekali. Buatlah rutin mengepam yang kiter boleh follow.

Jadualku:
Sesi 1. Pam pagi lepas bangun tido. Ku bangun setengah jam awal untuk mengepam. Ku bangun kul 5.30 pagi..kul 6 nak mandi, solat bersiap bagai
Sesi 2. Pam pukul 8.00. Selalunya before start the day at office dan selalunya ku buat lepas breakfast. Masyuk gitu. Lepas tu memang ada alasan utk ada "second breakfast" ekekekkeke
Sesi 3. Pam sebelum lunch/selepas lunch. bergantung kepada "kelaparan" dan sempatnya nak cilok masa
Sesi 4. Pam waktu time solat asar sebelum balik. Pam time petang memang agak kureng dari pagi sebab pagi hormon prolaktin tinggi. Tu sebab orang kata bagus pam tengah malam atau dinihari (ayat sastera wokeh). GM ku dulu kan pompuan, kadang time pam syok dier citer sambil teman aku pam :P
Sesi 5. Pam sebelum tido.

Ada orang buat sampai 6 kali sesi dengan bangun tengah malam. tapi ku tak larat. tapi frankly time table 5 kali sesi tu ku buat sampai wafiy setahun. Masuk setahun mood malas melanda jadi pam 2 kali.. hambik kau.. kadang cukup2 atau dapatla extra sikit..Jadi semenjak sebulan ni.. ku upkan jadi 3 sesi balik di ofis (umahku kan 2 tingkat..tak larat turun naik..lututku kan merengek2)

Sebenarnya masa baby less than 1 year..agak senang sikit nak upkan susu..lepas setahun ni iskkkk semangat kena lebih ooo. Tu sebab buatla stok utk kemudahan kendian hari. Ku pun masih bertatih2.

Ooo ye buat ibu2...masa utk mengepam anda buatla kesesuaian anda especially ku tahu semakin ramai anak semakin bnyk tanggungjawab (ni memang super mommy la kan mereka2 ini)

Ooo ye nanti ku share apa kena buat kalau susu drop...(ala standard la tu kadand di atas kadang di bawah)

posted under | 2 Comments

Bepuasa dan mengepam

This entry specially dedicated to sechdah and k.herni

Mengepam sambil puasa

"Hish kene pam jugak ke?"
"Larat ke nanti"
"Susu ada ke nanti?"

Insyaallah...kalau kita yakin dan berserah kepada-Nya mesti ada rezeki untuk anak
Ku dah 2 tahun berturut2 puasa penuh (courtesy of breastfeed). Alhamdulillah setakat ni, wafiy dah cecah setahun 7 bulan..masih ada rezeki lagi. Jadi tak kisahla nak puasa Ramadhan ke, ganti ke, nazar ke, sunat ke..mestila ada preparation sikit

1. Kalau boleh ada stok susu (just in case "pengeluaran" hari tu tak memberangsangkan blehla cilok EBM anda. Especially kalau poser bulan Ramadhan...tak payah buat stok bnyk2 sampai jadi pressure..semampunya. Kalau dapat 5 botol ke..10 botol ke...20 botol ke...semua boleh
2. Minum SECUKUPNYA. Bukanlah bergelen2 sampai asik nak terkucil je esoknya.. tak sedap gak ulang alik toilet...lagi kurang susu adela...Yg baiknya 8 gelas atau 2 liter (pandai2 la biler nak negok airnya)
3. Bnykkan intake protein dan calcium. Bleh minum air soya...makan kurma...sardin ke dan yang sewaktu dengannya. (sechdah kan terer buat roti sardin syiook pedas tu).Kurma tu lebih sikit makan. Dah 2 kali poser ni. kalau terbangun sahur time sempat tak sempat..kurma mesti wajib...Kalau nak marbeles lagi buat blended air soya + kurma..I tell U...pergh sedap
4. Pam seperti biasa... jgnla sebab poser..kalau selalu pam 3 kali, time poser jadi 2 kali..kalau tak mesti menggigit jari .
5. Tapi kadang ada jugak yang masih tak cukup buat bekalan anak esok ari. Apa kata bangun malam / pam di subuh ari (ala bangun la setengah jam awal sikit...takper untuk anak kiter jugak kan)...Emak yang jadi pengepam ni memang ada lebih "sacrifice" sikit bab bangun nak pam (tapi ku tak penah buat. Penah buat time pantang je..tak larat wooooo...tapi pam pagi2 lepas bangun tido dan sebelum tido memang wajib)
6. Dan daku yang akhir mesti buat "konsep hutang susu".

Ok itula ye emak2 sekalian. Ku ada kursus di JW Marriott..adeh malasnya nak naik Monorail

posted under , | 3 Comments

Dah mandi dah

Rutin pagi..

8.30 am - I called hubby
Me - "Sayang, wafiy dah bangun?"
Hubby - "Dah. Diap mandi dah. Tgh tgk katun. Jap lagi nak anta taska"

Tiap pagi itula rutin kami.......Uhhh sayang I owe u ...tima kasih sebab mandikan si bucuk wafiy and send him to school.. At least takderla awal sangat gi skool dan dier sempat joget2 tgk katun dulu

"Wafiy gi skool elok2 tau. Nanti petang mama ambik then kiter gi pasar malam" :)

posted under | 2 Comments

CInta Ofis

Dear bosses

We love our company so much..
We work so hard to boast the company performance
But why the parking is so limited
But why the parking is so expensive (2009 - Rm8, 2010 already Rm10)
But why the cleaning service at the food court is so lousy (pinggan bersepah, lantai kotor)
But why the cleaning service at the office don't even vacum my place anymore / not even lap2 meja pun
But why the smell is so stingy here and there

ooooooOOOOO WE LoVEEE Our Company Sooo MUCh .....but do OUr "company" Love us in return????

posted under | 1 Comments

Apa nak buat

Tadi bli breakfast kat food court eeeeiii ada bau yang amat tidak best di foos court side north
So ladies...please don't go that side early in the morning
Dengan air melimpah di sana sini
Meja tunggang langgang
Pinggan tak berkutip
Bau busuk eeeee terbantut seleraku ---> nasib baik ada bau coffee yang best tu sebab bleh abis satu pinggan maggi goreng ( ku bungkus makan di ofis okay)

Then masa nak bungkus makanan lak ada scene lain lak
Ada mamat ni dgn tak sengajanya telah tumpahkan the whole big plate of begedil yang baru diletakkan oleh tuan kedai
Dengan tak bercakap maaf atau sorry ..selamba bayar makanan dier that's it
Empunya kedai lak tak terkata
I hope the guy at least say sorry afterwards and do pay some amount to compensate
Mungkin malu kot tadi ramai orang kat kedai tu..hopefully

Pagi ni pun mama siap mandi..bersiap...solat di bilik lain
Takut si kecik terbangun
SIan kena antar gi taska pagi2 cam semalam
Memang akan nangis jugak biler nampak mama takder
But at least bleh layan kartun afterwards

Apa nak buat...redha je la kan

posted under | 1 Comments

MOnday BLUes

Nothing much to say

Monday Blues---penat ooo pagi tadi dok pujuk si kecik kat taska 15 minit

Buat wafiy
Biler besar nanti, jangan malu kiss mama banyak kali
Biler besar nanti, jangan malu jalan2 dengan mama sana sini
Biler besar nanti, jangan lupa pimpin tangan mama ke sana ke mari
Biler besar nanti, kasih pada mama dan abah tetap di hati

posted under | 0 Comments

It's not a good start for me

Well it's just nearly 1 week for the year of 2010 and I already started the whole year with EL on monday due to headache ---->tak larat nak gi klinik pun

and mc on thursday (half day as morning I went to the office) due to bad flu and cough

Indeed it's not a good start for the year od 2010 for me

Sigh........ (ala mode "high" tu sebab makan ubat)

Tak sabar esok nak gi Mid for Malaysia 1st Cholocate Fair of 2010 - 8 to 10 January at the Exhibition center, mid vall.

posted under | 0 Comments

My Honeybee..

I don't want to put any 2010 resolution here, malu gueee...ku hanya mahu mengadu domba

Uhh ohhh my bz honeybee wafiy... ku dah penah bercerita tapi ku masih susah hati

Months passed by and it was nearly 3 months we sent him to taska
And yet he still cry (macam kene dera oooooo)
Though his intake still normal, 9-10 oz of EBM and eat whatever offered to him (campur biskut tiger dalam beg)
He still not the bz bee macam kat umah...(tak penah nak dok diam)

He just sat near to the babysitter and once anyone opened the main door, he started crying
So just imagine, kalau cikgu2 setat kutip anak kul 3 lebih dier pun dah start nangis (walaupun kejap)

Frankly, I do not dare to go back home late (only once). Sian oooo dengar dier meraung
If there is no option and we need to stayback..we sent him to his old babysitter (bab ni tak nak balik ooooo seronok sangat main)

He already has separation anxiety..kalau tido malam pegang baju mama
Nak bgn pagi tu kena buat bunyi paling perlahan sebab mamat kecik ni sangat sensitip kang tak pasal2 meraung nak ikut

Someone told me ---> wafiy nak adik tu erkk kami belum bersedia rasanya
physically and mentally to cope with another

uhh oooh I miss my bz honeybee

posted under | 4 Comments

Taiping Mode

Sebetulnya sedang bersiaran dari Taiping Golf Resort

Semalam ada kerje sikit di TMTC Taiping and after 4 times went to Taiping only then we managed to went to Zoo Taiping, Muzium Taiping dan Doli

Doli takderla sedap sangat...sedap lagi char kuew teow Pulau Mutiara di Kajang
Tapi lepas ni nak pekene mee banjir udang lagi...itu sudah pasti tiap kali datang

Pagi tadi first time wafiy mandi kolam eeeee nakut tul anak bujang sorang ni
Dengan pelampung dan bola penuh di kiri kanan dok menjerit2 tgh kolam

Kami tinggal di Taiping Golf resort dengan sewa yang murah dari harga sebenar sebab sewa dari staff TM gak

Kalau uols nak datang sini mandi2 kolam sambil dok otel best..check this blog--->http://budgetroomtaiping.blogspot.com

Niat nak naik Bukit Larut...tapi tak sempat lak since malam ni ada barbecue family
takper next time ku pasti pergi

Wafiy dah sibuk nak tolong...kami ronggeng rokiah lagi :P

posted under , | 0 Comments
Newer Posts Older Posts Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin

Blog Archive

There was an error in this gadget

Blog Archive

Followers


Recent Comments