Nursing Coverku...ilang



Puas mama cari..nursing cover mama ilang. 2 minggu lepas kami soping di IKEA then makan di Waroeng Penyet kat The Curve. Masa tu wafiy cranky sikit.... Kami pun gopoh2 nak cepat makan..all this while tak pernah pun jadi macam ni.....

Alih2 tau2 mama punya nursing cover ilang....SEDIH SANGAT. Mama dah pusing The Curve 2 KALI.. Tak jumpa :(

Macam mana mama nak breastfeed wafiy kalau kluar jalan2 lepas ni? Selalu dengan benda alah ni....bf kat mana2 pun bleh. Frankly speaking...kat food court Mid pun mama pernah bf dgn bantuan mender alah ni.

Abah kata..blila yg lain..... Mama dah cari kat online..yg tinggal semua kaler gelap2. Mama tak suka..lagipun tu kenangan mama dgn wafiy.

Mama nak jahit sendiri tak pandai..nak bli yg lain tak minat. Jadi sesiapa yg ada macam tu.. bagitau kat mama ye....

Mama NAK YG TU JUGA. TOLONGGGGGLA!!!!!

posted under | 3 Comments

New Year...Solid Food and EBM

It might be a lill bit too late..to wish everyone Happy New Year & Selamat Tahun Baru Islam.

Alhamdulillah ..Allah masih beri kesempatan kepada kami anak beranak utk meneruskan dan berjuang dalam kehidupan ini. Semoga kami akan menjadi lebih baik dari yg sebelumnya..Amin

and how fast the time is.... Our little hero already turned to 6 months old.
Amatle manja..not to say cranky when mama and abah around. Mintak dokoooong manjang.


Solid food


2 weeks since the first time, I gave him his first solid food. Yaiks, he didn't like it the first time. Tgk jela ekspresi muka mamat kecik ni. But now, my god sake.... kalau kami makan pun dok sibuk intai2 pinggan.

So, everyday I will provide him 4 cubes of food. (Minggu memula tu 2 cubes je okay). It varies from papaya (jadi mr papaya anakku), porridge, sweet potato, potato, carrot, banana, apple and pear. Campurkan sesuka hati...lalalala.
So the nanny, just need to heat on the stove for a while, pour some water and stir. Walla, it much better than the commercial food. (I don't ban commercial food for baby..up to the parent.But the food for my baby shall be 5% effort and 95% L.O.V.E)

Mama will prepare the cubes on weeekend and it shall last for 2 weeks. Abah pun bleh 'pau' ice cream banana, apple, or papaya since the EBM will be added when mama serves the food to wafiy.


EBM

Alhamdulillah...mama achieved her first target to BF wafiy for 6 months. Now she targets for 1 year. Insyaallah. Since wafiy takes around 20oz-30oz of EBM during the day. Most of mama's friends asked how she cooped with wafiy's demand.


1. Do make EBM stock

2. Pump ..and ..pump..office or at home or even balik kg

3. This tips a lill bit difference with other mama. Since sometimes mama couldn't able to able to coop with wafiy's need. So she makes her own system. 'HUTANG SUSU'.

Pelik kan. Konsepnya..kalau ari isnin mama kena bagi 8 botol of 36oz to the nanny. So, kalau mama 'pinjam dari stock 2 EBM..maka hari berikutnya kena cuba ganti balik. But back to the problem...cukup ke juga nak supply. So the calculation is, if the 'HUTANG SUSU' from monday to friday is 8 stocks. Mama will ensure that she replaces back all the hutang-hutang and if possible replace more. Yela EBM ari friday for sure semua jadi stock.. dan sebab esoknya cuti maka cuba2la bangun malam

4. Tawakal dan doa

Newer Posts Older Posts Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments