Camner ye

kat umah nanny wafiy ada sorang baby baru umur 3 bulan. Sebelum ni mommy dier anta gi nursery buat since nursery tak cukup pekerja dier anta gi umah nanny wafiy. Comel babynya..haziq aiman rasa namanya

Yesterday, when I was picked up wafiy the nanny told me "mak budak ni suh akak bagi nestum sekali dalam susu ni. Pelik pelik."

Being me, I was a litte bit dramatic "Hah!! nestum. Baby baru 3 bulan. digestion immature lagi...ke ada paed suruh?". But as long I could remember reading medical journal or article..paed only subscribe the baby to mix their milk intake with solid like nestum due to certain factors only as early as 4 months old. And looking at the baby..insyaallah he's looking fine.Tak nampak sakit pun

I told hubby about it..and being him..."ala abang pun dulu sebulan ma dah bagi makan nestum sebab asik nangis je".

Me----"tu zaman dulu. Info takde. Sekarang orang dah buat kajian..at least we have option to improve our health style"

Hubby---"Agaknya emak dier tak tau kot"

Me--- "Tula pasal. tapi kesian kat baby dier". The baby cried each time the 'milk' given to him.

MISSION MAMA - Ku nak jumpa mak baby tu(buat ala2 bercerita gitu). At least she knows the info. The rest is up to her.. But being a mother...we always want the best for our baby rite?


posted under , | 3 Comments

PINDAH OFIS MODE

Isk isk isk

Buat ke sekian kalinya mama kena pindah balik ke Menara T* setelah setahun lebih ofis kat TTDi. Isnin ni movers datang ambik barang.

Sedih?? mestila sedih...ku dah baik ngan kakak2 helpdesk dok borak2, belajar resepi2 (kakak2 ni umur masing2 dah 35 and above. 50 pun ada.) Kat sini walau selalu ada masalah cafe (silih berganti. sempat merasa 3 owner tu dari yg super kedekut sampai yg ok.) ku tetap senang ati sebab kalau lunch bleh merayap sampai ke The Curve, Giant Kota Damansara, Tesco bagai. Oh ye ku tak nah gi One Utama wing lama time ofis hour maleh nak pikir pasal parking.

Tak pressure macam kat Menara yg selalu pikir pasal parking. Bleh parking sesuka ati. Kire kalau balik kul 5 tu. Kul 5.02 dah kat keta. Wakakakakaka. Tak yah tunggu lif lama2, jalan 10 langkah sampai keta :P

Tapi biasala hidup mesti ada perubahan... oh ye macam tu pun ku dah plan macam2.

1. bleh lunch date ngan mereka2 yg selalu ku makan bersama eg kak wati (ummimon), kak semah (sikulat), kak zarid, kak ijah .....

2. Ku bleh lunch date ngan kak aida a.k.a limaunipis

3. Ku bleh lunch date bersama2 teman2 BF ku yg lain
(perasan tak semua tu LUNCH...wink wink)

Ku nak pack barang jap



posted under | 4 Comments

Coconut Vanilla Shake


Ok tolong lap air liur yg meleleh tu ye

Air kelapa + susu = shake + vanilla ice cream = coconut vanilla shake ( tapi yg kat gambar tu coconut yam shake)

Tabur raisin ngan kacang sikit

Isk superb



posted under | 1 Comments

2 in 1


Yup it is 2 in 1. Biler mama masak makanan wafiy. Abah mesti nak pau sama..

So the basic ingredient will be the same, then I separate to 2 different pots – 1 with salt and the other one unsalted porridge is for wafiy (it is advisable for baby to reach 1 year before you introduce to salt and sugar added food)

Baby pun nak jugak makanan yg best2 takkan nak bagi makanan dari dalam tin je kan..so mommies out there be creative.

Utk bubur tu mama campur toufu, chicken and potato.
Kadang2, chicken, potato and carrot
Kadang2 toufu, sweet potato and broccoli
Whatever it is, wafiy likes it soo much. Tak cukup wei bekas toufu tu (ala bekas yg selalu kiter bli toufu fa kat pasar malam tu)



posted under , , | 3 Comments

SAD MODE

Sad mode it is

Early in the morning, kul 7 ada orang langgar bumper keta comel mama. It was honda city..Tapi keta comel mama ok...The chinese lady told me..."I minum tadi..tak perasan." Cait..ku ambil gak no hp ngan plat ketanya just in case

Secondly....mama punya production this week merudum huh pump di ofis sehari cuma bleh dapat 10 - 13 oz. (sila baca dalam keadaan berpeluh) - nasib baik wafiy pun minum kurang sekarang 2/3 botol (5/6/ oz) each. at most dier minum 20 oz (tu pun sebab semalam mama ambik kul 7.. mama perasan production drop semenjak wafiy demam last week (abah gi outstation jakarta seminggu..dier pun dok demam seminggu) rindu abah ni si kecik nih. masa demam nak minum 6 oz pun payah.. ATAU boleh jadi "kawan karib" mama nak kunjung tiba. I still not menstruate since gave birth to wafiy. Yup nearly 10 months

sekarang tgh berusaha upkan balik production. selalu makan fenugreek sebijik je..sekarang 2 biji. minum air longan lagi

pump di ofis 3 kali balik (even buat power pumping kalau sempat)
oh ye sekarang mama pam di cubicle sendiri, tu sempat buat 3 kali /2 kali + power pumping. kat umah pagi sekali malam sekali ( buat macam dulu..5 kali pump sehari)

Alhamdulillah mama masih ada stok dalam deep freezer at least 100 ++ pack each 5/6 oz. tapi masih jauh lagi perjalanan ni

Doakan mama berjaya ye


I HEART BREASTFEEDING


Wafiy tak bleh makan bilis. Nanti naik merah2. So I give him toufu and chicken for the source of protein.

If only I don’t breastfeed wafiy…. It could be worse



posted under | 1 Comments

Upin Ipin


HERO2 MAMA KEMARUK UPIN IPIN

Mama tak tau saper yg lebih layan upin ipin. But as what you can see..u can guess correctly




posted under | 3 Comments

Travel with Baby



How do you plan to travel with your kids especially with your baby?
I plan my travel ahead especially when the trip is such a long journey (400++ km----balik kelate)

Firstly, since we are using car seat…please make sure that you have sufficient toys to entertain you baby (especially when you don’t have older kids to entertain and look after the baby)

Tgk mama wafiy angkut semua kawan2…gajah, mr bee, toin toin and many more (Nasib baik sedar diri kalau keretaku besar lagi mau ku angkut satu bakul kui kui kui)

It is more advisable to travel with the baby in the car seat. It is safer……kalau setakat pegang2 ni takut ada yg terjatuh atau yg tercampak

Tapi kan kesian lak kat baby kan duk lama2 dalam car seat.. so you need to stop at least after few hours of journey. Orang tue pun kalau duk lama2 mau cram montot oooo

Next, is the food. Mama tak bagi wafiy makanan dalam tin tu, semua buat sendiri. So how to settle with that? Mama prepare makanan wafiy siap2 dan bleh makan kemudian. Another option is, mama gives wafiy fruits eg banana, manggo. Lenyek je guna sudu. Sodap pun sodap. No preservative added



posted under , , | 4 Comments

Mee Celup


Mee celup ..apa itu mee celup

Mama kenal mee celup biler dah kawin ngan hubby a.k.a orang kelantan.
Nama je mee celup..dalam dier akan ada bihun + mee +kuew teow.

Kuah lak lebih kurang kuah sup tapi ada campur bilis goreng
Sedap.....bleh tahan
Cuba jangan tak cuba kalau anda singgah ke negeri cik mek molek


posted under | 2 Comments

Frugal tips on CD


How many times you bought the laundry bag? More than 5 times...Yes that's me....

At most near to 10 times of usage, the laundry bag worn out, the stitches….the zip all will be messed up….I bought each for at least RM5 ..hence I spend at least RM25…pastu asyik rosak rosak rosak

So, I use my old pillowcase and use it as my laundry bag
Walla…..cheap and efficient

Awat mama nak guna laundry bag?
To take care of wafiy’s CD (Kan plan nak guna CD sampai anak no????? Kang tak jaga elok2, tak sampai kat adik2 dier lak). I only have 9CDs that I use repeatedly ...over and over (dah memang cd kena basuh ekekekeke)
(Naper 9 cd je..sebab mama mesti beli 3 sekali dan sebulan sekali..ni kire dah kumpul selama 3 bulanla.)

Kat umah memang dah tak pakai disposable diapers ..kat umah nanny dier je pakai. Sebab tak cukup CD..Lepas ni biler dah cukup quota pasti ku antar ke umah nanny wafiy





posted under | 0 Comments

Lamanya tak post

Mama wafiy ni pelik kan... previous entry kata seronott sebab dah tukar template pastu tak update2.

Sebabnya tetiba mama confuse button berubah tak reti nak update ekekekekke

Kuno punya mama

Lagi satu sebab bnyk mender nak kena setel cepat kat ofis. Tu tak sempat

On other mode - kat kompeni ni ada 3 options for operating hour

option 1 - 8 - 5
option 2 - 8.30 - 5.30
option 3 - 9 - 6

Mama opt for option 1. nampak cam sadis je nak antar wafiy pagi2 kul 6.45 ke umah pengasuh. tapi biler pk balik. pagi dier tak bangun lagi..so anta pun dier tgh zzzz kat lala land

so biler balik awal (kul 5.30 gerenti dah sampai umah) bleh main ngan wafiy. bawa jalan2 I LIKE !!!!


posted under , | 0 Comments
Newer Posts Older Posts Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments