Camner ye

kat umah nanny wafiy ada sorang baby baru umur 3 bulan. Sebelum ni mommy dier anta gi nursery buat since nursery tak cukup pekerja dier anta gi umah nanny wafiy. Comel babynya..haziq aiman rasa namanya

Yesterday, when I was picked up wafiy the nanny told me "mak budak ni suh akak bagi nestum sekali dalam susu ni. Pelik pelik."

Being me, I was a litte bit dramatic "Hah!! nestum. Baby baru 3 bulan. digestion immature lagi...ke ada paed suruh?". But as long I could remember reading medical journal or article..paed only subscribe the baby to mix their milk intake with solid like nestum due to certain factors only as early as 4 months old. And looking at the baby..insyaallah he's looking fine.Tak nampak sakit pun

I told hubby about it..and being him..."ala abang pun dulu sebulan ma dah bagi makan nestum sebab asik nangis je".

Me----"tu zaman dulu. Info takde. Sekarang orang dah buat kajian..at least we have option to improve our health style"

Hubby---"Agaknya emak dier tak tau kot"

Me--- "Tula pasal. tapi kesian kat baby dier". The baby cried each time the 'milk' given to him.

MISSION MAMA - Ku nak jumpa mak baby tu(buat ala2 bercerita gitu). At least she knows the info. The rest is up to her.. But being a mother...we always want the best for our baby rite?


posted under , |

3 kata kata:

@}--- said...

3 bulan normal lagik tu campur nestum kat kampung2. Hari tu balik tmpt Azlan laaaaaaaaaaagi la kecik budak tu dah kena sumbat ngan kuih raya.. isk isk

aCiK yAh said...

Zue,

Tak semua baby berada dalam kondisi yang sama... Ada baby yg dlm pantang asyik menangis je sebab tak cukup kenyang until diberikan nestum. Nurse pun surrender... Baby tu pun mmg cepat membesar... Dengarnya Alhamdulillah, sihat gak...

Zuedin said...

hernie - haah tu la pasal

acik yah - ku terlebih baca journal perubatan. hihihihi. actually sebenarnya bnyk legacy yg beranggapan nangis je sebab tak kenyang..tapi mungkin sebab discomfort, attention dan sebenonya. but it depends macam akak cakap. sama macam nurse/dr...kalau tak pro bf lain maklumat..kalau pro bf lain maklumat. :)

Newer Post Older Post Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments