Sabah Part 2
































Again the story is in upward position instead of downward (ampun2.....)
Tiba di Kundasang petang tu, kami cari makanan dulu (snack food). Anda akan melepas pekan nabalu dan pekan kundasang untuk tiba di Kinabalu Pine Resort. Terdapat pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran..sila bayangkan macam anda pergi ke Cameron Highland. Menarik dan tempted sungguh nak shopping. Di Pekan Kundasang lebih kepada makanan sementara Pekan Nabalu kraftangan...Apa pun kat sabah memang bnyk anjing ...takut sungguh wafiy (Ala macam maknya jugak....sikit2 lari kat hubby...melekat je).
Macam nampak kucing berkeliaran kalau kat semenanjung tapi kat sabah yang berkeliaran anjing.
Pemandangan memang cantik....Seawal pukul 6 pagi (kat sana dah mula cerah) kami lepak kat beranda. Memang romantik. Lepas breakfast, main rabbit....lepak2 kat beberapa beranda di KPR kami pergi ke Sabah Tea Garden. Anda boleh pilih untuk ke Poring Hot Spring atau Sabah Tea Garden. Sebenarnya di Poring Hot Spring lebih banyak aktiviti, anda boleh berendam air panas, naik canopy walk, tgk taman rama2 dan beberapa muzium/memorial. kedua-dua tempat ini agak tak jauh...tapi disebabkan jalan berbelok2 dan berbukit-bukau, kedua2 nya boleh mengambil masa sehingga 30-45 minit dari kundasang. Anda juga akan melepasi pekan ranau yang agak moden
Tapi disebabkan kami nak leisure2 (dan tak nak dipaksa hubby naik canopy walk..gayat woo) kami memilih untuk ke Sabah Tea Garden sambil minum2 teh. Hubby kata ni compensation utk diriku yg kemaruk nak gi Cameron (selalu singgah sekejap2 je..tapi hubby tak nak holiday kat situ)
Kami singgah di Kinabalu Park. Nak masuk kena bayar RM3 untuk setiap dewasa..Kata dalam tu ada muzium jugak. Ada beberapa lodge/rumah rehat kalau anda nak duk situ. Tapi selalunya yg duk situ adalah pendaki2 ataupun mereka yang adventure. Tapi tak boleh nak tgk puncak G.Kianbalu pun dari lodge2 tu disebabkan ada bnyk pokok. Menarik lagi di KPR.
Petang tu kami pulang ke KKdan duduk di Promenade. Antara hotel yang dekat dengan tempat shopping di KK (Pasar Filipina...pasar ikan masin..pasar basah...SAFMA....Jamilah Jewellery...pasar malam...Waterfront..Plaza Wawasan...etc). Andainya anda tiada pengangkutan, anda bolehla duduk di sini /Le Meridien dan beberapa hotel lagi dan pergi berjalan ke tempat2 tu. Adalah dalam 10 minit berjalan (we did it ...backpacker style....seronok gak..tapi penat sungguh)




posted under |

2 kata kata:

rubaizah said...

seronoknya zue g jenjalan sabah ekk.. baizah belum pernah sampai lagik... uhuhuh.... anak kecik lagik.. nak jalan pun x seronok sbb asyik meragam...

Zuedin said...

last year masa wafiy setahun lebih kami jalan di Langkawi.

Bezanya biler ada anak kecik ni, kiter kena plan aktiviti yang leisure2. Yg anak boleh enjoy sekali

Newer Post Older Post Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments