Pumping mama


Sedar tak sedar lagi sebulan nak cukup setahun mama BF wafiy

Tak sangkanya...ada masa up ada masa down. Ada masa susu meriah ada masa susu merudum

Sebelum ni ada perasaan M.A.L.A.S yg amat. Tapi cepat2 insaf biler dah start curi freezer stash

Ada yg bagi encourage pun ada yg discourage (yg ni sila pekakkan telinga dan jengilkan bijik mata)

Macam mana nak spot pumping mother?????

1. Kat umah akan ada botol susu yg bnyk (for sure melebihi 6 botol..selalunya berbelas) OR
2. Peti ais besar / ada deep freezer sebab nak simpan susu OR
3. Pergi kerje, angkut beg bnyk (beg pam, cooler bag, handbag)

Jauh lagi perjalanan kami, dalam freezer ada at least insyaallah ada 80 paket susu 5/6 oz.. Ni tgh abiskan stock January (deep freezer bleh tahan 6 bulan)
Pengiraan kasar seminggu mama akan keluarkan 6 paket susu yang WAJIB diganti balik. Sekurang-kurangnya 6 paket mesti diganti balik...tapi cuba ganti lebih. Jadi sebulan mesti keluarkan 24 paket dan ganti balik dan tambah balik (That's how I survive..all this time)
Naper 6 paket ye? Ntah tak tau, dah terbiasa. Sebab selalunya ari senin mesti ada 2 fresh EBM dan 4 frozen, selasa 3 fresh 1 frozen, rabu 3 fresh 1 frozen, kamis dan jumaat semua fresh. Memang wajib spare kat umah pengasuh ada 2/3 botol. Just in case, mama balik lambat.
Apapun chaiyok2 mama



posted under , , |

3 kata kata:

aida said...

chaiyok mama, lagi satu bulan jer :)

yatizain said...

pumping mama ni mmg byk dugaan. Ada support ada jugak yang tak faham2. Saya pernah jumpa org yang cakap drpd bagi ebm yang berminggu2 dlm freezer (kononnya tak takde zat) lebih baik bagi FM. Nak menjawab dia dah super senior (dari segi umur). Tp dlm hati saya tak habis membebel-bebel. FM tu pun ntah dh berapa bulan diperah dr lembu. Nak sampai malaysia pun amik masa jugak..mtk permission nak link kat ur blog ye

Zuedin said...

thanks yati zain
bleh je link

ku ni th malas tu sebab takder link2 ni. anyway..nice to know u

Newer Post Older Post Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments