New Family Member - Ahmad Nu'man Wafiy

Ditulis Oleh Muhamad Izzudin:

Tanggal 27 June 2008 hari Jumaat , jam 6.45 petang, detik bersejarah yang ditunggu tunggu selama ini akhirnya tiba jugak......

Zuraini Mohamad Maskor telah selamat melahirkan seorang bayi lelaki.......selamat selamat......selamat semuanya akhirnya.......nama diberi Ahmad Nu'man Wafiy

Tapi sebelum cerita kat labor room tu....jom kita flash back sehari sebelum itu......zassss

Jam 6.30 ptg , 26 June 2008 - Zue bawak kereta Wira merah kitorang tu....nak amik saya kat Menara Telekom...maklumlah, musim minyak tengah naik sekarang ni, kira nak kongsi kereta la kan.....saya akan bawak moto dari menara TM ke offis PwC, atau client.......pergi dan balik kerja sama sama.......then, pada hari tu, masa saya sampai kat menara TM, nampak kereta Wira tu mati enjinnya.....tanya mummy "Enjin mati apesal?"....dijwabnya "entahlah, tekan minyak tak nak naik"...........woops.....minyak habis ke???........

Sekali betul la minyak tu keringggg!!!....Mummy plak kata "ingatkan sempat nak tunggu abang sampai, pastu isi kat BP depan tu".......adus......jawabnya tak sempat la.......

Nak dijadikan cerita...masa tuh hujan lebat.....kita pon meredah hujan, bawak tong minyak kosong, gi BP depan...isi minyak ......jam dah pukul 7 malam dah.....

Then bila dah isi balik, kereta tak mau idup jugak.....mummy dok tunggu bawah Plaza Pantai tu........kita pon gelabah jugak.....hmmmm apesal la tak nak idop??.....tepon abah kat kelantan, tanya pendapat....abah kata, kene tunggu lama skit, baru minyak naik......ok lah, kita pun tunggu je la....mummy plak katanya dah penat sebab duduk kat situ tak kena cara. Orang mengandung ni biasa la, kalu duduk tak kena cara, sakit pinggang mula la datang. Pastu dia kata perus jadi tegang je....

Jam kol 7.30 dah.....sekali kereta tak nak idop jugak....chess.....!!!....Mummy kata, "agaknya tak cukup minyak kot bang? "........ye lah kan, dengan minyak naik ni, RM6 satu tong minyak tu, banyak manalah cukup nya......? moto pon full tank dah dekat RM10 hengget......bengong punya Monyet/KERA-Jaan.......
Lepas tu, sekali lagi lah menapak gi stesen minyak.......isi lagi RM6 hengget....lepas tu baru lah kereta hidopp....alhamdulillah........

Jam dah pukul 8 mlm.....maghrib tak solat lagi.......kitorang pon menapaklah cari surau kat Plaza Pantai tu......jalan punya jalan, surau yang dicari tak jumpa jugak....'manalah pulak surau ni, nyorok ke apa?'.......tanya pak guard, rupa rupanya surau kat 'bawah tanah', parking underground......masa tu jalan dah letih gila dah....mummy plak dah senget senget jalan.....katanya ' sakit perut la bang, tak larat dah ni'.......
Kitorang bertahan sampai lah jumpa surau, then solat maghrib dan tunggu isyak sekali......
Lepas semayang, mummy kata perut rasa tak selesa.........

On the way balik, kitorang tapau KFC kat Kuchai Lama......balik rumah dah penat yang teramat sangat.....tapi mummy asyik kata perut dia tak selesa.......oleh sebab masa tuh dah penat sangat....kitorang tido dulu, then saya kata 'kalo ada rasa sakit berterusan, kita gi spital la malam ni'.....
Kitorang buat kesimpulan, sakit tu datang sebab banyak jalan hari tu. Kata orang, kalo nak cepat bersalin, kena banyak berjalan.......

Jam 6.30 pagi, 27 June 2008.
Lepas solat subuh, kitorang plan nak gi spital. Sakitnya dah berkurang, tapi rasa nak gi spital jugak sebab takut takut apa apa pulak jadi nanti......Sepatutnya kitorang appoitment ngan doktor Khamsiah kat Annur Bangi tu esoknya, tapi kitorang nak pegi awal lah.......

Plannya, kalo lepas check takde apa apa, masing masing terus pegi keje....so, kitorang bawak lah kereta sebijik sorang......sebab Mummy nak gi ofis, saya plak client kat Bangi tu je......tapi memikirkan kalo ada apa apa, kena teradmit hospital ke, kitorang terus bawak baju, dan beg penuh dengan pakaian baby.......

Check ngan doktor.....Doktor tanya "ada rasa sakit ke?"...Kami jawab "ADA!".
Bila check, rupanya dah terbukak 3cm dah!!.....doktor terus suruh admit ke hospital.

Jam 12 tengahari ,
Terus masuk ke labor room. Masa tu kitorang sengih sengih lagi, sebab happy bercampur baur.
Siap buat lawak macam macam la.......tapi dah mula tepon family kat kampong, inform they all.

Jam 12.30 tengahari,
Dr Khamsiah datang, tolong check dan pecahkan air ketuban.

Jam 1 petang,
Saya gi solat jumaat kat depan masjid tuh je, Masjid Hassah, Bangi. Balik solat Jumaat, sempat lagi gi client kat depn Warta Bangi tu. Jumpa team, and request the related schedules to do up the tax section. Angan-angan Mat Jenin, ingat nak keja kat spital, malam malam.....huh

Jam 3 petang,
Doktor pakar bius datang, bagi masuk epidural dalam badan. Nak kurangkan sakit.

Jam 5 petang,
Dr Khamsiah datang check lagi. Dah 7 cm dah!!

Jam 6 petang,
Mummy tetiba rasa sakit teramat sangat. I know it's time now. Dr Kham datang. Bidan pon ada.

Jam 6.45 petang,
Our first baby selamat dilahirkan ke dunia!!..Alhamdullillah. Semuanya selamat.

Hari ini 8 July 2008:
Wafiy sudah berusia 11 hari, kuningnya makin kurang, tali pusat dah putus, tapi buang air besar nya banyak!! Ada la dalam 7-8 kali sehari agaknya. Tp itu normal, kata nurse yang datang check kat rumah.
Zue dan Wafiy dok kat kampung Sabak Bernam, berpantang kat sana.
Saya pulak jadik 'bujang' balik, seperti 2 tahun yang lalu, masa kitorang dok jejauh, sorang kat Melaka, sorang kat KL.

Kami bersyukur sebanyak banyaknya kepada Allah swt atas kurniaan ini.

Perkara coincidence yang berlaku yang paling best adalah:
1. Birthday Zue 26 June 2008, birthday Wafiy 27 June 2008 (kira hadiah hari jadi la ni)

Senyum je manjang....hehe

Gambar nanti akan diupdate

posted under |

3 kata kata:

Suki Cida said...

Congrate! Izudin tahniah jadi ayah dan zue jadi ibu... tak tahu la perasaan saya lak tak tentu arah baca entry ni... Alhamdulilla semua selamat yer... cepat2 upload gamba Baby... mesti cute:)

sikulat said...

Congrate Zue & Izudin...

jgn lupe upload gamba nu'man wafiy yek.. ! Kem salam kat Zue..

aCiK yAh said...

Alhamdulillah, tahniah!! Selamat menghadapi hari2 mendatang dengan khalifah kecil... Semoga tabah dengan karenahnya...

Sampaikan salam buat Zue n famili kat kg tu... dah meriah la suasana korang skarang ni.. Eee, seronoknya...

Maklumlah, terkenang... hehehe...

Newer Post Older Post Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments