Topik: Panduan Untuk Mereka Yang Baru Menjadi IbuBapa

Dunia hari ni berubah begitu cepat...saat ke saat, minit ke minit, jam ke jam, hari ke hari, minggu ke minggu, bulan ke bulan dan seterusnya tahun ke tahun......
Dunia hari ni kata orang dunia moden.......'remaja' usia 20-an ramai yang sudah berumah tangga. dan dalam masa yang sama ramai juga yang jadi ibubapa dalam usia yang begitu muda.
Dunia moden......kaitannya pula dengan kerjaya. Kalau dulu ayah sahaja yang berkerja, si ibu suri rumah sepenuh masa. Tapi kini, semua orang berkerja. Kalau ibu tak berkerja, mungkin tanggungan si ayah akan menjadi berat, lebih lebih lagi dalam suasan inflasi dan bebanan 'survival of life' yang maha hebat.
Apabila berkerjaya, anak-anak macam mana pulak ye??
Siapa nak jaga?
Siapa nak bagi minum susu (breasfeeding)??
Siapa nak bagi didikan agama?
Siapa nak buat semua ni? Siapa??
Mak Indon ke??

Macam macam persepsi dan pandangan boleh diberi.

Saya suka berkongsi pembacaan saya melalui Majalah Pa & Ma, keluaran bulan Ogos 2008.
Tajuknya tentang "Sediakan anda menyusukan bayi anda di depan umum?"
Kenapa tajuk ini?......Sebab suasana dunia hari ini, suasana kerjaya, desakan 'survival of life', mungkin menyebabkan tidak ramai yang masih mengambil inisiatif untuk menyusukan bayi/anak sendiri. Kalau zaman mak bapak kita dulu, mana la ada bebenda macam susu formula macam hari ni. Kalau ada pon , tak meluas promosinya.......
Tapi hari ini macam mana???
Bukak tv je berlambak iklan susu formula.....

Berbalik pada tajuk, oleh sebab tak bagi breastfeeding sendiri, apatah lagi "nak menyusukan bayi anda di depan umum".

Saya syorkan untuk semua beli Majalah Pa & Ma bulan Ogos yee...
Belek beleklah muka surat 15 tu.....siapa di situ ???
Ahaks.....hahaha.....

posted under |

6 kata kata:

rasyada said...

ahakss..
kami sudah beli pa & ma dan kami da nampak muka sape kat situ..hihihi..
congrats zue and family..
semoga kehadiran putera sulong..bakal menambhkan ceria dan seri rumah tangga kalian..
tahniah ye..:) -sya_firwan

aCiK yAh said...

wah.. glamor bakal jiran aku nih.. hehehe... tajuk Pa&Ma bln ni merupakan tajuk yg paling dinantikan.. byk rupanya info tuk membanyakkan susu badan yg saya tak tau... takpe... :)

nuun said...

macam ku tahu jer siapa yang terlibat si debalik kontroversi pa&ma muka surat 15 tuh

ummi said...

akak bersedia aje, boleh sorok balik tudung. abahnya tak berapa setuju. terbaliklah pulak. not that he is against bf or anything, cuma kat public ni, dia lak yang malu.

zuedin said...

to nuun ......rasa rasanya betul la tu kot..hehe

Farra said...

anak pertama dulu akak malu gak nak bf in front of public..anak ke2 dah steady :D ..baju yg sesuai pon dah byk jual di pasaran
ala..nak gi beli la Pa & Ma Ogos ni

Newer Post Older Post Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments