Ibu Susuan????


First time ever... mama tertinggal breastshield spectra masa balik kg ari tu. For 7 months, without fail mama will bring along her BP anywhere. Yup even balik kg.
Adeh.... frankly speaking the engorgement is unbearable. Apa lagi.. pandai2la pam manual. Sib baik masa pantang ari tu, ada try. Mama tadah masuk cawan then baru transfer ke botol.
TAPI.........semuanya telah "DIPAU" oleh sepupu wafiy (ibtisam safiyya - who we call yaya). She's now nearly 1 year and 6 months old. Sebelum my sis mengandung she used to BF yaya exclusively for 4 months (ni kisah beranak ujung tahun campur cuti sekolah 2 bulan. almaklumla cikgu sekolah). Then she pumped but formula will compliment the intake. Masa ni mama tak berjaya nak influence lebih2. Dah pam masa kat tempat kerja pun kira berjaya la tu as she has 2 other kids that she only BF at nite.
Unfortunately, my sis dier putuskan susu badan dgn yaya guna 'betrawali'. Tak sure mender. Tapi buh kat 'situ' la kan supaya baby tak nak minum sebab pahit. Alkisahnya, yaya ni amat lasak though she's a girl. Dier boleh buat ala2 naik kuda kat cousin2 dier yg lelaki. Kalau nak BF, pergh cabaran sungguh dengan budak ni... Ada ala2 naik kuda, naik bot hiihihihihihi
So, biler dier nampak susu2 yg dalam botol tu dier pun pau la. Aper lagi ilangkan gian la.
Maka ujung minggu baru ni pun, takderla susu nak tambah stok sebab dah dipau oleh si yaya

Para ulamak menyebutkan anak susuan itu dengan apa yang diharamkan dengan nasab dari segi perkahwinan sebanyak lima kali susuan yang mengenyangkan atau menyusu sehari semalam dalam tempoh penyusuan dua tahun.

posted under , |

0 kata kata:

Newer Post Older Post Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments