Lampin kain a.k.a cloth diaper



Ye.... kawan-kawan sekalian


Ari ni mama nak umumkan yg wafiy telah mula pakai cloth diaper di umah. Abah sponsor bli lampin2 tu dari sue a.k.a tokey lunatots. We are from the same uni (klas pun ada gak yg sama ngan si sue ngan wan ni).


Tapi disebabkan mama cuma bli 3 keping je. So kena gilir2 pakai. Next time, bli lagi ye. Tapi yg bleh guna cuma 2 je. Oh ye...utk gathering cd ngan babywearing ujung minggu ni, kena bawa satu cd ni. Sebabnya tak pakai lagi tapi stitches dah terbuka, getah pun dah putus (Adakah mama terlalu ganas ketika membasuh?) Ohhh tidak - mama guna laundry bag ye. Adakah mama iki akak tokey lunatots bleh membantu menyetelkan masalah ini. Mungkin dengan cara memberi diskaun utk mendapatkan cd lain atau membetulkan cd tersebut....uh oh dengarlah keluhan hatiku wahai mama iki :P


Naper nak pakai cd ye? Sebelum ni masa wafiy umur 3 bulan dah plan nak bli. Ada la cerita2 ngan kak wati a.k.a ummimon. Tapi cam dier tak favor. Mungkin sebab dier tak menang tangan dengan 3 askarnya. Tu sebab mama tangguh.


Then biler sue jual cd ni, mama pun terbuka pintu ati balik. Tapi hubby lak tak favor (almaklum ex auditor ni biler nampak starting cost yg mahal tu ....... reject ajela recommendation mama)

OK, cd memang mahal...dulu2 arga around Rm50 to RM80 sehelai (kopak kopak..memikirkan nak bli even sehelai)


Tapi la ni, dah ok sikit. Dah bleh dapat Rm30 utk yg ok without insert.


Berbalik persoalan tadi... Mama nak pakai cd mainly bukan sebab cost. Tapi sebab environmental issue. Biler dibelek2 kalau seminggu duk kg/umah lautan sampah pasti jadi warna putih je sebab bnyk disposable diaper. Nak mereput dahla payah. No to say...potty train susah. Mama ngaku ye kaum kerabat belah mama semua bab potty train ni memang payah. Even sampai 5 tahun pun pakai lagi diapers time malam. (Isk isk malu la hero mama nak pakai lampin sampai 5 tahun :P)


Malam tadi dgn bangganya mama sarungkan cd tu kat wafiy. 10 minit kemudian dier pun poo poo. Alamak kureng tul. Tapi rupanya senang je nak handle cd ni. Buang je paper yg patut dalam toilet bowl then campak dalam baldi. Then basuh guna washing machine (ala masuk je dalam laundry bag). Then sarung cd lain. 4 jam pakai dengan single insert...alhamdulillah ok lagi.


Frankly -- - - - Mama rekemen cd ni utk mama-mama sekalian. Nothing much that we can do to preserve our nature.. Yet our childer deserve to have the beauty too - pssst sue promo free promo free ni


P/s - tak sobarnya nak tunggu gathering ujung minggu ni. Walau mama tak kenal diorang..but after nearly 8 months involving in BF world - all the mommies yg BF selalunya ramah dan baik2 ati. No to say, diorang memang amat caring... so mommmies see u there




posted under , |

7 kata kata:

PadNani~~{@ said...

salam zue=)

i dtg visit u n wafiy ni tau..lebih kurg Hafiy umur Wafiy kan..cute like mommy=)

firstly, CONGRATES coz dare to try cd..not sebarang mommy yg kuat semangat like U dear!byk yg bagus guna cd..apart lebih ckit je guna mommy energy.but i stil ngan pampy..myb one day akan trbuka hati..wallahualam=)

second, seronoknya ada BF mommy gathering..kalaula i bolela join sekali hihi

n zue tinggal kat mana skrg? keje kat mana ye?teringat Zue yg memang petah berbicara=)sure Wafiy pandai berkata mcm mommy nnt kan

PadNani~~{@ said...

zu di tag ok..jwb bile senang.tq

fathiyatul said...

ok ye cd yg RM30++ tu? kalau overnight..performancenya macamana plak ye? baby dah nak masuk 11 bulan..baru kuat azam nak CDing ni. sblm ni ada cita2 je..hehe

Farra said...

zu, akak mmg ada 2 CD size M..but mawaddah dah besar, so simpan utk adik dia nanti

in long term CD mmg lg jimat..cuma kita kene rajin cuci ler

akak beli pon masa promosi rm30

zuedin said...

fathiyatul - so far performance wise ok. sama macam diapers kalau pakaikan tak betul, leaking la di celah2 peha. kalau tak ok je. 1 insert utk wafiy bleh tahan 4 jam (lebih2 tak penah cuba lak.) utk malam 2 insert. tapi saya pun masih baru bab2 cd ni tapi I already fell in love with it

kak farra - memang jimat. bab cuci2, let's the washing machine do it. ni azam nak jadi frugal la gak ni :P

aCiK yAh said...

wah...menarik gak ni...
before ni kalau baby pakai cd teruklah kalau baby asyik wee aje...tapi kalau cd ni leh cover kekeringan, leh kategori jimat la ni... order thru zue leh tak? hehehe...

NuRuL DhiA said...

come visit natural parenting online store, breastfeeding & cloth diapering @ http://sayangbabyibu.com

Newer Post Older Post Home
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Mama

My photo
KL, Malaysia
Mama wafiy dan wifey zudin
There was an error in this gadget

Followers


Recent Comments